“Zaten bütün şairler, biraz şiirdir biraz hiç. Ama kendi kendinden mülhem de

“Zaten bütün şairler, biraz şiirdir biraz hiç.



Ama kendi kendinden mülhem değil.”



“Yani birine bir kez kanarsan onun suçu olur, iki kez kanarsan senin suçun.”



Bu dizelerin sahibi, Sayın Şair, 1992 Konya doğumlu. Boğaziçi Üniversitesi Edebiyat Bölümü ile Kadir Has Üniversitesi Reklamcılık’ı bırakmış.



Hayatım boyunca, aklımın bir yanıyla şunu düşünmüşümdür.



Büyük işler başaracak, bir şeyleri değiştirecek olan insanlar önleri kesilmesine rağmen mücadele edenler veya üniversite bırakmak, işinden istifa etmek gibi - konforunu bozup - radikal kararlar alabilenlerdir.



Furkan Çirkin, bu genç yaşına ve hayata geçirdiği radikal kararlara rağmen, İstanbul Üniversitesi Hukuk ile Felsefe bölümlerini bitirmiş.



İstanbul Üniversitesi’nde Kamu Hukuku alanında yüksek lisansını tamamlamış. Aynı üniversitede Kamu Hukuku doktora öğrenimine de devam ediyor.



Gerçekten tebrik ederim, kendi eğitimimi yamalı bohça olarak gören birisi olarak şairimize imrendiğimi ve cesaretini takdir ettiğimi belirtmeliyim.



Bunları yaparken edebî anlamda da boş durmamış. Yedi yıl ve yirmi üç sayı boyunca Yelkensiz Şiir Dergisi’ni çıkarmış. Kanon 2010 dergisinin Yayın Kurulu’nda yer almış.



Şiirleri; Varlık, Sincan İstasyonu, Orlando, Babylon, Kanon 2010, Yelkensiz, Yaşam Sanat, Son Gemi, Yokuş ve Etki gibi dergilerde yayınlanmış.



Artshop Yayıncılık etiketi ile piyasaya çıkan Nihilist Alarm, şairin ilk şiir kitabı… Kitap; Yontuk Rutin, Sayın Şair, Aşk ve Hiç olmak üzere üç bölümden oluşuyor.



Kitabın son bölümündeki “Aşk ve Hiç” şiirleri, beş yıl içinde yazılan ama aslında aynı şiirin devamı niteliğinde olan üç ana şiirin bir araya gelmesi…



İlki “Kırmızı Çanta” başlığıyla 2015’te Üniversiteler Arası Şiir Yarışması’nda Birincilik Ödülü alan, “Sayın Şair” şiirleriyle birçok şiir ödülünde adı anılan, geleceği olan ve kelimeleri ekonomik kullanan kabiliyetli bir şairden bahsediyorum size. 



Yine ilki “Yontuk Rutin” başlığıyla Varlık Dergisi’nde yayınlanan, kitaba “Efkârlı Dejavu” başlığıyla alınan, “Yontuk Rutin” şiirleriyle birçok önemli edebiyat dergisinde yer almış. 



Kitabın açılış şiiri de şöyle…



Kalbim yorgun mu? –yorgundu, dinlendim.



Ne kadar dinlendim: Göreceli dinlence.



Yani hem kısa bir mola hem uzun bir nadas.



(Zaten hayat dediğin de böyle değil mi?)



Bunu hep dile getirmeye çalışırım. Ben şair değilim, nesir yazarıyım. Şiir yazmanın başka bir alan olduğunu, yetenek, esin ve zekâ gerektirdiğini düşünürüm.



Furkan Çirkin’in şiirleri aldığı ödüllerle ehil insanlar tarafından taltif edilmiş, hakkı verilmiş zaten, benim fazladan bir şey söylememe gerek yok.



Ben kitabı bir çırpıda bitirdim. Kitapta şiir yazmak ve tribünlere oynamak için şiir yazılmamış. Beklenmiş, sabredilmiş, damıtılmış, ondan sonra hayata geçirilmiş.



Yukarıda, şairin bir şiiri beş yıl içinde tamamladığını söylemiştim. Yani edebiyatta sabır ve beklemeyi bilmek ve kelimeleri ekonomik kullanmak benim için önemli…



Çağrışımsal, alt anlamlı, insanın ipliğini pazara çıkaran, tebessüm ettiren, düşündüren, okuyanın istidadına göre ibret veren ve vurucu dizeler var Nihilist Alarm’da…



Furkan Çirkin’in almış olduğu Şiir Ödülleri:



- 2015 YDÜ Üniversiteler Arası Şiir Yarışması / Birincilik Ödülü



- 2016 Adana Yaşam Sanat Derneği Şiir Yarışması / Üçüncülük Ödülü



- 2016 Eskişehir Sanat Derneği Genç Şiir Ödülü / Mansiyon Ödülü



- 2016 Dil Derneği Gürhan Uçkan Şiir Ödülü / Başarısıyla Öne Çıkan



- 2016 Arkadaş Zekai Özger Şiir Ödülü / Adı Anılan Ödülü



- 2019 Muammer Hacıoğlu Şiir Ödülü / Jüri Özendirme Ödülü



- 2019 İsmet Kemal Karadayı Onur ve Şiir Ödülleri / Övgüye Değer Ödülü



Fatih ALTINBEYAZ