Dünyamız dört  yıla yakın bir zamandır Covıd-19 salgını ile mücade ediyor. Coviıt'in etkisini yavaş yavaş azaltıp vakka sayılarının düşmesiyle herşey normalleşmeye giderken şimdi de Maymun çiçeği virüsü vakkaları görülmeye başladı. Haberler ve sosyal medya platformlarında Maymun çiçeği virüsü vakkalarının sayıları gün geçtikçe arttığı gözüküyor. “Monkeypox” olarak bilinen maymun çiçeği virüsü genellikle Orta ve Batı Afrika’nın tropikal yağmur ormanlarında ortaya çıkan ve zaman zaman diğer bölgelere de yayılım gösteren zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) bir virüs.

Uzmanlara göre ise virüsün 13 Mayıs 2022 tarihinden bu yana Afrika dışında en az 12 ülkede rapor edilmesi. Virüsün bulaş alanının artması yeni bir salgın ihtimali üzerine tartışmaları da beraberinde getirmekte.

Yani covıt biterken başka bir virüs ile tekrar başladığımız yere geri dönebilriz, bu yeniden pandemi ve kısıtlamalar demek.

Aslında Dünyamız Maymun çiçeği virüsün ile yeni tanışmıyor. İlk olarak 1958 yılında araştırma için tutulan maymun kolonilerinde çiçek benzeri bir hastalığın ortaya çıkmasıyla keşfedilen bir virüs türü.

İnsanlarda ilk maymun çiçeği vakası 1970 yılında, çiçek hastalığını ortadan kaldırmak için yoğun çaba gösterilen bir dönemde Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde kaydedildi. 

Maymun çiçeği virüsü, Batı ve Orta Afrika’nın bazı bölgelerinde enfekte vahşi hayvanlardan olan sıçan, fare ve sincaplar gibi kemirgenler tarafından yayıldığı söyleniyor. Enfekte bir hayvan tarafından ısırılmak, kanına, vücut sıvılarına, lekelerine, kabarcıklarına veya kabuklarına dokunmak virüsü kapmaya neden olabiliyor. İyi pişirilmemiş enfekte bir hayvanın etinin yenilmesi veya hayvanın derisine dokunulması da enfeksiyon ihtimalini arttırıyor. Yine hijyen ön planda genellikle adındanda bilindiği gibi maymunların taşıyıcısı olduğu ve en çokta maymundan insana daha sık bulaştığı bilinen bir virüs.

Fakat bununla ilgili Dünya Sağlık Örgütü’nün 21 Mayıs 2022 tarihinde yaptığı açıklamada, virüsün maymun çiçeğine yakalanmış başka bir kişiyle yakın temas halinde bulaşabileceğini belirtti. Virüs vücuda solunum yolu, göz, burun, ağız ve deri sıyrıkları yoluyla girebiliyor. DSÖ yetkilisi maymun çiçeği virüsünün insandan insana cinsel yolla ve birden fazla partnerle cinsel ilişki sonucunda da bulaş ihtimali olduğu üzerinde duruyor.

Maymun çiçeği virüsü'nün belirtilerine dikkat! nadir görülen bir virüs olmakla birlikte çiçek hastalığına benzer semptomlara sahip olan bir tür. Virüsün belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, titreme ve halsizlik yer alıyor. Ateşin ortaya çıkmasından bir ila üç gün sonra genellikle yüz bölgesinde başlayan ve vücudun diğer bölgelerine yayılan içi sıvı dolu ve ağrılı döküntüler meydana geliyor. Maymun çiçeği virüsü ile enfekte olunduğunda ilk semptomlar 5 ila 21 gün içerisinde ortaya çıkıyor. Semptomlar genellikle 2 ila 4 hafta içerisinde düzeliyor. 

Evde beslediğiniz evcil hayvanların sürekli olarak rutin sağlık kontrollerini yaptırmanız gerekli. Maymun çiçeği virüsü taşıyıcı olan ev hayvanlarından ve sokak hayvanlarından da geçebilir. Covıt kadar ölüm riski olmasa da hafife almamakta gerekiyor. 

Sevgi ve saygılarımla sağlıcakla kalın.