- Memo ASLAN kimdir biraz tanıyalım?



Ben 1980 yılında Mardin’e bağlı Nusaybin ilçesinde doğdum. Küçük yaşlardan itibaren müziğe karşı ilgim ve sevgim hep vardı. Harçlıklarımı biriktirerek dönemin ünlü sanatçılarının kasetlerini alır, dinler, ezberler, sonra o şarkıları okuldaki arkadaşlarıma okurdum, onlar da tempo tutarlardı, bana eşlik ederlerdi, alkışlarlardı, nasıl mutlu olurdum anlatamam. Daja sonra zamanla söz yazma-beste yapma yeteneğim ortaya çıkınca, elimden geldiğince daha önce işlenmemiş konulara kafa yorma, farklı ve kalıcı eserler üretme yolunu seçtim. Çok şükür bugüne kadar sözü ve müziği bana ait olan şarkılardan oluşan 3 albüm yaptım, birçok sanatçının albümlerinde söz yazarı – besteci olarak yüzlerce eserim okundu, radyo jingle’leri, reklam müzikleri, markaların tema ve jenerik müziklerine imza attım. Gerek devletten gerekse özel kurumlardan ödüller aldım. Yaşayarak üretmeye-üreterek yaşamaya devam ediyorum.



- Müzik sektörüne girmeye nasıl karar verdiniz?



Müzik bir okyanus ve hepimiz onun kıyısında dolaşan, yaşamdan algıladıklarımızı, belirli bir disiplin, dengeli bir mantık ve duygusal bir matematik çerçevesinde topluma sunma gayretinde olan insanlarız. Eli yüzü düzgün, ayakları yere basan eserler üretiyorsanız hayat zaten sizi bir şekilde doğru insanlara, oradan da doğru projelere yönlendiriyor.



- Kendinizde en beğendiğiniz ve beğenmediğiniz özellikler nedir?



Kendimde en beğendiğim özellik, Allah’ın özel kıldığı kullarına bahşettiğine inandığım yaratıcılık yönüm. Bu özelliğim vesilesiyle sanatın birçok farklı dalında eserler ürettim. En beğenmediğim özelliğim ise insanlara çok çabuk güveniyor olmam.



- Albümlerinizden bize bahseder misiniz? Aranjelerini kim yaptı, eserlerin sözü ve müziği kime ait? Albümlerinize gelen tepkiler nasıl memnun musunuz?



Masal, Okyanus ve Zambaklar adında 3 albümüm yayınlandı. Aranjelerinde çok sevdiğim dostlarımın imzası ve emeği var. Gökhan Pars, Ruhi Birkalır, Kadim Tekin, Özden Çairli, Orçun Çanaklı, Cüneyt Yalmaz gibi kıymetli aranjörlerle çalıştım. Albümlerime gelen tepkiler beklediğimden de güzel oldu. Digital platfomlarda iyi bir dinlenme-download grafiği elde edildi ve albümlerimdeki şarkılarıma gerek yurt içinden gerekse yurt dışından yayın yapan birçok radyoda yer veriliyor.





- Müzik sektörümüzün içinde bulunduğu durum hakkında ne düşünüyorsunuz?



Bildiğiniz üzere eskiden kaset dönemi vardı, müzik endüstrisi zamanla cd’ye, oradan da gelişen teknolojiye paralel olarak internete ve digital platformlara evrildi. Ben bazı sanatçı ve yapımcı dostlarımın aksine, bu değişime daha iyimser bakıyorum. Çağa ayak uydurmak zorundayız. Kaliteli eserler üretmeye, doğru projeler geliştirmeye odaklanırsak, toplumdan da karşılığını alacağımıza inanıyorum. İnsanlar iyi olanı, samimi olanı hisseder ve sahiplenir.



- Beste yaparken nelerden ilham alırsınız? Beste verdiğiniz sanatçılarımız var mı?



