Portremi çizip bana hediye etmesiyle tanıdım sevgili MEHMET YIRTICI'yı. Çizimleri adeta gerçek fotoğrafla birebir aynı. Biz de kendisiyle sohbet ettik ve yaptığı çizimler üzerine konuştuk. "Kursa giderek ressam olunmaz" diyen Mehmet Yırtıcı bugün sizlerle...




Hoş geldiniz Mehmet Bey. Karakalem çizimde gerçekten çok başarılısınız. Benim de portremi çizdiniz. Çok teşekkür ederim tekrar. Öncelikle seni tanıyabilir miyiz?

Merhaba, ismim Mehmet Yırtıcı. 23 yaşındayım, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümü öğrencisi olup; spor, sanat ve teknoloji aşığı bir insanım.

Çok güzel çizimlerin var. Bu merak nereden geliyor? Nasıl başladın çizim yapmaya?

Çizim yapmaya klasik bir yolla ilkokulda başladım diyebilirim. Resim öğretmenim Zehra Erkiletlioğlu’nun yönlendirmeleri ile zevkli bir hobi haline gelen çizim o gün bu gündür benimle birlikte.

Şu ana kadar özellikle kimlerin resmini çizdin?

Siparişlere ek olarak mutlu insanların portrelerini çizmek bana ayrı bir haz verdiği için önceliğim mutlu ve gülen insanların çizimleri oluyor.

Bir resmi bitirmek ne kadar zamanını alıyor?

Bir karakalem portreyi ortalama 6 - 8 saat arasında çiziyorum. Konsantre olma dereceme bağlı olarak bu süre değişkenlik gösterebiliyor.

Sadece portre mi çiziyorsun? Örneğin bir manzara resmi de çizer misin?

Genellikle portre çalışıyorum ara sıra natürmort ve figür de çiziyorum.



Karakalem çizim nedir? Nasıl yapılır?

Karakalem en eski sanat dallarından biri olup yakılarak kömür haline getirilmiş söğüt ve asma dalları ya da kurşun kalem kullanarak gölge ve ton farklılıklarıyla çizmek istediğimiz obje veya figürün dokulu kağıt üzerine aktarılmasıdır. Çizimin yapılışı aslında taslak çıkarmayla başlayan ve yaratıcılığınız ile tatmin olacağınız ana kadar devam eden bir süreçtir.

Peki başka ne tür tekniklerle çizim yapıyorsun? Bu tekniklerden bahseder misin?

Portrelerimi geleneksel olarak bildiğimiz kurşun kalemlerle ve “Dry Brush” tekniğinde kullanılan yağlı boya, makine yağı ve çeşitli uçlara sahip samur fırçaları da kullanarak karma bir teknik ile çiziyorum. Çizim malzemeleri reyonunda bulamayacağınız materyallerden de yararlandığım oluyor.

Çizim yapmanın ne gibi zorlukları var?

Çizim yapmak ilginç ve bazen yıldırıcı bir iş olabiliyor. Giderek yeteneğinizi ve çizim tutkunuzu geliştirmeniz gerekiyor. Temel zorluklar ise burada ortaya çıkıyor. Tekrara düşmemek, malzemeleri doğru seçmek, gerçekçiliği yakalamak ve her detayı görme zorunluluğu gibi zorlukları vardır diyebilirim.

Karakalemde önemli olan noktalar var mıdır? Gölgelendirme gibi...

Tabi ki öncelikle ressamın motivasyonu çok önemlidir. Ardından kullanılacak malzemelerin kalitesi ve işe uygunluğu önemlidir. Çizim sürecinde ressam ve malzemeleri tamam ise geriye çizilecek fotoğraf veya objenin görünürlüğü, netliği kalır. Gölgelendirme, tonlama gibi unsurlar tekniğin içerisindeki küçük noktalardır.



Çizim yapabilmek bir yetenek midir? Yoksa çalışarak da olur mu?

Çizim, özel yetenek ile ortaya çıkıp çalışma ve pratik ile geliştirilebilen bir sanattır. Yeteneği olmadan çizim yapabilen bir ressam dahi yoktur. Kalemi elinize alıp birşeyler karalamaya başlıyorsanız mutlaka bu konuda bir yeteneğiniz vardır ve keşfedilmeyi bekliyordur. Doğru çalışmaları yaparak tekniğinizi ve çizim kalitenizi artırmanız mümkündür.

Ressam olmak isteyen ya da resim öğretmeni olmak isteyen ya da kendisi hobi olarak çizim yapmak isteyenlere tavsiyelerin nelerdir?

Yeteneğinize güvenin ve vazgeçmeden her bulduğunuz fırsatta çizmeyi sevdiğiniz bir objeyi tekrar tekrar çizerek kendinizi geliştirin. Kullanacağınız resim malzemelerini seçerken mutlaka araştırma yapıp doğru ve kaliteli olanlarını seçin çünkü işe uygun olmayan malzeme ile istenilen sonuca ulaşmak çok zordur ve bu da sizi başarısızlık hissine sürükler. Şimdiye kadar hiçbir resim kursuna gitmediğimi belirtmek isterim. Resim kursuna giderek ressam olunmaz.



Daha önce sergi açtınız mı? Açmadıysanız açmayı düşünür müsünüz?

Henüz sergi açmadım. Sergi için hazırladığım özel çizimlerim ve hazırlıklarım mevcut.

Sizce en büyük Türk kimdir? Ve son olarak neler söylemek istersiniz?

Benim için en büyük Türk tartışmasız Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’tür. İşgal altındaki bir devletten yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan bir milleti adeta şaha kaldıran Ulu Önder’in 1923 yılında yapmış olduğu bir konuşmada güzel sanatların önemi vurgulayan sözleri ile bitirmek isterim.
"İnsanlar olgunlaşmak için bazı şeylere muhtaçtır. Bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki tekniğin gerektirdiği şeyleri yapmaz; itiraf etmeli ki o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur. Halbuki bizim milletimiz, gerçek özellikleriyle uygar ve ileri olmaya layıktır. Ve olacaktır." *Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri II , s.67

 

Röportaj : Yağmur Tanyıldız
Editör: TE Bilisim