Kırım’da gerçekleşen referandumun ikinci yıldönümü dolayısıyla açıklama yayımlayan ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD’nin Ukrayna Büyükelç

Kırım’da gerçekleşen referandumun ikinci yıldönümü dolayısıyla açıklama yayımlayan ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD’nin Ukrayna Büyükelçisi Kırım Tatarlarının durumuna vurgu yaptı.
Halkın yüzde 95 oranla aldığı Rusya’ya katılım kararını tanımayacağını yineleyen ABD Dışişleri Bakanlığı Salı günü yayınladığı basın açıklamasında “Rusya işgali altındaki Kırım’a dair endişelerimizi sürdürüyoruz. Kırım’da muhalifler ve özellikle Kırım Tatarları ile etnik Ukraynalılar işgal otoritelerinin ciddi suçlamaları ve baskılarıyla karşılaşmaya devam etmektedir” ifadelerine yer verdi.
Kırım’ın Herson bölgesinde Tatar, Özbek ve Çeçen militanlar ile Ukraynalı milliyetçi paramiliter grupların Numan Çelebicihan Taburu’nu ilan ettiğini günlere denk gelen açıklamalar çok manidar gözüküyor.
ABD’li resmi makamların dışında ünlü dış politika dergisi Foreign Policy de Cuma günü yayınladığı haberde Kırım Tatarlarını mercek altına almıştı.
Kırım sınırında yer alan Çongar kasabasında kontrol noktaları kurarak bölgeye ambargo uygulayan militanlar dergiye verdikleri demeçte içlerinde aşırı sağcı militanların olduğunu kabul etmiş “Onların radikalizmi olmadan hiçbir şeyi başaramazdık” demişlerdi.
Aslında konuya küresel ölçekte baktığımızda ABD’nin bu stratejiyi hep uyguladığını görüyoruz.
İran’da baskı gören Türkleri vaktiyle İran yönetimine karşı ayaklanmaya çağırmış, bir ABD piyonu gibi kullanmak istemişti.
Aynı stratejiyi Doğu Türkistan’da zulüm gören Uygur Türklerini kendine bağlamak için kullanmış, Çin’e karşı bir kuşatma politikası izlemişti.
Bütün bu bölgelerde zor durumda olan insanların, haklı iken haksız bir duruma düşmemek için son derece dikkatli ve kendilerini kullanmak isteyen ABD’ye karşı daha uyanık olması gerekiyor.

Soru, görüş ve önerilerinizi lütfen [email protected] adresine iletiniz.