LONDRA

"Stop the War Coalition" adlı savaş karşıtı grup tarafından başkent Londra'daki Bloomsbury Central Baptist Kilisesi'nde düzenlenen "Müslümanları günah keçisi yapmayı bırakın" konulu toplantıya, insan hakları aktivistleri, akademisyen ve öğrenciler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

"Prevent" uygulamasının eleştirildiği etkinlikte, hükümet ile medyaya, "Müslümanları günah keçisi yapmayı bırakın" çağrısında bulunuldu.

Stop the War Coalition'un yöneticilerinden Lindsey German, etkinlikte yaptığı konuşmada, hükümetin yürüttüğü politikalardan halkın memnun olmadığını belirterek, "Eğer hükümetin söylediğiyle uyuşmazsanız o zaman aşırıcı sayılıyorsunuz" değerlendirmesinde bulundu. German, İslamofobiyi kınayarak, "Avrupa'da ırkçılık, 1930'lardan beri ilk defa bu kadar yüksek seviyede" dedi.

Toplantıya video konferans yöntemiyle katılan eski Guantanamo tutuklusu Pakistan asıllı İngiliz vatandaşı Muazzam Bek (Moazzam Begg) de Birleşik Krallık'ta Müslümanların son dönemde hem hükümetin aşırılıkla mücadele çalışmaları kapsamında hem de İslamofobik olaylarla sürekli hedef alındığını anlatarak, "İnsan hakları her geçen gün daha fazla aşındırılıyor. İngiltere Başbakanı David Cameron'ı daha eşit bir dünyaya davet ediyorum" diye konuştu.

Bek, terör örgütü El Kaide üyesi olduğu gerekçesiyle Guantanamo'da üç yıl tutuklu kalmıştı.

Etkinliğin sonunda, 19 Mart'ta Londra'da sığınmacılara destek olmak ve ırkçılıkla mücadele için gösteri düzenleneceği de bildirildi.

"Prevent" uygulaması

Terör ve aşırıcılıkla mücadele çalışmaları kapsamında İngiltere İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen, "Prevent" adlı uygulamayla, bireylerin terör bağlantılı eylemlere katılımının engellenmesi ve aşırıcılığa eğilim gösterenlerin tespit edilmesi hedefleniyor.

"Prevent" programı mevcut halde, yerel yönetim, eğitim, sağlık, cezaevi ve dernekler gibi "radikalleşme riski altındaki" kuruluş ve sektörlerde uygulanıyor.

İngiliz hükümeti, yıllık 40 milyon sterlin bütçesi olan "Prevent" uygulamasının, sadece İslamiyet ile bağlantılı değil, tüm terörizm çeşitleriyle mücadele için oluşturulduğunu savunsa da Birleşik Krallık'ta daha çok Müslümanların bu stratejiyle mercek altına alındığı biliniyor.

Yaklaşık 3 milyon Müslümanın yaşadığı Birleşik Krallık'ta bu sayının 2030 yılına kadar 5,5 milyona çıkması öngörülüyor.
Editör: TE Bilisim