Merhaba kıymetli okurlarım bu makalemde bazı zamanlar hepimizin yaşadığı gergin ortamlardan kaynaklı  korku, endişe ve panik içerisinde kaldığımızda bu durumu nasıl yönetip kaygılarımızdan uzak kalabileceğimizi anlatmaya çalışacağım.

Malesefki içinde bulunduğumuz salgın döneminde bir çok tanıdıklarımızın hastalığa yakalanması sonucu vefat haberleriyle hepimiz derinden etkilendik. Bu gerçekten çok üzücü bir durum fakat bunu aklımızda nasıl hep taşırken bir o kadar insanında bu hastalıktan iyileşerek kurtulduğunu unutmamamız gerekiyor.

Yapmamız gerekenler belli aslında her yerde herkesin defalarca hatırlatıp söylediği gibi Maske, Mesafe, Temizlik kurallarını harfiyen uygulayıp bağışıklılığımızı güçlü tutmak. Mutasyon geçiren bu Koronavirüslerin tüm genetik materyalleri RNA (ribonükleik asit) adı verilen bir yapıda bulunur. RNA, DNA ile bazı benzerlikler taşır. Ancak bu ikisi aynı değildir.

Virüsler size bulaştığında hücrelerinize bağlanırlar, hücre içine girerler ve RNA'larının kopyalarını çoğaltarak yayılmasını sağlarlar. Bir kopyalama hatası olursa RNA değişime uğrar. Bilim dünyası bu değişikliklere ‘mutasyon’ adını verir. Mutasyonda daha hızlı bulaşma söz konusu olur.

Sonuç olarak, koronavirüsler dahil tüm virüsler zamanla değişebilir. Virüs mutasyona uğradığında ve enfekte etme durumunda değişimler meydana gelir. Virüsün bir hücreye bağlanma, o hücreye girme ve hücrede çoğalma yeteneği etkilenebilir.

Peki Virüs'ün insan hayatına olumsuz etkileri yalnızca bununlamı sınırlı? Olumsuz yönlerinden bir diğeride psikolojik boyutu. Böyle devam ederse bir gün virüs bitecek ama insanlar üzerindeki psikolojik boyutları kalacak onun için hasta olmadan hastaymış gibi veya hasta olacakmış gibi bir düşünceye asla kapılmayın, bu rahat olup tamamen hiç bir şey yokmuş gibi davranmak demek değil kurallara uyarak hatta daha ötesinde kendi kendinize bireysel kurallarınızı koyarak virüsten korunmaya dikkat etmeniz gerekmektedir. Birgün birisi bize herkesin maskeli dolaşacağını söylemiş olsaydı çoğumuz güler geçerdik sanki bir bilim kurgu filminin ortasında gibiyiz. Yalnız şunu unutmayınki hiç bir salgın hastalık kalıcı olmamıştır kurallara uyarak kendimizi sevdiklerimizi koruyarak bu süreci atlatacağız.  

Sizin adınıza kaygılanıp istemeden olumsuzluklar yükleyen insanları tatlı bir dille uyarın onlar size verdiği değerden ve sizi önemsediği için öyle yaklaşıyorlar. Kaygılarını yönetebilen insanlar gelecekteki güzel günlerin mimarlarıdır. Olumsuz haberleri dinlemeyin felaket tellallığı yapan insanlardan uzak durun onlar bir süre sonra size hayat akıp giderken hayatınızı askıya almanızı sağlayacaktır. Size mutluluk veren birşeylerle uğraşın üzerinize takıntı ve kaygı mirası almayın. Derin derin nefes alın bakın yine hergün yeni birgün ağaçlar yeşeriyor çiçek açıyor mevsimler kıştan bahara dönüyor bebekler dünyaya geliyor hayat tüm güzelliğiyle devam ediyor. Sevgi ve saygılarımla sağlıcakla kalın.