Mısır'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) savunma heyetinin, darbeyle görevinden uzaklaştırılan Mısır'ın demokratik yollarla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve İhvan lideri Muhammed Bedii ile diğer teşkilat yetkilileri hakkında verilen idam ve müebbet hapis kararları için temyiz başvurusunda bulunduğu bildirildi.

Savunma heyeti başkanı Abdulmunim el-Maksud, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamuoyunda "casusluk" ve "Hapishaneler Baskını" olarak bilinen davalardan, aralarında Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve İhvan lideri Muhammed Bedii'inde bulunduğu İhvan yetkilileri hakkında verilen idam kararları ve müebbet hapis cezalarıyla ilgili olarak bugün temyiz başvurusunda bulunduklarını söyledi.

Kahire Ağır Ceza Mahkemesi, 16 Haziran'da Mısır'da kamuoyunda "Hapishaneler baskını" olarak bilinen davada, Mursi'nin yanısıra Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii, İhvan Rehberlik Konseyi Yardımcısı Reşad el-Beyumi, Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Başkanı Muhammed Saad el-Katatni, İhvan'ın ileri gelenlerinden İsam el-Aryan ve gıyaben yargılanan Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi ile Mursi dönemi Enformasyon Bakanı Salah Abdulmaksud'un yer aldığı yaklaşık 100 kişinin idamına hükmetmişti.

Hapishaneler baskını

Ülkede "Vadi'n-Natrun Hapishanesi Olayı" olarak da bilinen "hapishaneler baskını" davasında, 102'si firari 129 sanık, 25 Ocak 2011'de Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in devrilmesiyle sonuçlanan halk ayaklanmasında, "11 hapishane ve karakola saldırarak, 3 subayı kaçırmakla" suçlanıyor.

İlk duruşması 28 Ocak 2014'te yapılan davada, Mursi ve diğer sanıkların Ocak 2011'deki devrim sırasında "Gazze'den sızan yüzlerce kişi tarafından pek çok hapishaneye baskın düzenlenerek Vadi'n-Natrun Hapishanesi'nden kaçtığı iddia ediliyor.

Casusluk davası

"Casusluk Davası"nda ise devrimin ardından Cumhurbaşkanı seçilen Mursi ve 35 kişi, "Devletin çıkarlarına zarar vermek amacıyla Hamas, Lübnan'daki Hizbullah örgütü, İran Devrim Muhafızları'yla suç amaçlı iş birliği ve casusluk yaptıkları" öne sürülüyor.

Sanıklar ayrıca Mısır Bakanlar Kurulu'nun Aralık 2013'teki İhvan'ı "terör örgütü" olarak ilan etme kararına binaen "terör örgütüne mensup olmakla" suçlanıyor. Bu davadaki 36 sanıktan 22'si tutuklu, 14'ü ise gıyaben yargılanıyor.
Editör: TE Bilisim