Geçen yıl ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışı, Çin’in yavaşlaması, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) politika tedbirleri ve emtia fiyatlarındaki düşüşün damgasını vurduğu küresel ekonomiyi, 2016'da da oldukça yoğun bir gündem bekliyor.

Küresel yatırımcıların zor geçmesi beklenen 2016 yılı boyunca yakından takip edeceği ekonomik ve finansal gelişmelerin başında belli başlı merkez bankalarının politika kararları geliyor.

Yaklaşık 10 yıl aradan sonra sıkılaştırma sürecine başlayan Fed'in 2016'da kaç kez faiz artışına gideceği piyasaların bir numaralı sorusunu oluştururken, her 6 haftada bir düzenlenecek sekiz Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının bu yıl da dünya ekonomi gündeminin merkezinde yer alacak.

Aynı zamanda, Avro Bölgesindeki düşük enflasyonla uzun süredir mücadele eden ECB'nin alacağı olası yeni tedbirlerin, küresel piyasalar ve yatırımcılar tarafından dikkatle izlenmesi bekleniyor. ECB, bu yıl Başkan Mario Draghi'nin liderliğinde biri Viyana'da ve yedisi Frankfurt'ta olmak üzere toplam sekiz basın toplantısı düzenleyecek.

İngiltere Merkez Bankasının (BoE) da 2016'da sıkılaştırmaya başlayacağı tahmin edilirken, bankanın bu adımı tam olarak ne zaman atacağı yine yatırımcıların merakla beklediği gelişmelerden birini oluşturuyor. BoE, 2016 yılı içinde her ay bir kez olmak üzere toplam 12 toplantı yapacak.

Son faiz toplantısında tahvil alım programının vade tarihini uzatan Japonya Merkez Bankasının (BoJ) parasal genişleme miktarını artırıp artırmayacağı da 2016 ekonomi gündeminin başlıklarından biri olarak öne çıkıyor. BoJ'un halihazırda rekor seviyede bulunan varlık alımlarını artırma ihtimali, yenin avro ve dolar karşısındaki değerini düşüreceği için küresel piyasalar açısından önem arz ediyor.

Bunlara ilaveten, 2015'te beklenmeyen devalüasyon kararlarıyla dikkati çeken Çin Merkez Bankası (PBoC) da piyasaların odaklandığı kuruluşlardan biri olacak. PBoC, düzenli para politikası toplantılarını her 3 ayda bir gerçekleştiriyor ancak planlanmayan toplantılar da düzenlenebiliyor.

Büyüme, işsizlik ve enflasyon verileri izlenecek

Küresel ekonomiye yön veren merkez bankalarının yanı sıra dünyanın en büyük ekonomilerinden ABD, Çin ve Avro Bölgesine ilişkin büyüme, işsizlik, enflasyon ve istihdam gibi belli başlı ekonomik veriler de yatırımcıların yakından takip edeceği konular arasında yer alıyor.

Ayrıca, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) petrol arzına yönelik kararları da petrol fiyatlarının seyri açısından 2016’nın öne çıkan gelişmeleri arasında yer alabilir. OPEC'in resmi sitesinde yer alan bilgilere göre örgütün 2016'daki tek toplantısı 2 Haziran'da Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılacak.
Editör: TE Bilisim