ANKARA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin "Kobani'ye yardım için işbirliği içindeyiz" açıklamasını hatırlatarak, "Biz de peşmerge güçlerinin Kobani'ye geçişine destek için yardımcı oluyoruz. Bu konuda görüşmelerimiz devam ediyor" dedi.

Tunus Dışişleri Bakanı Münci Hamdi ile bakanlıkta baş başa ve heyetlerarası görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, gazetecilerin ABD’nin Kobani’de IŞİD’e karşı savaşan silahlı gruplara yardım yaptığına ilişkin açıklamaların hatırlatılması üzerine, Türkiye'nin Kobani halkına sınırlarını açtığını ve Türkiye'ye gelenleri bağrına bastığını söyledi.

Çavuşoğlu, 200 bine yakın Kobanili'nin Türkiye'de yaşadığını hatırlatarak, "Kobani'nin düşmesini hiçbir zaman arzu etmedik, etmeyiz de. Bunu önlemek için Türkiye her türlü çabayı göstermiş, her türlü insani ve tıbbi yardımı ulaştırmıştır. Angajman kurallarımızı da hassasiyetle uyguladık ve koalisyon ile tam bir işbirliği içinde olduk" diye konuştu.

Bölgenin tüm tehditlerden arındırılmasını istediklerini vurgulayan Çavuşoğlu, bugün ABD’nin Kobani'yi savunan tüm güçlere havadan atarak ulaştırdığı askeri ve tıbbi malzeme yardımını da bu çerçevede değerlendirdiklerini belirtti. Bugün Kobani'de IŞİD'e karşı mücadele eden grupların sayısının yedi olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"PYD’nin yanında 7-8 grup vardır ve bunlar birlikte ortak bir karargah kurmuştur. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi de 'Kobani'ye yardım için işbirliği içindeyiz' açıklamasını yapmıştır. Biz de peşmerge güçlerinin Kobani'ye geçişine destek için yardımcı oluyoruz. Bu konuda görüşmelerimiz devam ediyor."

Çavuşoğlu, Kobani'den Türkiye'ye kaçmak zorunda kalanların tekrar Kobani'ye dönüp huzur içinde yaşamasını istediklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Tabii burada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar da var. PYD’nin Suriye'ye yönelik amaçları ÖSO’dan farklıdır. Yani sadece Suriye'nin belli bir bölgesini kontrol etme amacı gütmektedir aynı IŞİD gibi. Dolayısıyla bunun Suriye'nin geleceği ve demokratik yapılanması için bir tehdit olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla PYD bu emellerini sürdürdükçe ÖSO’nun da Türkiye'nin de desteğini alamaz. Burada PYD’nin de diğer unsurların da buradaki politikalarını değiştirmesi, bu emellerinden vazgeçmesi gerekiyor.

Diğer taraftan Suriye'deki gelişmelerle ilgili her zaman bu sorunun gerçek sebebin de unutulmaması gerektiğini vurguluyoruz ve Esed rejiminin Suriye'deki durumun gerçek sebebi olduğunu her vesileyle söylüyoruz. Esed rejimiyle de IŞİD ile de bugün mücadele eden tek unsurun ÖSO olduğunu da unutmamamız gerekiyor. Dolayısıyla genel anlamda daha kapsamlı bir strateji çerçevesinde burada esas desteklenmesi gereken grubun ÖSO olduğu konusunda müttefiklerimizle de hemfikiriz."

Çavuşoğlu, Tunus'un son dönemde tarihi gelişmeler kaydettiğini, bu süreçte Tunus halkı ve siyasi partilerinin büyük bir olgunlukla ülkenin çoğulcu yapısını bir kez daha dünyaya gösterdiğini söyledi. Tunus'ta hükümetin kurulması sırasında gösterilen hoşgörü ve hakim olan uzlaşı kültürünün benzer süreçlerden geçen diğer ülkelere de örnek teşkil etmesi gerektiğini ifade eden Çavuşoğlu, bu ülkedeki geçiş sürecinin seçimlerin düzenlenmesi suretiyle başarıyla tamamlanacağına olan inancını dile getirdi.

Bakan Çavuşoğlu, Tunuslu mevkidaşı ile görüşmesinde ülkeler arasındaki işbirliğinin her alanda geliştirilmesi konusunda ortak iradeyi vurguladıklarını ve bu bağlamda ortak yapılabilecekleri ele aldıklarını anlattı. Çavuşoğlu, bu kapsamda iki ülke arasında ilki Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan olduğu dönemde Tunus ziyaretinde yapılan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantılarının ikincisinin Türkiye'de yapılması konusunda uzlaştıklarını söyledi. Çavuşoğlu, ayrıca ekonomik ilişkileri daha üst seviyelere çıkarmak için neler yapılabileceğini de konuştuklarını belirtti.

Türkiye ile Tunus arasında 1,2 milyar dolar olan ticaret hacminin hala potansiyeli yansıtmadığını dile getiren Mevlüt Çavuşoğlu, "Türk işadamlarının Tunus'taki yatırımlarını desteklemek için Tunus ve Türkiye birlikte hareket edecektir" diye konuştu. Bakan Çavuşoğlu, başta sağlık, eğitim, tarım, altyapı konularında olmak üzere Tunus ile teknik düzeydeki işbirliklerine de devam edileceğinin altını çizdi.

Hamdi ile görüşmesinde bölgesel ve uluslararası konuları da ele aldıklarını kaydeden Çavuşoğlu, "Bu çerçevede Tunus'un güvenliğini tehdit etmekte olan Libya'daki durum, terör ve örgütlü suçlarla mücadele, Suriye ve Irak'taki kriz ile Filistin halkının haklı davasını ve Gazze'deki durumu ele alma fırsatımız oldu" ifadesini kullandı.

Hamdi: "Tunus'ta 1,8 milyon Libyalı var"

Tunus Dışişleri Bakanı Hamdi de ilişkilerin en üst düzeyde olduğunu vurgulayarak, özellikle geçiş döneminde Türkiye'nin ülkesine verdiği destek için teşekkür etti.

İki ülke arasındaki stratejik ilişkileri daha da geliştirmek için çaba sarf ettiklerini dile getiren Hamdi, ticaret hacmini artırmak amacıyla çalışma planı hazırlamak istediklerini vurguladı.

Çavuşoğlu ile yaptıkları görüşmede Libya, Irak, Suriye ve Filistin'deki konuları ele aldıklarını ve bu konulara ilişkin görüş birliği içinde olduklarını dile getiren Hamdi, "Libyalı kardeşlerimize, bu ülkedeki sorunun barışçıl bir şekilde çözülmesi için yardımcı olmamız gerekiyor. Tunus ile Libya arasında geniş sınırlar söz konusu ve 1 milyon 800 bin Libyalı ülkemizde ikamet ediyor. Onların bunalımını çözmek için yardımcı olmaya çalışıyoruz" dedi.

Hamdi, bir gazetecinin Libya'daki istikrarsızlığın Tunus'a etkisine ilişkin bir soruyu yanıtlarken, ülkesinde bulunan 1,8 milyon Libyalı nüfusun Tunus'un ekonomisini kötü etkilediğini ifade etti. Hamdi, "Libya'ya da Tunus'ta olduğu gibi ulusal diyalog ve uzlaşı yoluyla barış getirerek kardeşlerimizi evlerine göndermek istiyoruz" diye konuştu.

-Süreç devam ediyor

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Peşmergelerin geçişi ve Kobani’ye (Ayn el Arab) yapılabilecek yardımlarla ilgili sürecin devam ettiği bildirildi.

Kaynak: AA
Editör: TE Bilisim