1. Tek şubeniz Çınarcıkta mı? Başka yerlerde de şubeniz var mı?



  • Tek şube burası



  1. Dondurma babadan gelen bir meslek mi? yoksa kendinizin tercihi mi?



  • Sonradan gelen bir meslek babadan gelen bir meslek değil. Burada öğrendim bu mesleği, bu seneyle beraber 28 yıl olacak ama burada işçiydim daha önce sonra devraldım.



  1. Çınarcık kışları çok soğuk geçen bir yer. Kışları da açık oluyor musunuz?



  • Yok, kapalıyız. Ekimin on beşi gibi kapatıyoruz.


İstanbul’a mı gidiyorsunuz?

  • Yok kışları da buradayız.


Başka bir işle uğraşıyor musunuz?

  • Uğraşıyoruz ama öyle ahım şahım değil, asıl gelir kaynağımız dondurmadan geliyor.



  1. Neden Çınarcık?



  • Ağabeyim burada çalışıyordu 86 yılında buraya gezmeye geldik. Hoşuma gitti askerlikten sonra bir geldim çalışmaya işçilikti, dondurmayı derken sevdik burayı, devam ettik. Devamı ne olacak bilmiyoruz biz seviyoruz ama bizim çocuklar çok sevmiyor. Artık çocuklar baba mesleğini yapmakta o kadar hevesli değiller. Bizimkiler de burada dondurmacı olacak mı bilmiyorum.



  1. Sizin kendi memleketiniz neresi?



  • Karadenizliyim ben, kökenim orada, kendimi büyütme şansım orada. Oturduğumuz yer Adapazarı, babam şuan orada yaşıyor Adapazarın’da yani ben doğma büyüme Karadenizliyim.



  1. Dondurmalarınızı kendiniz mi yapıyorsunuz?



  • Evet, kendi imalatımız.


Nasıl yapıyorsunuz?

  • Detaya pek girmeyelim, her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır. Meslek sırrı



  1. Lezzetinizin farkı nedir? Neden sizi seçmeliler?



  • Çok çeşit müşterimiz var. Bir kere bizim sütümüz güzel, sütle salebin güzel olursa dondurman kaliteli olur, meyvenin özünü kullanırsan dondurman güzel çıkar. Limon, çilek, vişne onların özünü kullanırsan dondurmanın tadı güzelleşir. Bir de öyle müşteriler var ki güler yüzüne, muhabbetine geliyor senin, ilgi alakana geliyor, damak zevkine geliyor. Bir tek lezzet için değil samimi, sıcak ve güler yüzümüze gelen müşterilerimiz var bizim. Bazıları tadımızı çok beğeniyor, bazıları böyle seninle yaptığımız gibi sohbetimizin güzelliğine geliyor, burada kökleşmiş bir yerimiz var bazıları ismimizi uyup geliyor.



  1. İleride kendinizi daha çok büyütmeyi düşünüyor musunuz? Hedefleriniz arasında ne var?



  • Şuan oğlum okuyor, eğer baba mesleğini yapacağım derse büyüyebiliriz ama yok kendi mesleğim bu değil, ben başka bir meslek dalında okudum kendi mesleğimi yapacağım derse büyüme şansımız yok. Niye büyüme şansımız yok? İşçilerle pek uğraşamazsın, biz burada ailecek çalışıyoruz. Yani büyüdüğün zaman tamamen işçilerin eline kalacaksın, şimdi başta birisi olmadığı için olmaz. Bizimde bu mesleği kaç sene daha yapacağımız belli değil



  1. Tabi ki hepsi çok güzeldir, özellikle benim tattıklarımın hepsi çok güzeldi peki siz en çok hangi dondurmanızı tavsiye edersiniz?



  • Valla ben kaymak, limoncuyum ama damak zevki olduğu için herkes başka bir tat söyleyecektir. Her dondurmanın lezzeti farklıdır kişiye göre değişir ama illa bu dondurma çok özel dersen çikolataymış, karamelmiş, fıstıklıymış, limonluymuş, damla sakızlıymış, kahveliymiş ekstra güzel çıkan dondurmalar bunlar yani



  1. Peki, dondurma sizin için nasıl başladı?



  • Ağabeyim çalışıyordu burada, gezmeye geldim o sene tatil amaçlı sonra askerden geldim bir anda boşluğa düştüm iş yok. Ağabeyim de gel çalış dedi şunu da söyleyeyim; eski patronum benim Roma dondurmacısının sahibi, onların yanında yetiştim ben, onlarında bugün cenazesi vardı. Ben orada onların yanında öğrendim bu işi, Arnavut usulü öğrendik. Bu dükkanda 5 yıl işçilik yaptım, sonra 8 yıl öbür tarafta yaptım, sonra burayı başka biri devraldı, onlardan ben devraldım. Burası 45 yıllık dondurma dükkanı ama el değiştirdi. 15 yıldır buranın sahibi benim ama ondan önce de işçiliğini yapmıştım.



