Kıyamet; kalkıp doğrulmak, dirilip mezarlardan çıkmak, Allah’ın huzurunda ayakta durmak anlamlarına geldiği gibi yeni dirilişin başlangıcını ifad

Kıyamet; kalkıp doğrulmak, dirilip mezarlardan çıkmak, Allah’ın huzurunda ayakta durmak anlamlarına geldiği gibi yeni dirilişin başlangıcını ifade eden evrenin başkalaşımını da ifade eder. Kıyamet inancı ilk insandan itibaren hep var olmuş sadece semavi dinlerde değil Hinduizm ve Budizm gibi dinlerde de karşılık bulmuştur.
Hristiyanlıkta, kıyametle beraber dünya hayatının son bulacağı inancı vardır. Hristiyanlar savaşların, kıtlıkların ve depremlerin artmasını kıyametin işareti olarak görmüşlerdir. Hristiyanlık inancına göre, bu işaretlerle birlikte güneş ve ay kararıp, yıldızlar gökten düşecek ve böylece evrenin dengesi bozulacaktır. Dengesi bozulan dünya yanıp kül olurken insanlar mezarlarından çıkıp hesap verecek, durumlarına göre ceza veya mükâfat göreceklerdir. Yahudilikte de hemen hemen aynı inanış söz konusudur.
İslam inancında da kıyametin kopacağı kesin olarak ifade edilir ve kıyamet inancı, iman esaslarından biri olarak kabul edilir. İslam dininin kutsal kitabı Kur’an-ı Kerim’de kıyametle ilgili ayetlerin sayısı 400’e yakın olduğu gibi yaklaşık 48 surenin de ana temasını kıyamet konusu teşkil eder.
Kur’an-ı Kerim’deki ayetlerden anlaşıldığı kadarıyla İsrafil adlı melek tarafından Sura ilk üfleyişle birlikte dünyanın düzeni bozulacak, dağlar parçalanacak, gök yarılıp düzensiz bir şekle bürünecek, güneş ve yıldızlar kararacak, vahşi hayvanlar bir araya getirilecek, denizler kaynatılacaktır… Taha suresindeki ayetlere bakılacak olursa bu büyük değişim sonucunda dağların yok olduğu, iniş-çıkış ve de yokuşların olmadığı yeni bir yeryüzü meydana gelecektir.
Bir hadise göre, kırk yıllık bir sürenin sonunda sura ikinci defa üflenecek ve böylece mezarlarındaki insanlar ayağa kalkıp etraflarına bakacaklardır. Çıplak olarak diriltilecek insanlar arasında ilk diriltilecek olan Hz. Muhammet(SAV.) olurken ilk giyindirilen ise Hz. İbrahim(AS.) olacaktır. Diriltilme işlemi tamamlandıktan sonra insanlar topluca haşir meydanına sevk edileceklerdir.
Kıyametin kesin olarak gerçekleşeceği semavi kitaplarda ifade edilse de tam olarak ne zaman kopacağı belirtilmemiş ve bunun sadece Allah’ın bilgisi dâhilinde olduğu ifade edilmiştir. Kur’an Kerim, kıyamet konusunu ayrıntılarıyla işlerken alametlerinin neler olacağı üzerinde pek durmamış sadece Yecüc-Mecüc ve dabbetül arzın ortaya çıkışı, gökten insanları saran bir dumanın yayılışı ve ayın yarılacağı bilgisine yer vermiştir.
Ancak hadislerde kıyamet alametleri ile ilgili ayrıntılı bilgiler bulunmaktadır. Kıyametin ne zaman kopacağını bilmediğini ifade eden Hz. Peygamber, son peygamber olması dolayısıyla kıyametin yakın olduğunu söylemiştir. Ayrıca servetin çoğalması, çobanların zenginleşip bina yapmakta yarışması, zinanın aleni hale gelmesi, cehaletin artması, içkinin yaygınlaşması, adam öldürme olaylarının fazlalaşması, kadın nüfusunun dengeleri alt üst edecek şekilde çoğalması, aynı duygu ve düşünceyi paylaşan iki büyük topluluğun birbirleriyle ve Müslümanların da küçük gözlü ve geniş yüzlü insan gruplarıyla savaşması, insanların hayattan bıkıp ölümü arzulaması, yalancı peygamberlerin ortaya çıkması, Allah’a inanan kimsenin kalmaması, Yecüc-Mecüc’ün ve dabbetül arzın ortaya çıkması, Hicaz bölgesinde bir ateşin zuhur etmesi, depremlerin sıklaşması, güneşin batıdan doğması, dünyanın bir kısım yerlerinde kara parçalarının batması da kıyametin alametleri olarak hadislerde zikredilmiştir.
Hadislerde kıyametin ne zaman kopacağı belirtilmemekle beraber bu kopuşun ansızın olacağı, bu kopuş sırasında yemek yiyenlerin lokmasını ağzına götüremeyeceği, alışveriş yapanın alışverişini tamamlayamayacağı, devesinden sütünü sağanın bu sütü misafirine ikram etme fırsatı bulamayacağı ifade edilmiştir.
Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz ki kıyametin ne zaman kopacağına dair kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak Hz. Peygamber’in son peygamber olduğuna iman eden Müslümanlar, onun dünyadan ayrılışından itibaren kıyameti beklemişler hatta tarih boyunca yaşanan Moğol istilası ve cihan savaşları gibi kimi olayları, kıyametin kopmaya başladığına alamet olarak yormuşlardır…