Aşağıda, cahiliye döneminde olan ve İslam’ın gelmesi ile yasaklanan nikah türleri günümüzde de yapılmaktadır. Müslümanız diyoruz ama, batının adetleri yaşantımıza soku-yor,  sonra kurtulmak için hadislerden, ayetlerden bir şeyler arıyoruz. Günümüzde para ile yapılan birliktelikler ile aynı değil mi? Bu nikahlar ile kadına insan gözü ile bakılmadığı gözükmüyor mu?

MUT’A NİKAHI  

Müt'a nikâhı için erkek ve kadın belirli bir süre ve ücret karşılığında anlaşırlar. Muta evliliğinde belirli bir asgari ya da azami süre yoktur. [7] [8] Erkek, rızası olan kadına, "Beni (...) (aylık) bir zaman için müt'alandır" veya "(...) kadar para karşılığında seninle müt'alandım" der. Müt'a nikâhı ile evlenen kadın, nikâhın süresi ne kadar olursa olsun mirastan hak iddia edemez 

Peygamber efendimiz şöyle buyurmuştur. Allah bu nikâhı kıyamet gününe kadar haram kılmıştır. Dolayısıyla kimin yanında bu nikâhla bir kadın bulunuyorsa, onu hemen bıraksın ve o kadınlara verdiğiniz faydalanma ücretinden hiçbir şeyi geri almayın’ 

MİSYAR NİKAHI  

Misyar nikahında ise evlenme akdi, bütün şartlara uygun olarak yapılıyor ancak kadın bazı haklarından feragat ediyor. 

Misyar nikahı kıyarak evlenen kadın kocasından nafaka talep edemiyor. 

Sürekli kendisinin yanında kalmasını da isteyemiyor. Kocası kendi tayin ettiği zamanlarda eşinin yanına gidiyor. 

MİSYAF NİKAHI  

Misyar nikahıyla benzer özellikleri olan nikahın en büyük özelliği yaz döneminde kıyılması ve yaz tatilinin sonunda boşanma sonucuyla bitmesi.  

 BİNYAT ET TALAK  (boşanma sonuçlu ) 

Nikahın boşanmayla sonuçlanacağını erkek biliyor ancak bu niyetini kadına söylemiyor.  

ZEVAÇ NİKAHI (Arkadaş nikahı) 

Daha çok Batı'da yaşayan öğrenci ve gençler arasında uygulanan bu nikah türü, yine gizlilik esasına dayalı ve erkeğe herhangi bir geçim sorumluluğu yüklemiyor.  

MİSFAR NİKAHI ( Sefer nikahı ) 

Seferden dönünceye kadar yapılan bu nikah özellikleri ve şartları itibariyle Misyar nikahına çok benziyor. Misfar’ın tek farkı daha çok gezginlere yönelik olması ve bir sefer/gezi süresince geçerli olacak şekilde yapılması.  

ÖRFİ NİKAH (Gizli nikah ) 

Hiç kimseye duyurulmadan yapılan ve tamamen gizli  

 

NEHARRİYE NİKAH (Gündüz nikahı) 

Sadece gündüz vakti bir araya gelmek şartıyla, bir kadınla nikah kıyabiliyor. 

MAKT NİKAH  

Cahiliyede bir kadının kocası öldüğünde onun oğlu ya da yakını, kadın hakkında başkalarından, hatta kadının kendisinden daha çok hak sahibi idiler. 

ŞİĞAR NİKAHI  

iki kadının mehir verilmeksizin birbirlerine karşılık olmak üzere evlendirilmeleridir. Bu evlilik, Cahiliye döneminde mehir vermeksizin bir erkeğin kendi kızını ya da kız kardeşini bir başkasına, onun kızını ya da kız kardeşini de kendisine eş olarak alması suretiyle yapılırdı. 

İSTİBDA NİKAHI 

Cahiliye nikâhları arasında zikredilen nikâhlardan biri istibdâ nikâhıdır. Kocası tarafından asil olduğu kabul edilen bir erkeğe gönderilerek ondan çocuğu olmasını sağlaması şeklinde uygulanırdı 

HİDN NİKAHI 

Cahiliye nikâhı olarak zikredilen nikâhlardan biri hidn nikâhıdır. Hidn, erkeğin bir kadını gizli dost tutmasıdır. Yani günümüz diliyle ifade edecek olursak, metres veya aşk hayatı yaşamaktır. 

BEDEL NİKAH 

Cahiliye döneminde, iki erkeğin eşlerini değiştirmeleri şeklinde uygulanan bedel nikâhından da söz edilir.  

BİGA NİKAHI  

Cahiliye döneminde bazı kadınların, kendileriyle beraber olmak isteyen erkekleri, evlerinin kapılarına diktikleri bir bayrakla kabul ettikleri.