  1. Bu mesleği yapmasaydınız ne yapardınız?



  • Ne yapardım, ben eskiden inşaatçıydım duvar kalıpçıydım. Herhalde inşaat işine devam ederdim.


Hayalini kurduğunuz bir meslek var mıydı?

  • Hayal kurmadım hiç, çok fazla hayalperest değilim yani, gerçeklerle yüzleşmeyi seviyorum. Kendimi fazla hayale kaptırmam. Meslek olarak da hiç öyle bir takıntım olmadı. Mühendis olsaydım, doktor olsaydım veya herhangi bir meslek dalında çalışsaydım gibi hayallerim olmadı.


Çocuklarınızın var mı?

  • Evet çocuklarımın var. Oğlum ikinci üniversiteyi okuyor, ben bu mesleği yapmam diyor, kendi işimi yapacağım diyor. Kızım işte pazarlama okudu anlayacağınız bu mesleği yapacak kişiler yok yani


Meşhur çınarcık dondurmacısı sizinle devam edecek yani?

  • Çocuklar iş bulursa evet ama oldu da iş bulamadı gelecek baba mesleğini yapacak. Başka yapacak bir şey yok.



  1. Dondurma çeşitleriniz arasında fit kalmayı hedefleyen gençler içinde çeşitleriniz var mı?



  • Diyet olarak dondurma yapma şansımız pek yok. Şuan diyet bir tek vanilya yapıyoruz ama diyet şekeri pahalı olduğu için sırf hizmet için kullanıma sunuyoruz. Yani diyet dondurmadan para kazanma şansımız yok, diyet şekerinin kilosu 40, 45 TL



  1. Kışın dondurma tüketimi nasıl gidiyor?



  • Kışın pek gitmiyor. Kışları açık olsak burada gitmez, burayı şimdi kışın bir gelip görsen boş. Okullar açıldığı zaman burası biter, gene emekli kısmı kalır, ekimin sonuna kadar kimse kalmaz.



  1. Çınarcığın en çok dondurması meşhur diyorlar. Sizce?



  • Evet, doğru bütün Marmara bölgesini gezin dondurma kalite olarak Çınarcıkta var. Burada herkes birbirinin üstüne geçme derdinde, rekabet olduğu için kimse ödün vermez yani, herkes daha iyiyi yapmaya çalışır.



  1. Dondurmayı özel kılan fark nedir? Sizce bir dondurma nasıl olmalı?



  • Dondurmayı özel kılan sütle salep, sütün ne kadar iyi olursa dondurman o kadar güzel çıkar, bir kilo salep 300 TL tabi iyi bir salep 10 TL ye de salep var, 20 TL ye de var ama iyi mal kullanırsan iyi mal çıkar. Şimdi limon rendelersen güzel limonlu dondurma çıkar ama şurubundan yaparsan limonlu dondurma o doğal tadı vermez. Yani çilekte aynıdır bizim bir dolabımız sadece çilek doludur, alırım doldururum bu dolabı çilekle


Yetiyor mu bu kadar çilek?

  • Tabi, poşetliyoruz bunları marmelat yapıyoruz devamlı kullanıyoruz.



  1. Peki, siz çocuklarınızın devam etmesini ister misiniz?



  • Önce mesleği yapamazsa devam etsin. Çünkü bizim meslek ağır bir meslek. O kadar çok ayakta duruyorsunuz ki davul olup şişiyorlar. Bizim meslekte 17, 18 saat ayakta duruyorsun o yüzden istemem.



