Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Küresel ve bölgesel eğilimler, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir büyüme için uzun vadeli kalkınma sorunlarına ve yapısal reformlara yönelik politikalarda bir değişiklik çağrısı yapıyor." dedi.

Şimşek, İslam Kalkınma Bankası (IDB) tarafından Endonezya'nın başkenti Cakarta'da düzenlenen Yıllık Guvernörler Kurulu Toplantısı'nda, bu yılın ekonomik açıdan zorluklarla dolu bir yıl olduğunu belirtti.

IDB'nin jeopolitik ve ekonomik sorunlardan dolayı küresel büyümenin durgun olduğu bir dönemde toplandığını dile getiren Şimşek, "Bazı jeopolitik ve bölgesel sorunların küresel ekonomi üzerindeki etkisi bu yıl da devam edecek. Bu sorunların kesinlikle İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ülkelerinde, uluslararası finans kuruluşlarında ve IDB'de de etkisi olacak. Küresel ve bölgesel eğilimler, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir büyüme için uzun vadeli kalkınma sorunlarına ve yapısal reformlara yönelik politikalarda bir değişiklik çağrısı yapıyor. Geçen yıl kabul edilen sürdürülebilir kalkınma hedefleri tüm paydaşlara rehberlik sağlama konusunda çok önemli." diye konuştu.

Şimşek, bu küresel ortamda IDB'nin sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda ortaya koyduğu çalışma yöntemi ve stratejilerinden memnun olduklarını belirterek, "Özellikle IDB'nin stratejik hedeflerini ortaya koyan 10 yıllık stratejisini memnuniyetle karşıladık." ifadesini kullandı.

Mehmet Şimşek, IDB'nin stratejisini sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda belirlemesini desteklerini vurgulayarak, "Üye ülkelerin kalkınma ajandaları tamamlanmamış olarak duruyor. Üye ülkelerdeki nüfusun yaklaşık yüzde 23'ü, başka bir deyişle 268 milyon insan, aşırı yoksulluk sınırında yaşıyor. Bu süreçte IDB, üyelerinin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için ek kaynakları seferber ederek önemli bir rol oynayacaktır. Zorlu çalışma ortamına rağmen bankanın üye ülkelere geçen yıl 12 milyar dolarlık bir finansmanı onaylamasını bu taahhüdünün bir yansıması olarak düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.