ANKARA

Öğrencilere kuru meyve tüketim alışkanlığının kazandırılması, sağlıklı büyüme ve gelişmelerinin sağlanması amacıyla kuru üzüm temini ve dağıtımı ile Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü görevlendirildi.

Bakanlar Kurulunun, "Okullara Kuru Üzüm Temini ve Dağıtımı Hakkında Kararı" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, TMO bu yıl, anaokulu, uygulama sınıfı, anasınıfı ve temel eğitim birinci kademe (ilkokul) öğrencilerine kuru meyve tüketim alışkanlığının kazandırılması ile öğrencilerin yeterli ve dengeli beslenmelerine katkıda bulunularak sağlıklı büyüme ve gelişmelerinin sağlanması amacıyla kuru üzüm temini ve dağıtımı ile görevli olacak.

TMO bu karar kapsamında yapılacak alım, muhafaza, nakliye, paketleme ve kiralamalara ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilendirildi. Söz konusu karar kapsamında gerekli eğitim ve tanıtım etkinlikleriyle materyallerinin temini, dağıtımı, yayım ve iletişim faaliyetleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TMO tarafından yapılacak.

Dağıtımı yapılacak kuru üzüm ambalajlarının şekli ve üzerinde yer alması gereken hususlar ile içeriğindeki üzüm miktarı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı koordinasyonunda Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından müştereken belirlenerek TMO'ya bildirilecek.

İllerde vali yardımcısı başkanlığında İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve TMO temsilcilerinden oluşan ve kuru üzümün il içinde sevkıyatının organizasyonu ile kontrolünden sorumlu "İl Okul Kuru Üzüm Komisyonu" kurulacak. Alımı yapılan kurumu üzüm, Milli Eğitim Bakanlığınca öğrencilere komisyon koordinasyonunda dağıtılacak.

Aile hekimleri, öğretmenler veya veliler tarafından kuru üzüme karşı duyarlılığı tespit edilen ve kuru üzüm tüketimini kabul etmeyen öğrenciler okul idarelerince dağıtım kapsamı dışında tutulacak.

Bu karar uyarınca TMO tarafından yapılacak tüm iş ve işlemlere ilişkin harcamalar ile temin edilen ürünün toplam maliyetine yüzde 8 hizmet bedeli ve katma değer vergisi ilave edilerek fatura edilecek tutar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ilgili yılda genel bütçeden tahsis edilerek ödenekten karşılanacak. (AA)
Editör: TE Bilisim