Merhaba kıymetli okurlarım bu makalemde kendilerini bencillikleri ve benmerkezli yapılarıyla her zaman topluma zarar veren Narsist insanları konu alacağım anlattığımda sizde çevrenizde böyle insanların var olduğunu anlayacaklsınız mümkün olduğunca o kişilere büyük duvarlar örün size ve özgüveninize çok zarar verirler.

Öncelikle narsist ne demek, narsistik kişilik bozukluğu nedir? Genel olarak kişinin kendi bedensel veya zihinsel benliğine karşı duyduğu hayranlık ve bağlılık olarak tanımlanan Narsizm kelimesinin kökeni, Yunan mitolojisinde bir kahraman olan Narkissos’dan geliyor. Narsisizmin ileri boyutlarda olmasına ise tıpta ‘narsistik kişilik bozukluğu’ adı veriliyor. Toplumda genelde herkese sıkça etiket yapıştırarak kullanılan ‘narsistik kişilik bozukluğu’, aslında her kendini sevenin sahip olabileceği bir şey değil. Bu kişilik bozukluğundaki insanlar benmerkezci olmanın nirvanasında yer alıyor ve bu benmerkezcilik, kişinin kendini mükemmel, üstün ve her zaman ayrıcalıklı şekilde önde görmesi olarak tanımlanıyor. Narsist insanlar keşke bunlarla sınırlı kalsalar Narsistik kişilik bozukluğu bulunan kişiler, başkasının düşüncelerine ve isteklerine ilgisiz kalan kişiler olarak biliniyor. Başkalarının yaşattıklarına ve yaşadıklarına duyarsız kalan, sürekli olarak kendini ön plana çıkarmak isteyen kişiler narsistik olarak adlandırılıyor. Bu kişiler genellikle kendilerini başkalarının yerine koymaz ve başkalarını anlamayı denemez.

Mesela geçmişten bir örnek size Adolf Hitler’in annesi narsist bir insandı ve bu durum hitler daha küçücük bir çocukken yaşadığı psikolojik baskı ve travmalar olarak onun üzerinde kaldı sonuç olarak şiddete meyilli acımasız kitlelere hiç düşünmeden zarar veren bir insan oldu. 

Aile içerisinde Narsist bir insanla yaşamak çok zor bir durumdur diyaloga ve iletişime tamamen kapalı insanlardır özellikle narsist bir annenin yanında büyüyen bir çocuk hayata tutunmakta güçlük çeker yaşamında bir çok konuya geç kalır veya o en özel zamanlarını yaşayamadan hayattan hiç bir şey anlamadan bu hayattan göçer gider. 

Narsistik bozukluğu olan kişiler hep “tek” olmak ister yanlarında kimseyi istemezler eğer yanlarına birilerini çekiyorlarsa ya bir çıkarları vardır yada o kişiyi bir konuda kendi menfaatleri için kullanmak istiyorlardır. Narsistik kişilik bozukluğu olan kişiler, başkalarının düşünce ya da isteklerine gereken ilgiyi gösteremeyen kişilerdir. Plan ve hedeflerine ulaşamadıklarında, gereken ilgiyi göremediklerinde aynı Narkissos gibi erirler, çökerler. Başkalarının hakkına saygı göstermeden ve gerçeklerle bağdaşmasa bile daima kendilerini haklı göstererek ve o hedefi, gerekli emeği vermeden bile hak etmiş sayarak en önde, en gözde ve tek olmak isterler. Kendilerini başkalarının yerine koyamaz ve başkalarını anlayamazlar. Sanki her şey sadece kendileri için vardır ve ne olursa olsun her şeyin kendi amaçlarına hizmet etmesi gerekir. Başkalarının fikir ve hareketleri kendi amaçlarına hizmet ediyorsa vardır, aksi halde bu fikir ve hareketler tahammül edilemez düşüncelerdir. Gerçekle bağdaşmayan, başkalarının zararına olup sadece kendi çıkarlarına uygun, kendi plan ve hedeflerine hitap eden maddi ve manevi kazanç sağlayabilecek plan ve hedeflerine ulaşamadıklarında öfkelerine hakim olamaz, saldırganlaşır, çöker, hatta ağır psikotik tablolara girerler.

Psikoterapi desteği almak narsistler için zor bir durumdur; çünkü kendileri mükemmel insanlardır ve hata yapmazlar. Tedaviye gelirken kendilerine olan müthiş özgüveni yeniden kazanmak, başkalarını tekrar etkilemeyi becerebilmek ve benmerkezci tutumlarını yayabilmek için destek bulmaya gelirler. Böyle olmazsa terapiyi bırakabilirler. Bu yüzden narsist olduğu bilinen bir hastanın, terapiye bağlanması için başlangıç aşamasında beklentilerini belirli bir seviyede karşılamak önemlidir.

Psikoterapide hastanın diğerlerine bakış açısını değiştirmek, empati geliştirmesini sağlamak, tedavi sürecinden sonra da bu becerilerini sergileyebilmek temel amaç olmalıdır.

Kısacası kıymetli okurlarım narsist insanlar topluma uzak insanlardır topluma yakın olduklarında ise zarar vermek için geliyorlardır.

Sevgi ve saygılarımla sağlıcakla kalın.