Kıymetli okuyucularım, bugünkü yazımda sizlere Türkiye’de yerleşik olmayan Türk vatandaşı veya yabancı kişi ve kurumlara yapılan konut ve işyeri satışlarında uygulanan Katma Değer Vergisi (KDV) istisnası hakkında bilgiler vermeye çalışacağım.

Son dönemde yabancıların Türkiye’de mülk edinme oranında ciddi bir artış gözlenmektedir. Özellikle 250 bin dolar veya üzerinde bir değere gayrimenkul alanlara sağlanan vatandaşlık imkânı bu artışta büyük rol oynamaktadır. 2017 yılında yapılan düzenlemeyle getirilen KDV istisnasının amacı da bu tür yabancılara satışa ivme kazandırmak; yurt dışındaki sermayenin Türkiye’de konut-işyeri yatırımına teşvik edilmesini sağlamak olarak ifade edilebilir.

Kanundaki İstisna Düzenlemesi

3065 Sayılı Kanun Katma Değer Vergisi Kanunu’na göre konut veya iş yeri olarak inşa edilen binaların ilk tesliminde uygulanmak ve bedeli döviz olarak Türkiye’ye getirilmek kaydıyla, çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları ve Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişiler ile kanuni ve iş merkezi Türkiye’de olmayan ve bir iş yeri ya da daimî temsilci vasıtasıyla Türkiye’de kazanç elde etmeyen kurumlara yapılan konut veya iş yeri teslimleri katma değer vergisinden istisnadır. Bu husus kanunun 13/i maddesinde şu şekilde ifade edilmiştir: “(Ek: 23/2/2017-6824/7 md.) Konut veya iş yeri olarak inşa edilen binaların ilk tesliminde uygulanmak ve bedeli döviz olarak Türkiye’ye getirilmek kaydıyla, Gelir Vergisi Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının 2 numaralı bendinde belirtilenler hariç olmak üzere çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişiler ile kanuni ve iş merkezi Türkiye’de olmayan ve bir iş yeri ya da daimi temsilci vasıtasıyla Türkiye’de kazanç elde etmeyen kurumlara yapılan konut veya iş yeri teslimleri”

Hangi Yapılar KDV İstisnası Kapsamındadır?

İstisna, konut veya iş yeri olarak inşa edilen binaların ilk tesliminde uygulanır. Yapı ruhsatında konut, dükkân, ofis, büro, rezidans, apart daire, devre mülk ve benzeri olarak tanımlanan konut veya iş yerleri istisna kapsamında değerlendirilir. Kanunda da özellikle belirtildiği üzere, istisnadan sadece ilk teslimler yararlanır. Konut veya iş yerinin inşa edenlerden satın alınarak bir başkasına satılması halinde yapılan konut veya iş yeri teslimi ilk teslim olarak değerlendirilmez ve istisna kapsamında olmaz.

Kimler KDV İstisnasından Faydalanır?

Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişiler ile çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları istisna kapsamındadır. Ayrıca kanuni ve iş merkezi Türkiye’de olmayan ve bir iş yeri ya da daimî temsilci vasıtasıyla Türkiye’de kazanç elde etmeyen kurumlara yapılan konut veya iş yeri teslimlerinde de KDV istisnası uygulanır. Bu istisnadan faydalanacak Türk vatandaşının, teslimin yapılacağı tarih itibariyle geçerli olan yurt dışında çalışma veya oturma iznine sahip olması; Çalışma veya oturma iznini, istisna kapsamında teslimin yapılacağı tarihten en az altı ay önce almış olması; Çalışma veya oturma izninin alındığı tarih ile istisna kapsamında teslimin yapılacağı tarih arasında en az altı ay yurt dışında bulunması şartlarını birlikte sağlaması gerekmektedir.