Geçmiş dönemlerde kimyasal madde üreten, yanıcı veya yakıcı madde üreten firmaların veya üretim tesislerinin sayısı daha azdı. İnşaat sektörleri günümüzde olduğu gibi akıl almaz yapılar yapmıyorlardı ve çalışanların hayati tehlikesi bugün olduğu gibi geçmiş dönemlerde söz konusu değildi. Yani insan hayatı geliştikçe, dünyada işler büyüdükçe aynı oranda çalışanların işleri de zorlaştı. Her ne kadar “makine devri” gibi teknolojik ürünlerle daha fazla çalışılan bir dönemde olsak bile yine de çalışanların güvenlik sorunlarına tam anlamıyla çözüm bulmak ve ölümcül olayların önüne geçmek bir anlamda mümkün kılınamıyor. Ancak bu kadar da umutsuz olmaya gerek olmadığını da belirtmek gerekiyor. Daha önceleri tehlikeli veya çok tehlikeli işlerde çalışmak için herhangi bir şart aranmıyordu hatta çoğu ilanda “vasıflı-vasıfsız personel aranmaktadır” gibi ibareler bulunmasına rağmen vasıfsız olarak çalıştırılan personeller son derece tehlikeli işlerde çalışabiliyorlardı. Fakat yaşanan olumsuz gelişmeler, devlet erkânını harekete geçirerek bu işe bir son vermeye mecbur bıraktı ve tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışmak için belli bazı şartlar aranmaya başladı. Bunların en başında ise mesleki yeterlilik belgesi şartı koşuldu. Bu sayede yaşanabilecek olumsuz vakaların önüne geçmek daha rahat oldu.

mesleki yeterlilik belgesi

Mesleki yeterlilik belgesi nedir?

4 Nisan 2015 tarihinde yasalaşan 6645 sayılı kanun ile Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu’nda da önemli değişiklikler yapılarak çalışma hayatının daha düzenli olmasına karar verildi. Buna göre tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışmak için belge şartı koşuldu. Kanunda yer alan önemli bir detay şu şekilde; “Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.” Bu kanuna göre artık iş verenler istedikleri gibi personel alamayacaklar, çalışanlar da istedikleri yerlerde kolaylıkla çalışamayacaklardır. Son yıllarda iş kazalarında hayatını kaybedenlerin temel nedeni incelendiğinde, ihmallerin büyük bir paya sahip olduğu görülmektedir ancak bunun yanında çalışan kişilerin çalışma ehliyetine yeteri kadar sahip olamadıkları da görülmektedir. Elbette yaşanan ekonomik sıkıntılar, insanların tehlikeli veya tehlikesiz iş ayrımı yapmalarını engelledi fakat insan hayatının önemi konusuna gelindiğinde, usulsüzce çalışıp ölümcül olaylarla karşılaşmaktan ise mesleki yeterlilik belgesi alınarak çalışılması çok daha uygundur. Bu sayede hem çalışanların hem de işverenlerin işleri daha sağlıklı bir şekilde yürümeye başladı ki kanunun çıkartılmasından sonra ölümle sonuçlanan kazalarda ciddi oranda düşüşler yaşanmaya başladı.

Mesleki yeterlilik belgesi nereden alınır?

Çalışma hayatında yüksek risk taşıyan yerlerde çalışmayı tercih edenler, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından ilgili ulusal yeterlikte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarında teorik ve uygulamalı sınavlara girerek, belirlenen barajı aşmak zorundadırlar. Sınavdan başarıyla geçenlerin mesleki yeterlilik belgesi masrafları ise fon tarafından karşılanmaktadır. Konu ile ilgili detaylı bilgi almak ve belge edinmek için internet sitemizin ilgili bölümünü inceleyebilir iletişim numaramızdan arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

Kaynak: https://www.szutest.com.tr/mesleki-yeterlilik-belgesi/