Merhaba kıymetli okurlarım, 

Kurban Bayramı, Allah için yapılan bir ibadet olan kurban kesimi ile birlikte kutlanmaktadır. Yani buna, “Kurban bayramı Allah için kutlanır” diyebiliriz ama tabi bu çok geniş bir anlam içermektedir. 

Müslümanların en büyük bayramlarından biri olan kurban bayramı, Arap aylarında Zilhiccenin 10-13 günleri arası olmak üzere, 4 gün kutlanır. Müslümanların kullandığı Hicri takvim Ay esasına dayandığı için bir yıl 355 gündü. Günümüzde güneş yılı esas olarak bakıldığı için bir yıl 365 gün kabul edilir. Bunun için Kurban Bayramı her yıl 10 günlük değişiklik gösterir. Tabi bu diğer dini bayramlarımız ve günlerimiz için de geçerlidir.

Kurban kelimesi dilimize Farsçadan geçmiştir ve anlam olarak “Allah’a yaklaşmak ve Allah rızasına ermek niyetiyle kesilen, kurban edilen, hayvan demektir.” Kur’an’da geçen İbrahim peygamber ve oğlu İsmail ile ilgili kıssadan yola çıkarak, kurban kavramı, çok daha genel bir adanmışlığı, Allah için bireyin her şeyini feda edebilecek olmasını, Allah’a teslimiyeti ve ona karşı şükür içinde olmayı ifade etmektedir.  

Niyet edip Allah rızası için kestiğiniz kurbanın Peygamberimiz (s.A.S.), etinin tam olarak üçe taksim edilecek şekilde bir kısmının kurban kesecek durumu olmayan yoksul kimselere dağıtılmasını, bir kısmının akrabalar ile tanıdıklarla ve komşular ile paylaşılması gerektiğini, geriye kalan bir bölümünün ise evde yenilmesini önermiştir.

Bayramların eş, dost, akrabalar ile bir araya gelip küslerin kırgınlıkların ortadan kalkması için iyi bir vesile olmasıda dinimiz ve inancımızın yegane güzel bir yanıdır. Maksat bir şeyi yapmış olmak değil anlamına uygun yapabilmektir. 

Bu vesilyle tüm İslam aleminin kurban bayramını en içten dileklerimle kutluyor ve ailecek geçireceğimiz nice bayramlar dilerim. Sevgi ve saygılarımla sağlıcakla kalın.