KASTAMONU

2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Kastamonu'da, doğumunun 125. yılında ünlü Kazak şair "Mağcan Cumabay Anma Yılı Açılış Töreni" düzenlendi.

Kastamonu Belediyesi Konferans Salonu'nda düzenlenen törene, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, AK Parti Kastamonu milletvekilleri Metin Çelik ve Murat Demir, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Kuzey Kazakistan Eyalet Kültür ve Dil Müdürü Kemel Ospanov, Kazak sanatçılar ve davetliler katıldı.

Yayman, törende yaptığı konuşmada, kalıcı olan kültür ve sanatı önemsediklerini belirterek, "Türk dünyasının ruhunu, özünü oluşturan büyük şairlerdir, Mağcan Cumabay'dır, Cengiz Aytmatov'dur, Yahya Kemal Beyatlı'dır, Necip Fazıl Kısakürek'tir, Sezai Karakoç'tur, Mevlana'dır, Hacı Bayram-ı Veli'dir, Şeyh Şaban-ı Veli'dir. Bizi bir arada tutan bu değerlerdir." dedi.

Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK) Suriye'nin Afrin bölgesinde yürütülen Zeytin Dalı Harekatı'na da değinen Yayman, "Kahraman Mehmetçikler Afrin'de terör koridorunu ortadan kaldırmak için mücadele yürütüyor. Mehmetçik, kurulmak istenen terör devletine karşı kahramanca mücadele ediyor." ifadesini kullandı.

Yayman, Azerbeycan'ın topraklarının Ermeni işgali altında olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz aynı zamanda Karabağ'ın işgalden kurtulup bir an önce hürriyetine kavuşmasını ve Azerbaycan ile kucaklaşmasını istiyoruz. Türk'ün Türk'ten başka dostu yoktur ve böyle kalacaktır. Tarihte Türksüz bir dünya haritası kurmak, Türkleri Anadolu'dan atmak isteyenler yüz yıl önce birinci cihan harbinde Osmanlı Devleti'ne 'hasta adam' dediler ve bizim önümüze Sevr Antlaşması'nı koydular. Bu kahraman millet Sevr Antlaşması'nı paramparça etti, istiklalini ve istikbalini kazandı. Afrin'de Türkiyeyi ve Türkleri dikkate almadan sınırları çizmek isteyenlere yüz yıl önce dedelerimizin davrandığı gibi davranacağız, bundan hiç şüpheleri olmasın."

"Kültür başkenti olması Kastamonu'ya değer katacak"

Valisi Karadeniz ise kültür başkentliğinin Kastamonu'ya büyük bir değer katacağını belirtti.

Kastamonu'nun bu tür etkinliklerle hem tanınacağını hem de Türk dünyasını yakından tanıyacağını ifade eden Karadeniz, "Türkiye'de milli şair Mehmet Akif Ersoy neyse Kazakistan'da da Mağcan Cumabay odur. Kültürü geliştirirken milli şuuru da geliştirmek adına bu şairlerin ve yazarların önemi ve katkısı büyüktür. Çünkü onların oluşturduğu fikri temeller üzerine siyasi temeller kurulabilir." diye konuştu.

Kaseinov da 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu'da bulunmaktan dolayı mutlu olduklarını belirtti.

"Cumabay, kurtuluş mücadelesine güç verdi"

Şair Mağcan Cumabay'ın milli uyanışa, birleşme çabalarına ve kurtuluş mücadelesine güç verdiğini hatırlatan Kaseinov, şunları kaydetti:

"Kan kardeşi Anadolu'nun acısını 1918 yılında kaleme aldığı 'Uzaktaki Kardeşime' adlı efsane şiirle paylaşmıştır. Onun bu şiiri, Kazakların o dönemde yaşadığı büyük sıkıntılara rağmen kardeş Türkiye'nin içinde bulunduğu zor durumu yüreğinde hissederek yazılmıştır. Bugünkü kuşak kardeşlik bağının ne kadar önemli olduğunu Cumabay'ın şiirinde görmekte. Bağımsızlıktan sonra Cumabay'ın yurt dışında ilk heykeli Ankara Keçiören'de dikilmiştir. Türkiye Türklerinin gösterdiği bu saygı günümüzde tüm Kazakları gururlandırmaktadır."

Programda, Çelik, Demir, Babaş ve Ospanov da selamlama konuşması yaptı.

Konuşmaların ardından Cumabay'ın hayatının anlatıldığı programda, Kazak sanatçılar şarkılar seslendirdi.