LEFKOŞA

KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Kıbrıs müzakere sürecini AA muhabirine değerlendirdi. Kıbrıs sorununun 50’inci yılını doldurup 51’inci yılına girdiğine işaret eden Nami, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) gündeminde “artık yeter” diye bir hissiyat geliştiğini vurguladı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile New York’ta yaptığı son görüşmede, Ban'ın kendisine BM'nin artık Kıbrıs ile ilgili nihai bir çaba içerisinde olduğunu ilettiğini belirten Özdil Nami, Kıbrıs Türk halkı ile bunu paylaştıklarını, müzakere sürecine çok önem verdiklerini kaydetti.

Müzakerelerin 19 Nisan'daki KKTC cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra mayıs ayının ikinci haftasında başlamasını beklediğine işaret eden Nami, “İlk toplantı büyük bir ihtimalle bundan sonra müzakerelerin nasıl bir kurgu ile yapılacağına dair bir toplantı olur. Daha sonraki toplantılar ise mutlaka içeriğe yönelik olacaktır” ifadelerini kullandı.

"Devlet adamı gibi davranmadı"

Nami, "Maalesef sayın Nikos Anastasiadis izlediği politikalarla önemli bir zaman kaybına ve çok gereksiz bir gerginliğe neden oldu. Anastasiadis stratejik düşünmek yerine, kapsamlı çözümle hareket eden devlet adamı gibi davranmak yerine taktiksel manevralar içerisine giren bir kişilik olarak geldi. Umarız, bu hatasından ders alan bir Anastasiadis ile müzakereler devam eder.”

Müzakerelerin kaldığı yerden devam etmesi gerekirtiğini belirten Nami, şöyle devam etti:

"Aksi düşünülemez. Anastasiadis ve Espen Barth Eide de 'müzakereler kaldığı yerden devam edecek' şeklinde açıklamalar yaptılar. Kaldığı yer pek de olumlu nokta değil. Kaldığı noktada Anastasiadis'in geçmiş anlaşmaları reddeden bir tutum içerisinde olduğunu biliyoruz. Sanırım o sıkıntı da artık BM’nin müdahalesiyle çözülecektir."

"Ciddi endişelerim var"

Sürecin 2015 yılında beklenen hızda gelişebileceğine dair ciddi endişeleri olduğuna dikkati çeken Bakan Nami, BM'nin gerçekten bu sorunun çözümünde samimiyse Kıbrıslı Türklere karşı verdiği sözleri tutması gerektiğini belirtti. Nami, "Kıbrıslı Türkler üzerindeki izolasyonların kaldırılmasının kapsamlı çözüme hizmet edeceğini BM Genel Sekreteri zaten kendisi raporunda ifade etmiştir. Dünyanın bu tavsiyeye kulak asması ve gereğini yerine getirmesi bence son derece faydalı olur, eğer gerçekten 2015 yılının çözüm yolu olmasını istiyorsak" diye konuştu.

Rum yönetimi, 7 Ekim’de Türkiye’nin sismik araştırma çalışmalarını gerekçe göstererek ve doğalgaz aranan bölgeye savaş gemilerini gönderdiğini savunarak müzakere masasından kalkmıştı.
Editör: TE Bilisim