Beste yaparken spesifik olarak ilham aldığım bir zaman dilimi veya bir ortam yok. Hayatın olağan akışında bazen söz, bazen melodi, bazen de her ikisi bir bütün halinde Allah bana bir tohum veriyor ve ben elimden gelenin en iyisini yapmaya gayret ederek, özenle o tohumu suluyorum, buduyorum, büyütüyorum ve bir çiçek, bir meyve olarak topluma sunuyorum. Bugüne kadar Ayhan Aşan, Latif Doğan, Gülay Akay, Murat Kurşun, Cem Sinan, Nur Eser, Ankaralı Namık, Berdan Mardini, Seda Bütün, Arif Susam, Sincanlı Filiz, Uğur Bayar, Murat Güler, Yasemin Köker, Hakan Taşıyan, Özlem Özen, Tuncay Tuncel gibi birçok değerli sanatçının albümlerinde eserlerim yer aldı. Yakında birçok sanatçının yeni çıkacak albümlerinde de eserlerim yer almaya devam edecek. İmzalarını attık, heyecanla piyasaya çıkmalarını bekliyorum, yeni şarkılarımı da çok seveceğinizden eminim.



- Bu zamana kadar çıkardığınız şarkılardan içinize en çok sinen şarkı hangisi?



Ben bütün şarkılarımı, tarzı ne olursa olsun çok seviyorum ve birini diğerinden daha aşağıda ya da daha yukarıda göremiyorum. Çünkü hepsinde duygum var ruhum var emeğim var. O yüzden hepsi benim gönül bahçemin adı farklı, rengi farklı, kokusu farklı olan rengarenk çiçekleri ve hepsinin yüreğimde ayrı bir yeri var. Hepsinde farklı yaşanmışlıklar, farklı çağrışımlar, farklı seslenişler var. Hepsi çok kıymetli benim için.





- Düet projeniz var mı? Türkiye’den kiminle düet yapmak istersiniz? Kimlerle düet yaptınız?



Daha önce düet çalışmam olmadı ama olmasını istiyorum. En çok da Sezen Aksu ile düet bir çalışmam olsun istiyorum, şarkım da hazır. Ben Mardinliyim ve kendisinin Mardin’in mistik yapısına, tarihine, kültürüne olan ilgisini, sevgisini ve sempatisini biliyorum. Geçtiğimiz yıllarda Mardinli şair-yazar Murathan Mungan ile ve yine Mardinli oyuncu-yönetmen Sermiyan Midyat ile ortak çalışmaları olmuştu. Dolayısıyla şarkımın otantik ruhunu, samimi temiz duygusunu iyi algılayacağına, yüreğinde hissedeceğine ve yansıtacağına inanıyorum. 



- Sanatçılar birbirilerine laf atarak gündeme gelmeye çalışıyor bu konu hakkındaki düşünceleriniz neler? Sanatçılar yaptıkları işlerle mi gündeme gelmeli, yoksa özel hayatı ile mi?



Herkesin, hepimizin özel bir hayatı var. Bunu sevgi ve saygı içinde, korunaklı yaşamak gerektiğine inanıyorum. Özel olan özel kalmalı. Sürekli göz önünde olmak insanı da yorar, yaşanan ilişkiyi de. Saksıdaki bir çiçeği büyütür gibi özenle, sevgiyle, sabırla yaşamak gerek o özel, o kutsal duyguyu. Ben buna inanıyorum. Sanatçıların birbirlerine laf atarak gündeme gelmeye çalışmaları bana çok ucuz geliyor ve bunun her iki tarafa da zarar verdiğini düşünüyorum. Düşünsenize birine çamur atıyorsunuz, sonra elinize bir bakıyorsunuz ki o çamur sizin elinize de bulaşmış. Herkes işini dürüstçe, düzgün ve severek yapmaya gayret etmeli. Polemikle, tartışmayla, kavgayla yaşanmayacak kadar değerli ve kısıtlı bir hayatımız var.



- Türkiye’deki sanatçılarımız neyi eksik yapıyorlar da yabancı şarkılar gibi tutmuyor?



