Merhaba kıymetli okurlarım bu makalemde bu hafta açılan İzmir fuarının geçmişteki anılarını heyecanını o güzel günleri sizlerle paylaşacağım. Vaktiniz olurda okuma zahmetinde bulunursanız beni mutlu etmiş olursunuz hepinize çok teşekkür ederim.

İsterseniz şöyle bir çok eskiye gidip İzmir fuarının kuruluş öyküsünü yeniden hatırlayalım. “Atatürk'ün Milli Mücadele'den 6 ay sonra Cumhuriyet'in ilanından 9 ay önce İzmir'de topladığı 1923 İzmir İktisat Kongresi esnasında kongrenin yapıldığı iş merkezinde Atatürk'ün talimatıyla bir de sergi açılıyor. Herkesin o sıkıntılı günlere rağmen elindeki mamülleri sunduğu sergiye inanılmaz bir katılım oluyor. Bez kumaş, halılar, ahşap işleri, küçük tarım aletleri gibi tarıma dayalı bazı sanayi ürünleri ve ayran, peynir, et kavurma, tarhana ve makarna gibi gıda ürünleri de sergide yer alıyor. Katılımın yoğunluğunu gören Mustafa Kemal Atatürk, İzmir şehrinin kalkınabilmesi için fuarların kurulması, kongrelerin düzenlenmesi yönünde talimat veriyor.

Başlangıçta sadece ticaret adamlarının ve çiftçilerin ellerindeki ürünleri sergilediği bir kermes niteliğinde olan İzmir Fuarı zaman içinde tüm halkın katıldığı bir panayır haline geliyor. 1930’lı yıllarda yaşanan Büyük Buhran’ın etkileri yüzünden yaklaşık 3 sene hizmete giremeyen fuar, 1931’ de İzmir Belediye Başkanlığı'na seçilerek on yıl bu görevi sürdüren Dr. Behçet Uz’un dönemi İzmir’in tam anlamıyla “ihya” olduğu bir dönemde  Başkan Dr. Behçet Uz'un çalışmalarıyla 1936 yılında “Arsıulusal İzmir Fuarı” adı altında bugünkü adı Kültürpark olarak bilinen eski yangın alanında 360.000 metrekarelik alanda kapılarını tüm dünyaya açıyor. Dünyanın en büyük fuarlarından biri olan İzmir Enternasyonal Fuarı’na evsahipliği yapan Kültürpark o günlerden bugünlere kadar hala bir çok ziyaretçi ağırlayıp yabancı firmalarla ziyaretçileri buluşturuyor bunun yanı sıra bir çok yöresel üründe hala fuarda yer buluyor aynı zamanda çeşitli sanatçılarında konserlerinin yapıldığı fuar'a hala talep var.

Nerede o eski fuar açılacak heyecanı ve o güzel günler nerede o göl gazinosu nerede o gülen aynalar nerede oyuncaklar nerede içindeki küçük gölde ayak dellarıyla çevrilerek ilerleyen ailecek bindiğimiz o kuğu su bisikletleri, hepimizin hayatında ilk kez gördüğü hayvanat bahçesindeki o yabani hayvanlar, mesela hepsinin kendince bir adı vardı bunlardan en bilineni herkesin çok sevdiği merakla onu görmeye gittiği büyük o cüssesiyle fil bahadırımız vardı. Belediye otobüslerinde fuar yazan mavi levhaları gördüğümüzde hepimizin içini bambaşka bir heyecan alırdı. Tvlerde izlediğimiz ünlüler geçidi yaşanırdı adeta meşhur göl gazinosu bir çok sanatçıyı ağırlardı. Uzaktanda olsa görmek ne güzeldi onları.

Türkiyenin birçok bölgesinden o yörelere ait yiyecekler getirilir satışı yapılırdı kahraman maraşın dondurmasını yiyebilmek büyük cesaret isterdi her uzandığımızda küllahı elimizde kalır yüzlerde bir tebessüm oluşurdu. Kayserinin pastirması, Çorumun leplebisi, İzmitin pişmaniyesi orada bir başka güzeldi. Herkesin mutlu olduğu virüslerin hastalıkların böyle yaygın olmadığı güzel günlerdi o günler.

Ne kalabalıktı ama, çok fazla arz talep vardı fuara işten gelen ya hemen otobüse biner yada evi yakınsa hemen yürür gelir arabası varsa şimdiki kadar olmasada tarfik sorunu park etmek için biraz dolaştıktan sonra fuarın girişindeki gişelere gelip bilet sırasına girerdi. Heyecanla açılmasını beklediğimiz o güzel fuar günleri nerede şimdi artık o heyecanlar yok. Her yerde bir meşgale her yerde bir cafe var ama fuar günleri o zamanlar başkaydı. 

Buradan ben şunu çıkarıyorum insanı oyalabilecek eğlendirebilecek altarnatifler çok olmuş olabilir günümüzde ama o gerçek anlamında yaşadığımız anılar başkadır. Mesela şimdi her yerde sanatçı olabilir veya her yerde müzik ama fuar zamanı o göl gazinosu veya fuar açık hava konserleri başkaydı. Hepimizin ortak heyecanları mutlulukları vardı şimdide onlar ortak anılarımız oldu haydi yine eskisi gibi katılım sağlayalım fuarımıza yine ziyaret edelim standları bizim o yerlerde anılarımız var ve biz yine gidelim diye o yerlere emek verenler var.

Sevgi ve saygılarımla sağlıcakla kalın.