Almanya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Bremen ve Aşağı Saksonya eyaletlerinin desteği ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün (KSYÖ) kontrolünde 5 ay içinde yaklaşık 370 ton sıvı ve katı hardal gazı atıkları Munster şehrindeki kimyasal silah imha merkezi GEKA’da imha edildi.

Açıklamada, Alman hükümetinin KSYÖ'nün çalışmalarını desteklemeyi sürdüreceği ifade edildi.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de olağanüstü uluslararası işbirliğiyle 2013 yılında Suriye rejiminin kapsamlı kimyasal silah cephaneliğinin ele geçirilmesinin, ülke dışına çıkarılmasının ve şimdi de imha edilmesinin başarıldığını söyledi.

Steinmeier bunun uluslararası toplumun birlikte hareket etmesi durumunda zor olan siyasi sorunları çözebileceğini gösterdiğini belirterek, Almanya’nın burada sorumluluk almasının doğru olduğunu kaydetti.

Suriye’deki iç savaşın azalmayan vahşet ve zulüm ile sürdüğüne dikkati çeken Steinmeier, “Birçok şey hala kimyasal maddelerin silah olarak masum insanlara karşı kullanıldığını gösteriyor. Yüzbinlerce kişinin hayatını kaybetmesine ve milyonlarca insanın ülkeden kaçmasına karşın hala çatışmaların tarafları Suriye’de kesinlikle askeri çözüm olamayacağına rağmen siyasi çözüm için niyetli görünmüyorlar” ifadesini kullandı.

Steinmeier, Almanya’nın, BM Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın Suriye'de taraflarının görüşmeye geçmesi yönünde yaptığı girişimlerini desteklediğini kaydetti.

Farklı tarihlerde Suriye’den taşınan ve geçen yıl İtalya’da ABD'ye ait "Cape Ray" adlı gemiye yüklenen kimyasal maddeler Akdeniz’deki uluslararası sularda gemideki hidroliz sistemi kullanılarakimha edilmişti. Buradaki atıklar daha sonra Finlandiya ve Almanya’nın Munster kentindeki kimyasal silah imha merkezi GEKA’ya getirilmişti.