Gözlemlediğim kadarıyla günümüz şarkıları hızlı üret-hızlı tüket mantığıyla hazırlanıyor ve maalesef kalıcı olamıyor. Geçen sene çıkan şarkılardan akılda kalan şarkı yok denecek kadar az. Oysa geçmişe baktığımızda Sadettin Kaynak,  Burhan Bayar, Selami Şahin, Onno Tunç, Melih Kibar, Atilla Özdemiroğlu gibi kıymetli bestecilerin eserlerine ve günümüzdeki eserlere baktığınızda aradaki farkı görebiliyorsunuz. Yeni üretilen ve topluma sunulan eserlerin çok azında derinlik, söz-beste uyumu ve içtenlik var. İyi olan zaten kalıcı kalıyor, diğerleri unutulup gidiyor.



- Türkiye’de idolüm dediğiniz, örnek aldığınız sanatçılar var mı?



İdöl aldığım kimse yok ama söz yazarları arasında Cemal Safi, Ali Tekintüre, Gönül Şen, Yusuf Hayaloğlu, Şakir Aksan, Aysel Gürel, Tahir Paker, Yıldız Tilbe; Besteci olarak da Burhan Bayar, Onno Tunç, Hakan Altun, Yavuz Taner, Atilla Özdemiroğlu, Bülent Özdemir, Ersay Üner gibi değerli sanatçıların eserlerinden feyz alarak kendi yolumda yürümeye, taş üstüne taş koyarak ilerlemeye gayret ediyorum.



- Konserlerinizi etkinliklerinizi öğrenmek isteyenler size nereden ulaşabilecek?



Tüm popüler sosyal medya platformlarında aktif olarak bulunuyorum, ulaşmak isteyenler oralardan bana kolaylıkla ulaşabilirler. Etkinlik, konser, yeni çıkacak şarkılarımdan ve diğer sanatsal çalışmalarımdan haberdar olmak isteyenler paylaşımlarımı takip edebilirler ve ben bundan büyük memnuniyet duyarım.



- Müzik dışında başka aktiviteleriniz var mı? Memo ASLAN Müzik dışında neler yapar?



Bugüne kadar yayınlanmış şarkılarımın güftelerinin yer alacağı kitap projem var, yakında onu çıkarmayı düşünüyorum. Ayrıca birçok firma için hazırladığım reklam müziklerim var. Farklı konulara sahip 3 senaryo yazdım, önümüzdeki günlerde Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde film projeleri var. Ayrıca müzikten bağımsız toplumu sosyolojik ve objektif bir bakış açısıyla çözümleyen kitap çalışmalarım var. Daha önce Türkiye Birincisi seçildiğim eserin, okul kitaplarında yer alması ile ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu ile ortak bir projemiz olacak. Sanatın farklı dallarında akılcı ve kalıcı eserler ortaya koyma inancıyla çalışmalarıma devam ediyorum.



- Bu yılki projelerinizden bize biraz bahseder misiniz?



Bu yıl içerisinde birçok sanatçının albümlerinde eserlerim yer alacak. Ben de sözü ve müziği bana ait olan 4 şarkıma klip çekerek insanlara sunmak ümidindeyim. Hazırda bulunan 3 kitap dosyamı ciddi ve güvenilir bir yayıneviyle anlaşarak yayınlamak, ürettiğim ve çok güvendiğim çalışmalarımı peyderpey hayata geçirmek istiyorum.



- Çoklu soru köşemize başlayalım?



- En sevdiğiniz renk: Beyaz



- Hangi burçsunuz: Oğlak



- Aşk hayatınız nasıl: Saygı, sevgi ve özenle iyi gidiyor



- Hangi takımı tutuyorsunuz?: Galatasaray



- En sevdiğiniz yemek: Tavuklu pilav



- En sevdiğiniz şehir: İstanbul




  • Son olarak sevenlerinize, izleyici ve okuyucularımıza söylemek istedikleriniz nelerdir.



Röportajımızı vakit ayırıp okuyan tüm güzel yüreklere çok teşekkür ederim. Hepsine sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Yeni Çağrı okuyucularına ve siz değerli gazeteci dostlarıma emekleri, ilgileri ve destekleri için çok teşekkür ediyorum. Yeni çalışmalarda buluşmak ümidiyle..