İnsan ruhsal, bedensel ve sosyal bir varlıktır.  Ruhsal yönden kötüye gidiş bizi hem bedensel hem sosyal alanda olumsuz etkiler.  

İçinde bulunduğumuz salgın süreci tehditleri ve belirsizlikleri insanları ruhsal bedensel ve sosyal alanda olumsuz etkilerken salgından dolayı her geçen gün ağırlaşan ekonomik koşullarında yarattığı stres ruhsal sağlığımızı bozacak en büyük tehdittir.  

Pandemi sürecinin ekonomik sosyal siyasal ve ruhsal olumsuz etkileri hat safhaya ulaşmıştır. Salgından dolayı ölüm riskinin % 2-3 olduğu insanlarımızın hem bedensel hem de ruhsal sağlığını tehdit eden salgın dönemi hayatlarımızı derinden etkileyen süreçte neler yapmalıyız? 

Virüsün daha ne kadar ve nasıl yaşamımızı etkileyeceğine dair belirsizlik ve tüm insanlar için potansiyel bir tehdit haline gelmiş olması insanlık için küresel bir travmadır.  

Özellikle hasta sayılarının zirveye ulaştığı son günlerde belirsizlik ve izolasyonlarla artan kaygı düzeyi,  sosyal yaşamın yok olması ve azalan sosyal destek durumumuzu zorlaştırmaktadır. 

Bir diğer yandan salgın sürecinin neden olduğu ekonomik sorunların yönetilemez boyutlara gelmesi işsizlik, pahalılık geçim zorluğunun da eklenmesi ile artan stresin neden olduğu çöküntü(depresyon) hali Obsesif Kompulsif Bozukluklarında gözle görülür artış yaşanmaktadır. 

Salgın süreci öngörülemeyen en büyük bedelleri olan anormal sürece karşın normal tepkiler veren insanlarımız çoğunlukla sabırla direnmekte ve yapıcı davranmaktadırlar.  

Çoğunluk vatandaşlarımız maske, mesafe ve hijyen konusunda duyarlıdır.  

Bu istenen tablonun nedeni ise kaygının faydalı düzeyinde olması, bireylerin bilinçli olması ve empatik olabilmeleri sayesindedir.  

Bunun yanında maske, mesafe hijyene duyarsız davrananların bilinç, empati ve saygı sorunlu oldukları kesindir.  

Maske mesafe hijyene dikkat ettiği ve hastalık konusunda oldukça bilinçli olduğu halde kaygı düzeyi yükselmiş, yani kaygı bozukluğu yaşayanlarda ise artan stresin neden olduğu depresyon temizlik takıntısı OKB gözlemlenebilmektedir. 

Salgın Sürecinde Ne Yapabiliriz? 

Yeni durumlara uygun mutlaka yaşımıza, bedenimize uygun tempoda en az yirmi dakikalık yürüyüşler faydalı olacaktır. Uygun tempodan kast ettiğimiz yanımızdaki kişi ile yürüyüş anında konuşabilecek kadar arttırılmış hızıdır. Tempolu yürüyüş ruhsal, fiziksel ve zihinsel yönden oldukça faydalı bir spordur.  

Pandemi sürecinde daha fazla görüntülü görüşmeler yapmak azalan sosyal yaşantımıza bir katkısı olacak, bizi rahatlatacaktır 

Son olarak kişi değişen şartlara uyum sağlamakta zorlanması artan stresi onun günlük hayatında meslek iş aile okul vb hayatında sorunlara neden oluyorsa bu anlamda profesyonel yardım almayı düşünmelidir. 

Rahatlama Teknikleri 

*Egzersiz yapmak: Yapılan deneyler hergün düzenli egzersizler yapmanın zihinsel verimi arttırdığı gibi ruhsal bedensel iyi oluşa faydalı olduğu tespit edilmiştir.  

*Mektup yazmak: İnsanların en büyük ihtiyacı anlatmaktır. İçeride tutulanlar paylaşılmayanların ruhsal sorunlara yol açmasına karşı anlatamadığınız konuları bir kağıda dökebilirsiniz.  

*Yeniden Çerçeveleme: Özellikle değiştiremediğimiz konulara nasıl baktığımız nasıl değerlendireceğimiz ne hissedeceğimizi belirler.  Olayları yeniden değerlendirme yeniden farklı bir çerçevenin içine almaktır. 

*“Düşünce hataları” dediğimiz genelleme, etiketleme, olumluları görmez gelip olumsuzları büyültme, “ya hep, ya hiç” demek, kişiselleştirme ruhumuzu bozacağı kesindir. Kendimizi depresif hissettiğinizde o anda aklınızdan geçen düşünce hatalarını belirleyerek değiştirmeye çalışın. 

*Çocukluğumuzun geçtiği mekanları ziyaret edin: Çocukluk dönemi anıları rahatlatıcıdır. 

*Şükürlerinizi yazın: İçinde bulunduğunuz koşullar ne olursa olsun şükredeceğiniz şeyleri düşünün 

*Çözüme odaklanın: Kendimize soracağımız doğru sorular çözüme yönelik cevaplara ulaşmamızı sağlar. Geçmişe ve soruna yönelik sadece ders alacak kadar ilgili olurken odağımızı geleceğe ve çözüme yöneltmeliyiz. Bu anlamda neden niçin soruları bizi haklı çıkartacak geçmişe ve soruna yönelmemizi sağlayarak daha çok strese girmemize neden olabilecektir. Bu anlamda ne, nerede, ne kadar, ne zaman gibi sorular bizi çözüme yöneltecektir 

*Mizah duygusu: Beden-Zihin-Duygu-Ruh sistemin parçalarıdır birinde yapılan değişiklik tümünü etkiler bu anlamda en zor anlarımızda dahi mizahi olabilmek gülümsemek hormonlarımızı etkiler bizi güçlü kılar.  

*Diyafram nefesi: Diyafram nefesi sayesinde alınan daha fazla oksijen rahatlatan hormon salgılanmasına neden olacaktır. Temiz hava her zaman rahatlatıcı etkiye sahiptir.  

*Her şeye rağmen gülümsemek bizi rahatlatır. Hiçbir asık suratlı ruhsal yönden iyi değildir 

*Beş olumsuzdan uzak durum: Kindarlık, öfke, nefret, düşmanlık ve kıskançlık beş olumsuz duygudur.  Bu duygular insanları da toplumları da zehirlemekte. Negatif duyguların insanların beyinlerinde asit özelliği olan kimyasal salınımını uzun süreli üretmesi ruhsal kaynaklı bedensel rahatsızlıklar gelişirken toplumsal gerilimlerinde nedeni olmakta Çaresi, Mizahi olabilmek, kendimizi ifade edebilmek ve barıştan kardeşlikten yana olmaktır.