Faydasını bildiğimiz ama fazla önemsemediğimiz tüketmediğimiz keten tohumu nedir? Keten tohumu keten bitkisinin tohumundan elde edilir. Keten tohumu 6000

Faydasını bildiğimiz ama fazla önemsemediğimiz tüketmediğimiz keten tohumu nedir? Keten tohumu keten bitkisinin tohumundan elde edilir. Keten tohumu 6000 yıldır tüketilen dünyanın en faydalı besinlerinden biridir. Ketengiller familyasından olan keten, yaz aylarında sarı ya da mavi yumuşak çiçekler açan bir bitkidir. Yakın Doğu ve Akdeniz bölgelerinde 4-5 bin yıldan beri lifi ve tohumları için yetiştirilmektedir. Ayrıca dünyanın pek çok bölgesinde üretilir. Keten bitkisi özellikle ılıman iklimleri sever. Meyveleri yaz sonlarında olgunlaşır ve 60 cm civarına kadar büyüyebilir. Bitkinin yetiştirilme amacı hem lifinden faydalanmak, hem de tohumunu almaktır. Tohumları %40-45 yağ içerir ve yağ elde edilmesinde kullanılır.
Keten tohumunu yemeklerden 1 saat önce aç karnına yemek daha faydalıdır. Keten tohumunu, günde 1-2 tatlı kaşığı tüketmek yeterlidir. Peki keten tohumunu böylesine özel yapan nedir? İşte keten tohumunun sağlığa müthiş faydaları...

Keten Tohumu Nasıl Tüketilmedir?

Keten tohumunu yoğurda, yaptığınız smoothielere, hamur işlerinizde, çorbalarınıza, salatalarınızda evde yaptığınız ekmeğin hamuruna katarak dahi tüketebilirsiniz. Günlük 1-2 tatlı kaşığı yemeniz yeterli olacaktır. Örneğin 1 kase yoğurda 1-2 tatlı kaşığı keten tohumu ve evde bulunan meyveleri katarak bu şekilde lezzetli bir ara öğün oluşturabilirsiniz.

Keten Tohumunun Bilinmeyen Özellikleri...

Dünya çapında her yıl 7.6 milyon insan kanserden dolayı ölmektedir. Keten tohumu lignan olarak bilinen vücudu kanserden koruduğu bilinen bir grup kimyasal içerir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar göstermiştir ki lignan tümör hücrelerinin gelişimini geriletmektedir. Keten tohumunu düzenli tüketerek kanserden korunabilirsiniz.

Keten tohumu vücudu zehirli atıklardan, toksinlerden temizleyen en etkili besinlerden biridir. Vücutta toksinleri atmanın asıl amacı; zararlı toksinleri, karaciğerin ürettiği kolesterolü ve diğer atık maddeleri azaltmaktır. Keten tohumu hem çözülebilir hem de çözülemez lifler sayesinde bağırsaklardaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

Keten tohumu kandaki kolesterolü düşüren ve şeker seviyesini düzenleyen hem çözülebilir hem çözülemez diyet lifleri içerir. Keten tohumlarını, kahvaltılık gevreklere, salatalara ve içeceklerinize katarak diyetlerinizde ekstra lif tüketmiş olursunuz. Lifli besinler kilo vermekte de etkili rol oynarlar.

Araştırmalara göre, keten tohumunun veya keten tohumu yağının düzenli tüketimi hipertansiyon hastası olan insanlarda önemli ölçüde tansiyonu düşürür. Yunan araştırmacılar orta yaş bir grup erkek hipertansiyon hastasında keten tohumu tüketiminde tansiyonlarında önemli ölçüde düşüş olduğunu görmüştür. 

Yüzyıllardır keten tohumunun kabızlığı geçirmek için en etkili yollardan biri olduğu bilinmektedir. İçerdiği lif ve Omega 3 yağ asitleriyle kabızlığı geçirir. 1 yemek kaşığı toz keten tohumunu bir bardak suyla karıştırın. Her gün uyumadan önce tüketin. Bu yöntem bağırsakları düzenleyecek ve sizi kabızlıktan kurtaracaktır.

1 tatlı kaşığı keten tohumunu günlük olarak beslenmenize eklemeniz hem cilt hem de saç sağlığı için yararlı olacaktır. Sağlıklı yağlar ve B vitamini cildi ve saçları besleyerek ciltteki ve saç diplerindeki kurulukları giderir.
Keten tohumu yağı Omega 3 yağ asitleri açısından zengin olduğu için saç köklerini besler ve saçların sağlıklı ve güçlü olmasını sağlar. Keten tohumundaki E vitaminleri saç köklerini besleyerek kelliği engeller ve saç dökülmelerini iyileştirir.

Keten tohumundaki lignanlar etkili bir antioksidan olarak vücut hücrelerini serbest radikallerden korur. Bu da yaşlanmanın gecikmesine yardımcı olarak vücutta hormon dengesi kurmaya yardımcı olur.

Keten tohumunda bulunan 3 temel bileşen; Omega 3 yağ asitleri, lif ve lignan,Sağlıklı yağ ve lifler açlığı bastırıp uzun süre tok tutar. Bunun yanında, keten tohumundaki B vitamini, potasyum, magnezyum ve çinko kilo verişi için gereklidir. Kilo vermek için günde ne kadar keten tohumu tüketilmeli? Günde 2-3 kez 1 tatlı kaşığı keten tohumunu, içeceklere veya yoğurda katmak kilo vermenize yardımcı olacaktır.

Keten Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Bağırsaklardaki iltihaplanmayı engeller. 
Hemoroite de iyi gelir.
Kan damarları için faydalıdır.
Cildi kurumaktan korur.
Kolestrol düzeyini düşürme de yararlıdır.
Eklemlerdeki sorunların giderilmesinde yardımcı olur
Göğüs ve kolon kanserlerine yakalanma riskini azaltır.
Sağlıklı cilt oluşumuna katkı sağlar.
Kan basıncını ayarlamada yararlıdır.
Kandaki şekeri düşürür.
Kalp sağlığını korur, kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
Kalp krizi geçirme riskini azaltır.
Omega 3 ve omega 6 yağ asitlerini içerir.
Antioksidan etkiye sahiptir.
Kan dolaşımını hızlandırır.
Böbreklerde görülen iltihaplanmaların çabuk iyileşmesine yardım eder.
Gut hastalığına iyi gelir.
Yaşlanmayı geciktirir.
Hazımsızlığı önleyici etkisi vardır.
Hemoroid yani basur rahatsızlığına iyi gelir.
Safra kesesi taşlarının oluşumunu engeller.
Sinir bozukluğu yada sinir hasarı durumlarında da fayda sağlar.
Parkinson rahatsızlığına iyi gelir.


Sağlıklı Günler....
Sağlıklı Yaşam Koçu
Neslihan Baykal Yakışan
nunmora.com
[email protected]