  1. Başarınızın sırrı dondurmanızı sadece doğal ve lezzetli yapıyor olmanız mı?



  • Yani, şimdi siz dondurma yiyorsunuz buradan eğer dondurma iyi olmazsa bir sefer daha yersin ikinciye başka yere gidersin. Tabi ama tek neden bu değil, ben burada 28 yıldır varım çoğu işte ismimize geliyor. Bebekken eline dondurma verdiklerimiz şimdi bebekleriyle geliyorlar. İster istemez yer ediniyorsunuz, tanıdık oluyorlar geliyor, muhabbete geliyorlar, güler yüzümüze, samimiyetimize geliyorlar tabi bunun da çok farklılığı var. Uzun vadede burada kalmak, önce damak zevki, bir de sima bu üçü çok önemli



  1. Sizce başarıyı getiren en büyük temel unsur nedir?



  • Hayatınızda ne için olursa olsun bence başarıyı getiren en büyük unsur Sabır. Her meslekte de inişli çıkışlı zamanlar var, biz dükkan açıyoruz sezon başı müşteri yok bekliyoruz ama ben yine sabah 9 dükkanımı açıyorum. Gün geliyor saat 1e kadar siftah yapmıyorum ama ertesi gün yine sabah 9 da açıyorum. İşin özü bekleyeceksin, müşterinin ne zaman geleceği, ne olacağı belli olmuyor. Bazen akşama kadar siftah yapmıyorsun ama bekliyorsun müşterilerin geceden sonra geliyor. Sabretmek başarının kilidi



  1. Bu güzel sohbet için teşekkür ederim son olarak eklemek isteyeceğiniz bir şey var mı?



  • Bu lafın üzerine söyleyecek bir şey yok.


EVET, AHMET USTANIN DONDURMA TANIMINI, ÇINARCIĞI VE ONU MEŞHUR YAPAN TÜM ÖZELLİKLERİNİ DİNLEDİK. ŞİMDİ SIRA ONLARIN DONDURMASINI BU KADAR SEVEREK YİYEN ÇINARCIK HALKINDA, BİZ SORDUK ONLAR CEVAPLADI. NEDEN MEŞHUR ÇINARCIK DONDURMACISI?

Müşteri: Daha önce dondurmayla aram olmamasına rağmen bir gün şans eseri Meşhur Çınarcık Dondurmacısını gördüm. Dondurmalarını tattıktan sonra daha önce yediğim hiçbir dondurmaya benzemediğini fark ettim. Çınarcıkta olduğum sürece özellikle frambuazlı dondurmasını her gün yemeye geliyorum geleceğimde. Kendileri hem güler yüzlü hem doğal lezzetleriyle isimlerinin arkasında duruyorlar.

Neden Meşhur Çınarcık Dondurmacısı?

Müşteri: Karadut ve frambuazlı dondurmasına doyum olmuyor, 1 top dondurması bile İstanbulda yediklerime oranla çok daha büyük ve lezzetli, sırf dondurma için bile buraya gelebilirim

Neden Meşhur Çınarcık Dondurmacısı?

Müşteri: Çünkü çok lezizler, burada yediğim dondurmanın tadını hiçbir yerde bulamıyorum. Başka yerlerde de dondurma yedik ama Mado’da bile böyle bir tat bulamadık

Neden Meşhur Çınarcık Dondurmacısı?

Müşteri: Bize bir tanıdığımız tavsiye etti, çınarcığa gittiğinizde mutlaka yiyin diye, bugün tatma fırsatı bulduk. Gerçekten Marmara bölgesinde yediğim en güzel dondurmaydı diyebilirim.

Neden Meşhur Çınarcık Dondurmacısı?

Müşteri: Tadı çok güzel, hem temiz olduğunu biliriz, hem samimi ailecek burada gönlümüzde taht kurdular. Hatta bir gün bizim ahbaplarımız vardı Amerika da onlar dediler ki; gidin orada kaymaklı dondurma yiyin bizim yerimize de şimdi geldik burada onların yerine de yiyoruz.

Neden Meşhur Çınarcık Dondurmacısı?

Müşteri: Buranın dondurması farklı bir dondurma her yerde bulunmuyor. Artık havasından mıdır? Suyundan mı bilemedim. Başka yerlerde de yedim ama burada aldığım tadı alamıyorum.

Neden Meşhur Çınarcık Dondurmacısı?

Müşteri: Ben şuan da ilk defa Çınarcığa geliyorum, burası hem insanları açısından, müşterileri hoş karşılamaları, hem lezzet bakımından gerçekten bir numara. Bir dondurma hastası olarak buraya sadece dondurma için bile gelebilirim.

EVET, ONLR ÇINARCIĞA SADECE DONDURMA YEMEK İÇİN BİLE GELİNEBİLECEĞİNİ SÖYLÜYOR. ŞİMDİ BU LEZZETİ TATMAYANLAR SIRA SİZDE HERKESİ MEŞHUR ÇINARCIK DONDURMACISINA BEKLİYORUZ.

 

 

 

 
Editör: TE Bilisim