Ülkemizin seçim atmosferine girdiği bu özel süreçte Kıbrıs adasının önemini gündeme taşımak nereden çıktı denirse eğer?

Böyle bir soruyu soranlara verecek cevaplarım şunlar olacaktır:

Çünkü Kıbrıs Türkiye’nin, Türk Milletinin özellikle böylesine özel süreçlerde hatırlaması gereken en önemli konusudur da ondan.

Çünkü Kıbrıs, Türkiye’nin ön cephesidir.

Çünkü Kıbrıs, Atalarımızdan yadigâr vatan toprağıdır. Bu vatan toprağında on binlerce şühedayı barındıran pek çok şehitliğimiz vardır.

Çünkü Kıbrıs, Peygamber efendimizin halası ve sütannesi Hala Sultanın türbesinin bulunduğu yerdir.

Çünkü Kıbrıs, bundan yaklaşık yarım asır önce Cumhuriyet ordularımızın şanlı tarihimize önemli bir zafer hediye ettikleri yerin adıdır.

Çünkü Kıbrıs, Lozan’da kurulan Türk-Yunan dengesinin adıdır.

Çünkü Kıbrıs, Akdeniz’in maviliklerinde donanmamıza kucak açan tarihi bir liman, burçlarında şanla şerefle dalgalanan ay yıldızlı bayraklarımıza serdarlık yapan son kalemizdir.

Çünkü Kıbrıs, Türk milletinin asla vazgeçmediği, adına milli davamız dediği, üzerinde kurulan son Türk devleti; KKTC’nin bulunduğu yerin adıdır.

Özellikle seçim dönemlerinde, seçimde iktidar olmayı hedefleyen partilerin, parti liderlerinin yaptıkları, yapacakları seçim konuşmalarında ülkemizin dış sorunlarından bahsederken neredeyse bir asırdan beri çözüm bekleyen Kıbrıs konusunda ne yapacaklarınıaçıklamaları da çok önemlidir.

Adanın anlaşma bilmez, anlaşmak adına ne versen yetinmez, türlü oyunlarla adayı Yunanistan’a bağlamaktan vazgeçmeyen Rum tarafına özellikle önemli seçimler öncesinde bundan sonra adada ne olacağı mesajının da net bir şekilde vermek gerekir.

Çünkü Kıbrıs, Rum tarafı için bir Enosis (adanın Yunanistan’a bağlanması)meselesidir.

Çünkü Kıbrıs, Rum – Yunan tarafı için adada daima var olmasını istedikleri çözümsüzlüğün adıdır.

Çünkü Kıbrıs, Rum – Yunan ikilisinin uluslararası platformda dikkat çekebilmek, türlü yardımlardan istifade edebilmek için ada çevresindeki doğal gaz yataklarını, adanın stratejik önemini pazarladıkları yerin adıdır.

Çünkü Kıbrıs, emperyalist ülkelerin Doğu Akdeniz’de ve adanın çevresinde tespit edilen milyarlarca metreküp doğal gaz yataklarını kendi menfaatlerine kullanabilmeleri için Kıbrıs konusunu hiç olmaması gereken AB zeminine taşıyarak türlü sorunlar yaratılan, sonra da bu sorunları çözmek adına adada olmak istedikleri yerin adıdır.

Çünkü Kıbrıs, Hristiyan âleminin tarihin hiçbir döneminde bu adada İslam’ın sesini duymak istemedikleri yerin adıdır.

Yukarıda sıraladığım gerçeklere bakıldığında Kıbrıs adasının ülkemiz için neden bu kadar çok önemli olduğu apaçık ortadadır.

Şu gerçek bir kez daha anlaşılmıştır ki!

Bundan böyle Kıbrıs’ta çözüm adına Rum tarafıyla bir araya gelinmesi boşa harcanmış zaman olacaktır.

Çünkü 1968 yılından beri yapılan çözüm müzakerelerinin hiç birisinde anlaşma olmamış, yapılan her görüşmede yeni bir taviz isteyen Rum-Yunan ikilisi; adanın tamamında söz sahibi olmadıkça hiçbir anlaşma paketine evet demeyeceklerini net bir biçimde açıklamışlardır.

O halde Kıbrıs’ta tarihi ve hukuki kazanımları olan Türkiye’ye, özellikle de Türkiye’de yapılacak 14 Mayıs 2023 seçimleri sonrası iktidara gelecek yönetime düşen en önemli görev; Kıbrıs’ta kurulu KKTC’nin dünya devletlerince tanınması yönünde atacağı önemli adımdır.

2022 yılında Türk Devletleri teşkilatınca gözlemci ülke olarak tanınan KKTC’nin 2023 yılında en azından bir dost ülke tarafından resmen tanınması; dış ilişkilerimizde Türkiye’nin önemli bir başarısı olarak tarih sayfalarımıza altın harflerle yazılacaktır.

2023 yılında hem adanın güneyinde Rum kesiminde, hem de Yunanistan’da seçim yapılacaktır. Şundan hiç kimsenin şüphesi olmasın ki, hem Rum kesiminde, hem de Yunanistan’da yapılacak seçim öncesi mitinglerinde, hem de seçime katılacak parti liderlerinin seçim konuşmalarında Kıbrıs en çok konuşulan konuların başında olacaktır.

Daha şimdiden 5 Şubat 2023’te yapılacak Rum kesimi seçimleri öncesinde, seçime katılacak olan Rum parti liderlerinin her konuşmasında Türkiye’nin adayı işgal ettiği, bir an önce adadaki işgal güçlerinin adayı terk etmesi vurgulanırken;

Yunanistan’da da yapılacak seçimler öncesinde hem iktidardaki, hem de iktidar olmayı hedefleyen parti liderlerinin Türkiye’ye yönelik sert mesajları basın haberlerine yansırken;

Türkiye’de yapılacak böylesine önemli bir seçim öncesinde de Kıbrıs konusunda parti liderlerimizin yapacağı açıklamalarda neler söyleyeceklerini duymak, Kıbrıs’ın bizim için neden önemli olduğunu bir de onların ağzından dinlemek, hem milletimize ama özellikle de adada yaşayan soydaşlarımıza çok iyi gelecektir.