LONDRA

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) Türkiye Analisti Aarti Sakhuja, asgari ücretin yükseltilmesinin iç talebi artıracağını, yapısal reformların büyüme görünümünü güçlendireceğini söyledi.

S&P'nin geçtiğimiz hafta Türkiye’nin kredi notunu ve görünümünü teyit ettiğini açıklamasının ardından AA muhabirini sorularını yanıtlayan Sakhuja, seçim öncesinde verilen ekonomik vaatlerin etkilerinin diğer mali önlemlerle dengelenebileceğini belirtti.

Sakhuja, “Asgari ücretin artırılması konusunda eğer daha önce bahsedilen reformlar gerçekleştirilirse, artışın etkileri dengelenebilir. Asgari ücretin artırılmasının vergi gelirlerin artmasında da etkisi olacaktır. Asgari ücretin artırılması hane halkı gelirlerini destekleyerek, iç tüketimi güçlendirebilir. Bu şekilde vergi gelirlerinde de olumlu bir etki görülebilir” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin önümüzdeki dönemde atacağı reform adımlarını önemine işaret eden Sakhuja, “Daha önce ortaya konan bazı reformların, özellikle büyük çaplı dış dengesizliklerin azaltılmasını, ekonomik büyümenin artırılmasını ve dış finansmanın düşürülmesini hedefleyen reformların uygulanmasının Türkiye’nin büyüme potansiyelini artırabileceğini düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

“S&P’nin görüşü aralık ayında Fed’in faiz artırımına gideceği yönünde” ifadesini kullanan Sakhuja, küresel para politikalarının Türkiye üzerinde bazı etkilerinin olmasının beklendiğini vurguladı.

Sakhuja, “Fed’in faiz artırması Türkiye ve Fed arasındaki şu andaki değer farkının azalması anlamına geliyor. Eğer bu faiz farkı daralırsa, bu yatırımcıların pozisyonları yeniden değerlendirmelerine neden olabilir. Bu durum Türkiye’de faiz artışına işaret edebilir ve bunun da büyüme üzerinde etkileri olabilir” dedi.