ANKARA

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, NTV'de katıldığı bir programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Çetinkaya'nın Merkez Bankası başkanlığına atanmasının piyasalara etkisine ilişkin bir soru üzerine Şimşek, söz konusu sürecin iyi yönetildiğini belirtti. Bu durumun piyasa tepkisinden de anlaşılabileceğine işaret eden Şimşek, "Bankanın içinden deneyimli, dolayısıyla güven veren bir arkadaşımızı seçtik. Ümit ediyorum ki bu iyi başlangıç devam edecek." diye konuştu.

Merkez Bankasının kredibilitesinin Türkiye için çok önemli olduğunu vurgulayan Şimşek, şunları kaydetti:

"Başkanın bu şekilde iyi bir başlangıç yapması... Güvenle birlikte alanınız da genişliyor. Bu çok kritik. Dolayısıyla piyasa beklentileri doğrultusunda da bir adım atıldı. Genel anlamda süreç iyi yönetildi. Gelen arkadaşa olan güvenimiz tam, piyasa da tepkisiyle bunu ortaya koydu."

"TCMB'nin görev tanımının değiştirilmesi gündemimizde değil"
İş dünyasından, Merkez Bankasının görev tanımının yeniden belirlenmesi yönünde gelen çağrıları nasıl değerlendirdiğinin sorulmasına karşılık Şimşek, "Bu, doğru bir tartışma değil. İş alemi, bu talebin aslında kendileri için ne kadar olumsuz sonuçlara yol açacağını bilse, böyle talepleri de ulu orta ortaya koymazlar diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Şimşek, Merkez Bankasının görev tanımına ilişkin tartışmaları çok anlamsız ve yersiz bulduğunun altını çizerek, "Böyle bir şey de gündemimizde değil, böyle bir çalışma da söz konusu değil." ifadelerini kullandı.

Merkez Bankasının faiz indirimi
Şimşek, "Merkez Bankasının attığı bu adımlar, kredi faizlerini bir miktar aşağıya çekmeli, muhtemelen de olumlu etkileyecektir, ama esas olan Türkiye'ye kaynak girişinin ve iç tasarrufların artması. Bu iki değişken çok önemlidir. Zaten bu alanda da çok ciddi çalışmalarımız var." dedi.

Türkiye'ye fon girişi başladı
Türkiye'ye fon girişinin başladığını anlatan Şimşek, "Bunun yansımalarını faizde gördük. Hızlı bir şekilde Hazinenin borçlanma faizleri yüzde 10'un altına indi. Bunu liradaki değerlemede görüyoruz, lira bir miktar zemin kazandı. Bu yakında enflasyona, ekonomik aktiviteye olumlu yansıyacak. Önemli olan bu havanın korunması." diye konuştu.

"BES tutarı profesyonelce yönetilecek"
BES'e otomatik katılıma ilişkin düzenlemenin hangi aşamada olduğu ve sistemin nasıl işleyeceğinin sorulması üzerine Şimşek, çalışmaların tamamlandığını, EKK'da konuştuktan sonra önce Bakanlar Kurulu'na, daha sonra Meclise sevk edeceklerini söyledi.

Şimşek, uygulanması öngörülen sistem kapsamında yeni işe girenlerin ve iş değiştirenlerin bir süreliğine otomatik olarak bireysel emeklilik sistemine tabi olacaklarını ve maaşlarından az bir tutar kesilerek, profesyonelce yönetilecek emeklilik hesabına konulacağını belirtti.

"Türkiye'nin tasarruf imkanlarını artıracak"
Ücretlerden yapılacak kesinti oranlarının ne olacağının sorulması üzerine de Şimşek, şunları kaydetti:

"Bir rakam belirledik ama henüz EKK ve Bakanlar Kurulu'nda tartışılıp, nihai şekli verilmediği için rakama girmeyelim. İşin özü şu, iş değiştiren ve yeni işe giren işçi kardeşlerimizin tamamı bu sisteme otomatik girecek, belli bir süre, diyelim maksimum 6 ay kalacak. 6 aydan sonra tamamen gönüllülük esasına dayalı olacak. Devlet bir miktar katkıda bulunacak, bu sistem bu şekilde bir taraftan Türkiye'nin tasarruf imkanlarını artıracak ama daha önemlisi işçilerimizin gelecek için bugünden bir miktar yatırımla ilave maaş imkanına kavuşması söz konusu olacak."
Editör: TE Bilisim