Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in ABD ziyaretiyle tepetaklak olan Türk-Yunan ilişkilerinde fırtına kopmak üzere. Son haftalarda Yunan medyası Türkiye’den gelen açıklamaları manşetten veriyor.

En son 2 sene önce Doğu Akdeniz gerilimi ile krize dönen ilişkiler bu zamana da kadar belirli bir seyirde ilerliyordu. Belirli bir sınırda tutulmaya çalışılan ilişkiler ABD ‘ nin Yunanistan’a askeri üslerini kurmasıyla yoklama çekiyordu ancak en son Yunanistan Başbakanı Miçotakis’ in ABD Kongresi'ndeki konuşması sonrasında yeniden alevlendi. 

Yunan bağımsızlık savaşının iki yüzüncü yılı için ABD'nin başkenti Washington'da ağırlanan Miçotakis, öncelikle Beyaz Saray'da Joe Biden'la görüştü. 

Hatırlarsanız Joe Biden Başkan olmadan önce yapmış olduğu bir açıklama da Ben Fahri bir Yunan’ım sözlerine yer vermişti . Yunan bayrağının renkleri mavi-beyaz kravat takan ABD lideri, Miçotakis'i 'Ben Joe Bidenopulos' cümlesiyle karşıladı.Önceki yıllardan beri taraflı olduğunu çekinmeden belli etmişti zaten.

Ardından Miçotakis ABD kongresinde Türkiye aleyhinde konuşma yaptı ve sözleri ayakta alkışlandı.Ayrıca Washington'da Türkiye'nin programından çıkarıldığı F-35 jetlerinin Yunanistan'a satışı da konuşuldu.

Tabiki Miçotakis’in minik ABD turu Yunanistan da çoşkuyla karşılandı. Ancak bu coşku Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarıyla kısa sürdü. "Artık benim için Miçotakis diye birisi yok" cümlesi Yunanistan Başkanına ABD Kongresi'ndeki Kıbrıs'ta iki devletli bir çözümü asla kabul etmeyeceklerini vurgulayıp Türkiye'ye suçlamalar bulunmasına büyük bir tepkiydi. 

Dediğim gibi Türkiye-Yunanistan ilişkileri özellikle 2020 yazında Doğu Akdeniz'de büyük gerilim ile çalkalanmıştı.Ardı ardına çıkan sismik araştırma gemilerinin gönderilmesi , Yunanistan’ın mütemadiyen süren tahrik çalışmaları ile Türkiye Akdeniz'de savaş zorlandı. 

Yunanistan, başta Fransa, ABD olmak üzere Mısır, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri  ile bir blok oluşturarak tatbikatlara girişti.Yunanistan büyük bir hızla milyon dolarlık silah mühimmatları ile donandı. 

Şimdi ise Yunan medyası, ABD'nin Yunanistan'da kalıcı üsler elde etmeyi amaçladığını yazıyor.

ABD, halihazırda Yunanistan'ın elindeki F-16 savaş uçaklarının modernizasyonunu gerçekleştiriyor. Türkiye'yi F-35 programından çıkaran Washington, Türkiye'ye ayrılan savaş uçaklarının Yunanistan'a verilmesini gündemine almış durumda. 

Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi Joe Biden ‘ ın taraflı duruşu Doğu Akdeniz denkleminde de büyük etki yaratacaktır. 2020 yılında Fransa ve Yunanistan’ın geçerliliği olmayan anlaşmalarla mavi vatanı körüklemeye çalışan tavırları bu sefer yeni düzende ABD desteğini arkasına alarak devam edecektir. 

Biden başkanlık seçimlerini kazanır kazanmaz elde olan İnsan hakları ve demokrasi sorunu, Biden‘ın Erdoğan’ı otokratik olarak görmesi,S400 sorunu, ABD‘nin YPG ile vazgeçemediği ortaklığı gibi sorunların yanında Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’ın da sorun olarak ön plana çıkarılmasını muhtemel görmüştük nitekim gerçekleşecek. Türkiye’nin artışa geçen jeopolitik öneminin ABD tarafından Akdeniz’de görülmemesi ve kriz sorumluluğunun Türkiye’ye yüklenilmesi durumunda ilişkiler açısından olumlu bir gelecekten bahsetmek mümkün olmayacaktır.

Öncelikle Yunanistan’ın yeterli donanma gücüne sahip olmamasıyla birlikte herhangi bir karşı hamleye cesaret edemeyeceğini söylemek gerekiyor. Bölgedeki ateşin fitilini ilk çeken devlet olma hayali Yunanistan’ın kaldırabileceği bir yük değil. Sadece bunu en büyük destekçisi ABD ile yapabilir. Yani Piyon Yunanistan bu yaz sahnede yer alacak .Ve bu Yunanistan için tarihin hatası olarak kayda geçecek.