ANKARA

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) girecek adaylara, sınav salonunda yasak olan saat, kolye, takı gibi metal araç gereçlerini getirmemeleri uyarısında bulundu. Demir, "Geçen yıl bin 500 civarında adayın, sırf bu tür araç gereçlerle sınava girdiği için tutanaklarla veya kamera kayıtlarından yola çıkılarak sınavları iptal edildi. Burada, sınav kurallarını ihlal muamelesi yapıyoruz" dedi.

Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015 LYS'de yaklaşık 350 bin kişinin görev alacağını belirterek, sınava 2 milyon 558 bin 556 adayın katılacağını söyledi.

Sınav için bütün tedbirlerin alındığının altını çizen Ömer Demir, soruların hazırlanmasından, baskısına ve salonlara intikaline kadar tüm süreçlerin güvenlik içinde yürüdüğünü ifade etti.

Bir olumsuzluk beklemediklerine işaret eden Ömer Demir, "Sınav sorularını bastık. Bugünden itibaren sevkiyat için yükleme süreçlerine başlamış durumdayız. Güvenli şekilde bütün araçlarımız sınav yerlerine ulaşıncaya kadar uzaktan takip sistemleriyle onları gözetleyeceğiz. Yerine varıncaya kadar kilometre hızından duracağı yere kadar her şey planlanmış durumda. Araçlarımız normalde bir kırmızı ışık süresinden uzun bir yerde durduğu zaman hemen buradan uyarıyoruz. Soru araçlarını online takip edecek şekilde hazır durumdayız. Herhangi bir güvenlik açığı da beklemiyoruz" şeklinde konuştu.

Geçen seneye göre bu yıl 2015 LYS'ye giren aday sayısında yüzde 6'lık bir artış olduğunu bildiren Prof. Dr. Ömer Demir, "Geçen sene LYS'ye müracaat eden 2 milyon 386 bin 348 kişiydi. Bu yıl ise 2 milyon 538 bin 556 kişi müracaat etti. Dolayısıyla bu sene 2015 LYS'yi aday sayısında yüzde 6 dolayında bir artışla gerçekleştireceğiz" dedi.

Adaylar soruları görebilecek

LYS'de bu yıl uygulamada bir ilk olacağını ifade eden Başkan Ömer Demir, LYS sonrası adayların şifreleriyle aday işlemleri sistemi üzerinden kendi cevap kağıtlarını ve soruların tamamını görebileceklerini, kamuoyuyla ise önceki sınavlarda olduğu gibi resmi internet sitesi üzerinden soruların yüzde 20'sinin paylaşılacağını söyledi.

Sınav sonuçlarını makul bir süreçte açıklamak istediklerinin altını çizen Ömer Demir, "Sınav sonuçlarını açıklarken süre konusunda sürpriz yapmak gibi bir iddiamız yok. Önemli olan, sağlıklı şekilde sonuçları üretelim. Çünkü sürprizin kurumsal açıdan maliyeti şu; sabaha kadar kişileri çalıştırmak zorundasınız, yorgun bir şekilde hata yapma riski olabiliyor. Dolayısıyla süreyi öne çekme konusunda çok özel bir gayretimiz olmayacak. Ama makul bir süre içinde açıklamaya çalışacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Adaylara, sınav kurallarını iyi okumalarını öneren Başkan Demir, sınava nüfus cüzdanlarıyla ya da süresi geçmemiş pasaportlarıyla gelmelerini istedi. Demir, adaylara bir gün önce tüm evraklarının hazır olduğundan emin olmalarını tavsiye etti.