İzmir'de, 357 tutuksuz sanığın yargılandığı “gizli bilgi ve belge bulundurma” davasında, mahkeme heyeti ara kararları açıkladı.

İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, geçen hafta pazartesi başlayan ve cuma gününe karar süren duruşmanın ara kararını açıkladı.

Mahkeme Başkanı Orhan Kızıltaş, sanık avukatlarının talebi doğrultusunda sanıkların ev ve işyerlerinde yapılan aramalara katılan polislerin tanık olarak dinlenilmesine, dijital verilerdeki DNA ve parmak izlerinin tespiti için sanıklardan DNA ve parmak izi örneklerinin alınmasına karar verildiğini belirtti.

Sanıklardan Saygın Özdemir'in avukatı Tuba Balkan'ın talebi üzerine, sanık Saygın Özdemir'in evinde yapılan aramaya katılan polislerin tanık olarak dinlenmesine, kamera görüntülü kol saatinin içindeki görüntülerin askeri alanda çekilip çekilmediği, görüntülerdeki seslerin kime ait olduğuna yönelik tespit yapılması talebinin ise reddine karar verildiğini açıkladı.

Kızıltaş, sanık Safiye Köten'in avukatı Ferhat Cantürk'ün, müvekkilinin evinde aramaya katılan polisler ile arama sırasında "hazirun" olarak bulananların ve sanığın kardeşi Ferhat Köten'in tanık olarak dinlenilmesi talebinin kabul edildiğini kaydetti.

Sanık avukatlarından Aykanat Kaçmaz'ın, sanıklar Narin Korkmaz ve Ahmet Gencer Kıvrakdal hakkında, davaya konu soruşturma başlamadan önce Hava Eğitim Komutanlığı tarafından tutulan tutanak ve eklerinin mahkeme tarafından istenmesi talebinin kabul edildiğini ifade eden Kızıltaş, davanın soruşturma aşamasında görev alan polisler hakkında müfettişlerce hazırlanan raporun istenmesi talebinin ise, dosyada kısıtlılık kararı bulunması nedeniyle reddedildiğini bildirdi.

Mahkeme heyeti, Genelkurmay Başkanlığı'ndan “Pandora” veri tabanıyla ilgili bilirkişi raporunun istenmesine, sanık avukatlarının İzmir Emniyet Müdürlüğü'nde, kaç imaj alma makinesinin bulunduğu, imaj almakla görevli kaç personelin bulunduğuna yönelik tespit yapılması talebinin “davanın esasına katkı sağlamayacağı” gerekçesiyle reddetti.

Sanık Bilgin Özkaynak'ın Sapanca'daki evinde bulunduğu iddia edilen, “pandora” isimli veri tabanının nerede, kim ve nasıl bulunduğunun tespiti için aramada görevli 8 polisin dinlenilmesi için İzmir ve Sakarya Emniyet Müdürlüklerine yazı yazılmasına karar verildi.

Sanık avukatlarından Nevzat Güleşen'in, dönemin İzmir Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Mehmet Ali Şevik'in duruşmada tanık olarak dinlenilmesi talebi reddedilirken, sanıkların adreslerinde bulunan dijital materyallerde DNA ve parmak izi incelemesi talebi kabul edildi.

Mahkeme heyeti, bu kişilerin DNA için gerekli olan biyolojik örneklerinin alınması için İzmir Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesine, parmak izi incelemesi talep edenler için de parmak izi donelerinin alınarak mahkemeye gönderilmesine, bir kısım sanıklar için adli kontrol kararlarının devamına karar vererek, duruşmayı mayıs ayına erteledi.

AA