2003 Yılında Kapatılan Psikolojik Harekat Teşkilatının Tekrar Açılmasına Bir Teşekkür De Benden!

Fikirlerine ve bilgi birikimine çok güvendiğim Sayın Emekli Kurmay Albay Dr. T. Tamer Kumkale’den 22 Eylül 2020 tarihinde benim de yüreğime su serpen ve umutlandıran bir ileti aldım. Kaleme aldığı metnin konusu “ İşte Son Yılların En İyi Haberi: 2003 Yılında Kapatılan Psikolojik Harekat Teşkilatı Yeniden Kuruluyor”

Sayın Kumkale’nin yazısının tamamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz. https://twitter.com/ttkumkale/status/1307498380826947585

***

Zamanında Psikolojik Harekat/Asimetrik Savaş üzerine bir seri kursları Özel Kuvvetlerde takip etmiştim. İlgi alanıma girmesi nedeniyle aynı kuruluşun içinde etkin bir güç olacağı değerlendirilen ‘Psikolojik Hareket Alayları’nın yurt içinde stratejik öneme haiz bölgelerde teşkil edilmesinde naçizane ön çalışmalarım olmuştu.

Bu nedenle uzun bir aradan sonra önemsediğim bu harp şeklini ve 2003 den günümüze olan değişimini kısaca siz okurlarımın hafızalarını tazelemek adına paylaşmayı bir görev addediyorum.

***

Daha evvel sizlerle paylaştığım yazılarımda da konu ettiğim Psikolojik Harbin tarifini yapmam gerekirse:

Bir insanın veya toplumun düşünce ve duygularını kontrol etmek, değiştirmek, yönlendirmek, yılgınlığa ve umutsuzluğa sürüklemek için uygulanan faaliyetlerdir.”

Hedef : İNSAN , daha doğrusu insanın bilinçaltı olduğu için kitlelerin farkına varamayacağı şekilde mesajlar kapalı ve örtülü olarak verilir. Amaç toplumun davranışlarını, fikirlerini ve duygularını etkilemek ve yönlendirmektir.

Psikolojik harbin yok edici unsurları , sıcak savaşta kullanılan ve ülkelerin ekonomik ve askeri gücünü yerle bir eden tank, top gibi ateşli silahlar değildir.

Ya nedir bu silahlar derseniz:

Emperyalist güçler, az bir masrafla bu savaşı masa başında kazanmak ister!.. O nedenle ele geçirdiği sosyal paylaşım siteleri , yazılı ve görsel basın, yayımladığı sinema filmleri, hedef ülkede zorunlu okutulmak üzere müfredata sokulan yanıltıcı, kafa karıştırıcı sosyal ve fen içerikli kitaplar psikolojik harbin asli silahlarıdır. Bu silahlarla insanların ruhsal yapısı çökertilir.

Yine günümüzün masrafsız ve çok etkin savaşı olan Psikolojik Harbin doktrini ; ülkenin önemli kurumlarıyla (sivil- asker) müştereken yapıldığında başarılı olunacağı üzerine kurgulanmıştır!

***

Şimdi bilmemiz gereken bu savaş prensipleri doğrultusunda üzerimizde oynanan oyunlara bir göz atalım.

Uzun zamandır doyumsuz ülkeler bütün dünyanın gözü kulağı, eli ayağı olan bu geniş coğrafyada ( Ortadoğu ve kuzey Afrika) milli hedef ve menfaatlerini gerçekleştirmek için adeta fink atmaktadır. Anılan bölgede üssü olmayan emperyalist güç yok gibidir!

Doyumsuzlara karşı koyabilmek maksadıyla teşkil edilen bu önemli kurum bütün üniteleri ile Milli Güvenlik Kurulunun (MGK ) ve Türk Silahlı Kuvvetlerin bünyesindeydi. 2003 yılına gelindiğinde dış güçlerin büyük baskılarıyla ilk olarak MGK sivilleştirildi. Bu uygulama ile ülkeyi korumak ve kollamakla görevli olan askerin etkinliği en aza indirildi.

Aynı yılda ikinci olarak bu kuruluşta bir yıkıma daha şahit olduk! MGK bünyesinde yapılan bir değişiklikle, Türkiye’nin milli çıkarlarını savunmak için tesis edilen Psikolojik Harekatın önemli bir hayati damarı daha kesildi. Neydi bu hayati damar derseniz kısaca açıklayayım.

Bu kez de “Karşı Toplumla İlişkiler Başkanlığı”nın içindeki ‘milli toplum mühendisleri ile ülkenin güvenliğinden sorumlu psikolojik savaş uzmanlarımız aynı güçler tarafından etkisiz kılındı!..

Psikolojik Harekatın bilinmesinin ve Türk Ulusu olarak müştereken (Asker- Sivil) ve bilinçli şekilde yapılmasının ne kadar önem arz ettiğini bir anekdotla anlatmaya çalışayım.

"ABD ve NATO’nun açtığı Psikolojik harekat kurslarında müfredata sokulan ve yıllardır uygulanması istenen önemli bilgiler öğretilir. İşin ilginci bu bilgiler bundan 2500 yıl önce yaşamış Çinli general Sun-tuzu öğretileridir!..

Dikkat edildiğinde 2500 yıl evvel tatbik edilen ve bu günlere ışık tutan, yön veren psikolojik harbin öğretileri aynen kullanılmaktadır. Hep birlikte bir göz atalım 2500 yıl evvel psikolojik harekat içinde kullanılan temalara!..

Hedef ülkede iyi olan şeyleri gözden düşürünüz. • Liderlerin ve kurumların şöhretlerini gölgeleyiniz. • Aşağılık kişilerle işbirliği yapınız. • Kendi aralarındaki uyuşmazlıkları ve kavgaları kaşıyınız.

Günümüzde bunlara yapılacak ilaveler olmuştur mutlaka! , Ancak bu günde kullanılan Ana temalar harekatın ne kadar önemsenmesi gerektiğine işaret eder niteliktedir.

SONUÇ:

Ülkenin milli çıkarlarına geçte olsa duyarlı kalınarak yapılan bu değişim; bilgi, deneyim ve tecrübelere dayandırıldığı için “Aklın Özgürlüğü” niteliğindedir.

Bu nedenle zamanında MGK ve TSK bünyesinde olan Psikolojik Harekat Teşkilatı’nın 2020 de eskiden olduğu gibi tekrar hayata geçirilmesinde katkısı olan tüm yetkilileri, değerli komutanım T. Tamer Kumkale gibi bende gönülden kutluyorum.

İlk dileğim ;15 Temmuz 2016 kalkışmasından beş gün sonra 31 Temmuz 2016 yılında kapatılan harp akademileri, askeri liseler ve astsubay hazırlama okullarının verimli ve sağlıklı olan eski statüyle görev yapar hale getirilmesidir. Bu konuda devlet yetkililerince atılan olumlu adımlara istinaden ümit varım..

İkinci dileğim ise ; Şu sıralar birkaç cephede savaş veren ülkemizde silahlı güçlerimizin en çok ihtiyaç duyduğu husus GATA ve askeri hastanelerin eskiden olduğu gibi verimli yapıya ve saygınlığa kavuşturulmasıdır.