Merhaba kıymetli okurlarım tüm Dünya'da hemen hemen etkisini tam üç yıldır çeşitli mutasyonlarla gösteren Covid-19 salgınında bugüne kadar tespit edilen, ‘en çok mutasyona uğramış varyant’ olarak da bilinen ‘Nu’ varyantı uzmanlar tarafından kaygı verici görülüyor.

Güney Afrika Cumhuriyeti ile Botsvana'da, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) çok sayıda mutasyona uğramış yeni bir varyant olan aynı zamanda "süper varyant" olarak nitelendirilen B.1.1.529 varyantının 32 mutasyona sahip olduğu söyleniyor. Aşının çıkmış olması vurulmuş olammız veya bu virüsün üzerinden çok zaman geçmiş olması tehlikenin geçmiş olması anlamına asla gelmiyor sinsi bir salğınla mücadele ediyoruz lütfen bilincinde olalım, bu bu son mutasyonlu hali kolay bulaşabiliyor ve uzmanlara göre, mevcut aşıların bu varyanta karşı etkili olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Bazı uzmanlara göre bu virüsün Nu mutasyonunun düşük görülme sıklığı nedeniyle varyantın çok bulaşıcı olmayan bir tür olduğu tahmin ediliyor.

Ülke gündemi gibi varyantlar neticesinde koronavirüsününde yayılma ve bulaşma durumu kısa sürede değişiyor. “Elimizdeki silahlar belli. İlki aşı diğerleri maske, mesafe ve el temizliği. Son günlerde maalesef maske kullanımına daha az önem veriyoruz. Daha çok önem vermeliyiz.kurallara uymalıyız. Ülkemizde salgın bitmiş havası var. Oysa salgın sürüyor, her gün 200’den fazla canımızı yitiriyoruz. Yeni önlemler almazsak yeni bir dalganın ülkemize gelme olasılığı çok yüksek. olacağını ve aralık ocak aylarında çok büyük bir artış olabileceğini düşünüyorum inşallah böyle olmaz.

Çok zor değil inanın artık kendimize kural olarak uygulamalıyız sarılmak, tokalaşmak, tolu yerlere katılmak olmamalı bu virüs tamamen bitene kadar. Kapanma ve yasakların uygulanmaması bizler de hayatın normale döndüğü düşüncesini oluşturmasın hayatımız 2019 dan önceki gibi değil, bizler özellikle şu kış aylarında bağışıklılığımızı güçlü tutarsak kişisel kurallarımıza uyarsak bir an evvel tüm dünya bu zor günlerden kurtulacaktır. Hepimiz özledik Kovit-19 öncesini eski yaşamlarımıza kavuşmak için dikkati ve tedbiri arttırmalıyız.

Sevgi ve saygılarımla sağlıcakla kalın.