ABD Temsilciler Meclisi’nde bulunan Demokratlar, yeni liderlerini seçerek Pelosi devrine son verdi.

Demokrat Partililer, Çarşamba günü yaptıkları seçimde, 52 yaşındaki New Yorklu Hakeem Jeffries’i parti liderliğine seçti. Demokrat Parti liderliğine seçilen Hakeem Jeffries’in Temsilciler Meclisi Demokrat Parti liderliği yarışında herhangi bir rakibi bulunmuyordu. Jeffries, Demokratları 20 yıldır yöneten ABD Temsilciler Başkanı Nancy Pelosi’nin yerini aldı.  

Genç ve dinamik kişiliği ile tanınan Jeffries, kapalı kapılar ardında yapılan oylamadan zaferle çıktıktan sonra şunları söyledi: “Demokratlar meclisi halk için savaşıyor. Bu bizim hikayemiz. Bu bizim mirasımız. Bu bizim değerlerimiz. Bu bizim taahhüdümüz. ”

Temsilciler Meclisi’ndeki ilk siyah Demokrat Lider 

Temsilciler Meclisi’nde neredeyse 10 yıldır görev yapan 52 yaşındaki Hakeem Jeffries, Demokrat Parti başkanlık seçimlerini kazanarak ilk siyah Demokrat lider oldu. 

8 Kasım’da yapılan Kongre ara seçimlerinin sonucuna göre Temsilciler Meclisi, Cumhuriyetçi Parti kontrolüne geçecek ve bu da, yeni Demokrat liderin görevine başlayacağı tarih olan 3 Ocak 2023’e denk gelecek.

2006 yılı Kasım ayında yapılan ara seçimlerde Demokrat Parti’nin Temsilciler Meclisi’ndeki oylamayı kazanarak ABD tarihinde bu göreve seçilen ilk kadın olan ve yine ABD tarihinde devlet kademelerinde en üst düzeye ulaşmış kadın olmayı başaran ve 20 yıldır Demokrat Parti yöneten, yer yer Türkiye’yi de eleştiren ve Türk-Yunan geriliminde açıkça Yunanistan’ı destekleyen Nancy Pelosi, liderlikten çekileceğini ama 1987’den beri olduğu gibi San Francisco’yu temsil etmeyi sürdüreceğini belirtti.

80 Yaş ve Üstü Demokratlar Geri Plana Çekilecek

52 yaşında Demokrat Parti liderliğine seçilen Hakeem Jeffries’in ardından Demokratlarda genç nesil siyasetçiler ağırlıklı olacak. Temsilciler Meclisi’nde Demokrat Parti yönetimi, yaklaşık 20 yıldır görevde olan 80 yaş üstü üst düzey üyelerin elinde. Özellikle 8 Kasım’da yapılan ara seçimlerden sonra Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçiren Cumhuriyetçiler, uzun yıllardır Demokrat partiyi yöneten 80 yaş üstü üyelerin değişmesi gerektiği baskısını tetikledi.