MUSUL

Irak ordusu ve Peşmerge güçlerinin ortak başlatıp, uluslararası koalisyon güçlerinin destek verdiği kurtarma Musul'u kurtarma operasyonunda, 13'üncü gününde İran destekli Şii milis gücü Haşdi Şabi de resmi bir şekilde güneybatı bölgesinden ilerleme kaydettiklerini açıkladı.

Güvenlik güçleri ve Şii milisler operasyona katılmasına rağmen, DEAŞ tarafından daha önce ateşe verilen petrol kuyularından dolayı harekatta ciddi bir ilerleme sağlanamıyor.

Irak ordusu yoğun bir şekilde askeri yığınak yapıp, kent merkezine güney bölgesinden ilerlemek için konuşlandığı Kayyara kasabasından kayda değer bir ilerleme gösteremedi. Söz konusu güçler bu bölgede sadece Nemrud kasabasını geri alırken, Şura kasabası ise 10 günden uzun süren bir kuşatmanın ardından kotrol altına alınabildi.

Uluslararası koalisyon güçleri destek veremiyor
Musul'un güney bölgesinde militanlarca ateşe verilen ham petrol kuyularındaki yangının 24 Ağustos tarihinden bu yana söndürülememesi, DEAŞ militanlarının hedeflerini vuran ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının görüş açısını zayıflattı.

Kayyara'daki operasyona katılan askeri yetkililer söz konusu harekatın, yangının neden olduğu yoğun dumandan dolayı durma noktasına geldiğini belirtti.

Savaş uçakları, Irak ordusuna saldırı gerçekleştiren bombalı araçların imha edilmesinde etkili olduklarından dolayı, militanların savunma direncini kırıyordu ancak kötü hava muhalefetinden dolayı DEAŞ kolay bir şekilde bombalı araçla saldırı gerçekleştirip, güvenlik güçlerinin ilerleme sağlamasını engelleyebiliyor.

Peşmerge aldığı bölgelerin güvenlik tedbirini artırıyor
Irak ordusuyla birlikte koordineli bir şekilde operasyonu başlatan Peşmerge güçleri ise kentin güneydoğu, doğu ve kuzeydoğu bölgelerindeki birçok köyün kontrolünü sağladığı gibi, Hristiyan ve Ezidilerin çoğunlukla yaşadığı Başika kasabasını 23 Ekim tarihinden bu yana kuşatma altına almış durumda.

Peşmerge güçleri, Irak ordusu ve kendileri tarafından alınan bölgelerin arasında yaklaşık 10 kilometre uzunluğunda geniş ve derin hendekler kazıyor.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, söz konusu hendeklerin tamamen güvenlik tedbirleri için kazıldığını belirtse de hendeklerin Irak ordusu ve Peşmergeler arasında kazılması akıllara "Erbil kendi sınırlarını mı çiziyor?" sorusunu getiriyor.

Telafer'deki Haşdi Şabi tehdidi
Çoğunlukla Şii ve Sünni Türkmenlerin yaşadığı Irak'ın en büyük ilçesi 300 bin nüfuslu Telafer'in DEAŞ'tan kurtarılması için İran desteki Şii milis gücü Haşdi Şabi, kentin güneybatı bölgesinden kuşatmaya hazırlanıyor.

Milis güçlerinin, DEAŞ'ın elinden kaçmayı başaramayıp, yaklaşık iki buçuk yıldır terör örgütü DEAŞ'ın hakimiyetinde yaşayan Sünni Türkmenler'den intikam almaya çalışacağından endişe ediliyor.

Haşdi Şabi çatısı altında yer alan radikal Asaib Ehlilhak Örgütü ile Seraya Selam birliklerinin Türkmen ilçesine ilerlemek istemesi, bölgedeki Türkmenlerin kaygılarının haklı olduğunu ortaya çıkarıyor.

Peşmerge güçleri, Telafer ilçe merkezinden yaklaşık 30 kilometre mesafede yer alıyor ve Şii milislerin bu cepheleri kullanmasına izin vermiyor. Bu nedenle Şii milislerin uzun bir mesafe katederek güneybatı bölgesinden ilerlemesi lazım.

Şii milislerin Musul'un batısında yer alan Telafer ilçesine ilerlemesine ilişkin Peşmerge Batı Cephesi Komutanı İsa Ziweyi AA muhabirine yaptığı açıklamada, "DEAŞ ile mücadele çerçevesinde Irak ordusu ve Peşmerge güçleri arasında koordinasyon var ancak Haşdi Şabi bu anlaşmanın içerisinde yer almıyor." ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilisim