İSTANBUL

Piyasalar son zamanların belki de en çok merak edilen toplantılarını yapan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) ve ABD Merkez Bankası (Fed) Açık Piyasa Komitesi (FOMC) kararları ve kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Rating'in Türkiye değerlendirmesinin yer aldığı "zorlu viraj" denebilecek haftayı olumlu tamamladı.

PPK toplantısından piyasa beklentilerine paralel olarak faizlerde değişiklik yapmama kararı çıkarken, yapılan açıklamada temkinli duruşun korunacağı ifade edildi. Yurtiçi piyasalar kararın ardından sakinleşen döviz kurları ile hafta başından beri etkili olan yükseliş eğilimini sürdürdü.

Küresel piyasaların merakla beklediği FOMC'nin mart ayı toplantısı da, karar metninden "sabırlı" ifadesinin kaldırılmasına karşın üyelerin, enflasyon, faiz ve büyüme beklentilerini aşağı yönlü revize etmeleri piyasaları pozitif etkiledi. Dolar endeksi ve tahvil faizleri gerilerken, pay piyasalarında hızlı yükselişler öne çıktı.

Öte yandan dün akşam saatlerinde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden "BBB-" olan kredi notunu ve "durağan" not görünümünü teyit etti.

BIST 100 endeksi kritik haftayı yüzde 7,65 yükselişle tamamlayarak yatırımcısını sevindirirken, hafta boyunca 2,5832- 2,6486 aralığında seyreden dolar/TL yüzde 2,7, avro/TL ise yüzde 0,3 yükseldi. Gösterge tahvilin bileşik faizi ise küresel piyasa faizlerindeki gerilemenin etkisiyle yüzde 8,90'dan yüzde 8,50'nin altına geriledi.

"Türkiye'de nisan ayında faizlerin yüzde 8’in altına kalıcı şekilde düşeceğini düşünmekteyiz"

Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz ise kış aylarında güçlü esen dolar fırtınasının Fed toplantısı ardından dinmesiyle piyasaların da bahar mevsimine girdiğini ifade etti.

Yılmaz, Fed toplantısı öncesinde TCMB'nin de belirsizlikleri ve risk primini göz önüne alarak piyasada kafa karıştırabilecek hiçbir değişiklik yapmadığını dile getirdi.

Böylece öngörülebilirliğin arttığını ve kur oynaklığının azaldığını vurgulayan Yılmaz, kur oynaklığının azalmasıyla da TL'nin hem dolar hem de avro karşısında değer kazandığını belirtti.

Fitch'in de yeniden dengelenmenin başarılı bir şekilde sürdüğünü açıklayarak Türkiye’nin geleceğine yönelik pozitif bir yaklaşım ortaya koyduğunu ifade eden Yılmaz, "Dünya genelinde düşük enflasyon, düşük faiz, bol likidite ve gerileyen hammadde fiyatları Türkiye lehine konjonktür çizmeye devam ediyor" dedi.