RİZE

Türkiye'nin en uzun tüneli özelliğini taşıyan, Rize'yi Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine bağlayacak Ovit Tüneli'nin 20 bin 313 metrelik bölümünün kazısı tamamlandı. Tünel kazı çalışması, zor kış şartlarına rağmen aralıksız devam ediyor.

Rize'nin İkizdere ilçesindeki 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı'nda yapımı devam eden tünel, bin 369 metresi çığ tüneli olmak üzere toplam 14 bin 300 metre uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun, dünyanın ise en uzun üçüncü tüneli olacak. Çift tüp şeklinde inşa edilecek tünelin 800 milyon liraya mal olması planlanıyor.

"Tünel inşaatında 600 kişilik ekip çalışıyor"

Rize Valisi Ersin Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ovit Tüneli Projesi'nin, Türkiye'nin önemli ve ciddi yatırımlarından biri, bölgenin ise devam eden en büyük projesi olduğunu belirtti.

Bölge için çok önemli kazanım olan projenin yaz kış sürdürüldüğünü ifade eden Yazıcı, şöyle konuştu:

"Tünel inşaatında 600 kişilik ekip çalışmasını sürdürüyor. Ovit Dağı'nı kışın 5-6 ay kapatmak zorunda kalıyoruz. Erzurum ile bağlantımız kesiliyor çünkü risk var. İnşallah, bu yıl, Ovit Dağı'nı kapattığımız son kış olacak. Erzurum ile bağlantımız, tüneller ile 7/24 açık olacak" diye konuştu.

Yerin 900 metre altında çalışıyorlar

Tünel inşaatında çalışmanın büyük bölümünün iç kısımda yapıldığını, tünel dışındaki çığ tüneli inşaatının zor doğa koşulları nedeniyle imkansız olduğunu vurgulayan Yazıcı, "Tünelin dışında yapılan çalışmalar, projenin ufak bir parçasını oluşturuyor. Tünelin içerisinde ise ısı çok fazla değişmiyor. Tünelin derinliği, yaklaşık 900-1000 metre zirvenin altından geçiyor. Bu nedenle ısı çok değişmediği için rahatlıkla işçilerimiz, zor kış şartlarında çalışabiliyor" ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilisim