Öncelikle Sefir kimdir Rap Dünyasına nasıl giriş yaptı biraz tanıyalım?



-Ben Tansu Dirim. Ekim 1991 İstanbul doğumluyum, Üsküdar’lıyım. 2002 yılında Tupac – Changes şarkısını dinlememle tutkunu olduğum bir kültür Hip Hop kültürü. 2005 yılına kadar dinleyici olarak devam etti rap müzik ile ilişkim. Daha sonra o dönem oturduğum mahalledeki çocukluk arkadaşımın söz yazmaya başlayarak beni de teşvik etmesiyle kendi sözlerimi yazmaya başladım. İlk kaydımıda yine aynı yıl yaptım, çok kötüydü tabi . Müzik serüveni bu şekilde başlamış oldu.



Son zamanlarda Diss atma moda oldu bunun sebebini neye bağlıyorsunuz?DissAtarmısınızmesela ?



-Diss atmak bu kültürün doğasında olan bir şey. Bizim kültürümüzde saygı esastır. Birinin fikirlerine, hal hareketlerine yada yaptığı işlere saygı duymuyorsan bunu dile getirme biçimin Diss yapmaktır. Dissrespect yani. Moda olmuş bir durum yok, bu kültür 20 yılı aşkın süredir bu ülkede varlığını sürdürüyor. Ana akım medya bunun farkına ancak 20 yılda varabildiği için şuan bizde çok normal ve alışılagelmiş adetlerimiz olan şeyler medyada yada halk arasında ilginçmiş gibi karşılanıyor. Daha öğrenilecek çok şey var, şaşırmayın derim.



Rap Müzik ve Pop Müzik karşı karşıya getirildi sizin bu konu üzerine yorumlarınız nelerdir?



-Müzik türlerinin çatışması olayı kadar saçma bir şey yok. Bu bizim ülkede uzun bir süre rap-rock kavgası olarakta yer aldı. Yeraltından yeryüzüne çıktıkça tabi popüler olan bir diğer akıma sıçradı bu durum. Amerika ve Avrupa’da yıllardır rap-pop-r&b gibi tarzlar hep harmanlanarak servis edildi. Çokta başarılı oldu bir çok çalışma. Bizim insanımız kavgayı, dedikoduyu çok sevdiği için birbirini yesin diye klavye ve kamera başında bekleyen bir çok ünlü ünsüz aç gözlü boş beyinli insan var. Kendini bilmez müzisyenler ayrı bir konu, ona bir lafım yok. Onlarla her platformda çarpışabiliriz, bu hiç sorun değil. Ama onun dışında dedikodu ile türeyen kavga başlıklarına malzeme edilemez Hip Hop kültürü ve tüm dünyadaki müzik sektöründe en büyük ağırlığa ve fikir gücüne sahip müzik türü Rap müziktir. Bunu yapımcılar da, insanlar da, müzik eleştirmenleri de, basın da kabul etmek zorunda ve buna göre hareket etmek zorunda.





Sizce Rap Müzikte Gerçek Mekan’ın Sahibi kim?



-DJ KOOL HERC



Ülkemizde çıkarılan müzikleri nasıl buluyorsunuz? 



-Genel tanım olarak fena değil bence. Pop müzik rezalet bir halde, onu bu durumun dışında tutuyorum. Sürekli kendini tekrarlayan sözler, sesler, vokaller.. İlginçler.



Müzik sektörümüzün içinde  bulunduğu nokta nasıl sizce?



Pop müzik sektörünün çöküşü kaçınılmaz bir gerçek. Sürekli kendini tekrarlayan saçma sapan işlerle yürütmeye çalışıyolar çünkü hala işlerini. Arabesk türü sound’lar bizim ülkemizde ve orta doğuda asla bitmez diye düşünüyorum. Genetik kodumuzda var çünkü. Türk sanat müziği 10 yıl sonra tamamen bitmiş olacaktır çünkü o dalın fanları sadece Fatiha’ya ihtiyaç duyuyor olacaklar. Türkü asla bitmez, bitmesinde. Bizim fikir olarak en yakın olduğumuz tarz Türküler. Rock müzik keza bitmez sanıyorum. Rap müziğin bir furya olduğunu düşünenler ise biraz önce sorduğun gibi mekanın sahibini kabullenmiş olarak hayatlarını sürdürmek zorunda kalacaklar.



Müziğin Magazin boyutunu doğru buluyormusunuz?



-Magazin müzik için değil şahıslar için yapılır. Rap müziğin magazin malzemesi yapılabilmesi için magazin yapıcak kişilerin daha zeki olması lazım . Henüz o zekaya erişmiş olanını tv’de izleyemedik. AZ SONRAAAA.. saçma..



Sefir ’ in Sosyal Medya arası ile nasıl? Youtube’ de Canlı Performanslarınızı yapıyormusunuz ?



-Sosyal medya bana biraz tasma gibi geliyor açıkçası. Bunu bir zorunluluk haline getirdik gibi.. Rakamlara bağımlı olmak, şarj aletlerine bağımlı olmak, egoya bağımlı olmak, üne şöhrete bağımlı olmak. Ben Instagram kullanıyorum sadece onu da çok aksak kullanıyorum. Pek aktif olduğum söylenemez. Twitter hesabım var ama o daha beter. 6-7 ayda bir tweet atıyorum belki. Youtube kanalımda keza pek aktif değil son zamanlar, onun aktiflik durumu değişiyor. Kimi zaman 2 haftada bir şarkı veriyorum, kimi zaman 6-7 ay geçiyor. Birde tabi şu durum var, yeni bir single yapıyorum ama o single dağıtıcı firmanın kanalında yayınlanıyor. O zaman doğal olarak Youtube kanalımda hareket olmuyor. Canlı performans videoları yapıcam evet. Bir de ben aynı zamanda prodüktörlük yapıyorum, aranjörlük. Bu yanımla ilgili de içerikler üretmeyi düşünüyorum yakın zamanda. Youtube tarafını daha aktif tutmak için çalışmalar yapıcam. Onun dışında Instagram, Twitter ve Facebook gibi mecralara pek meraklı değilim.





Rap Müziği en hızlı ben söylerim diyor Ceza siz bu konu hakkında neler söylemek istersiniz?



-Ceza’nın böyle bir söylemi hiç olmadı. Ben de hiç rastlamadım açıkçası öyle bir beyanına. En hızlı ben söylerim, en iyi ben yazarım, en süper ben bilmemneyim demek saçmadır. En hızlı okumak değil iyi söz yazmak, iyi yansıtmak, yazdıklarını hissettirmektir önemli olan şey. İnsanlar rap müziği şu sanıyolar “bıdıbıdıbıdıbıdı” voov çok hızlısın bravo.. ee ne anladın peki? Sıfır.. Rap müziği hızlı bişey sanıyolar kısacası. Bu işin bir felsefesi var. Dünya müzik endüstrisinde kaç müzik türü varki sanatçısı kendi sözlerini yazsın, okusun, mixlesin, reklamını yapsın, pazarlasın, klibini kendi çeksin, montajlasın, kapak tasarımını yapsın vs.



Biz yıllarca bu şekilde çalıştık. Şimdi bizim müzik türümüzün piyasaya hakim olmaya başlaması tabiî ki belli bir kesimi rahatsız etti ki etmeli! Aç kalmaları için elimizden geleni yapıcaz çünkü o kısır beyinlilerin. İnsanları senelerce aptallaştıran bir düzen inşa ettiler. Günahları boyunlarınadır.



Soruya dönersek; Ceza çok başarılı bir MC’dir. Bunun tahlilini yapmak benim haddim değildir. Abimizdir, öncülerimizdendir. Gerek lirikalitesi, gerek duruşu, gerek okuyuş ve yansıtma biçimi olarak örnek müzisyenlerden biridir benim için. O sebeple hiçbir zaman çıkıp en hızlı ben söylerim gibi sığ ve saçma bir cümle kurmaz. 



Günlük yaşantınız da neler yaparsınız? Başka ne gibi Aktiviteleriniz var?



-Çalışıyorum. Bol bol müzik yapıyorum, bir şeyler üretiyorum. Sadece rap müzik değil, bir çok tarzda aranjeler de yapıyorum. Genel ağırlık olarak Deep House işler yapıyorum şu sıralar. Setler hazırlıyorum. Onun dışında bir çok MC arkadaşın projeleri için aranjeler yapıyorum. Müzik dışında film çok izliyorum. O konuda biraz manyağım diyebiliriz. Yemek yapmayı çok seviyorum, hobim yani. Mutfakta vakit geçirmeyi seviyorum, aynı zamanda yemeği de çok sevdiğim için yeni şeyler türetmekten ve tüketmekten inanılmaz zevk alıyorum.



Türkiye’de Rap Müzik yapmak gerçekten zor mu? 



-Türkiye’de rap müzik yapmak zor evet. Çünkü fikir özgürlüğünü kısıtlayan bir çok unsur mevcut ülkemizde. Dilediğiniz şeyi eleştirme hakkına sahip değilsiniz çoğu zaman. Protes bir yapıya bürünmek tehlikeli görüldüğü için genel ağırlık şuan daha yüzeysel konulardan bahsetmeye dönmüş durumda. Tabi bunları söylerken tarz gözetmeksizin söylüyorum, Trap müzik yaparkende protes bir tavır takınabilirsiniz çünkü. Ama gel gelelim söz yazarken ne yazdığınıza dikkat etmek çok elzem bir durum haline geldi. Ezhel ve Khontkar örneği malumunuz. Bunlar kamuoyuna lanse edilmiş isimler, bu arkadaşlar haricinde bir çok arkadaşımız var hakkında soruşturma oluşturulmuş olan. Politik yönden sıkıntı yaşamış bir arkadaşımızda Rota mesela. Silivri’de cezaevine gönderdiler adamı, sırf politik görüşü tehlikeli bulunduğu için.. Sanat özgür olması gerektiğini düşünüyorum ben. Özendirmek gibi saçma sapan yaftalar çok asılsız. Günde yüz milyon kez tv’de dönen diziler filmlerde bir adam tonlarda insanın kafasına sıkıp geçiyor. Silah ve uyuşturucu ticaretini İtalyan kesim takım elbiseleriyle pahalı masalarda oturup görüşüp, son model araçlarda bellerinde silahlarla şehirde terör estiriyorlar. Asıl onlar insanları bişeylere özendiriyor ama onlara gelen hiçbir tepki yokken yazılmış iki cümle için cezaevine atılmak istenen arkadaşlar var. Eğer sizin söyleminizle gençler uyuşturucuya yöneliyorsa önce o uyuşturucuyu bu kadar kolay nasıl temin ediyor onu sorgulamak lazım. Silahı nasıl bu kadar kolay temin ediyor onu sormak gerek. Özenmek ayrı şey, özendiğin şeye kolaylıkla ulaşabilmek çok ayrı şey. Özendirmek bizim suçumuz ise kolayca erişim sağlamak kimin suçudur?



Fanlarınız var mı? Onlara neler söylemek istersiniz?



-Vardır sanıyorum her sanatçı gibi.. Beni dinleyip müziğime saygısını sunan, sevgisini gösteren herkese çok teşekkür ediyorum. Her insana, her bireye gerektiği saygının gösterilmesine inanıyorum. Mesela biraz önce konuştuğumuz diss konusunu ele alırsak;



Biz şöyle yaparız. Yapılan diss’i dinleriz, eğer o şarkı gerçekten kaliteli ise bu bize haz verir. Bize atılan diss şarkı ne kadar iyi ise, o bize düşmanımızın ne kadar güçlü olduğunu gösterir. Güçlü insanların güçlü düşmanları olmalıdır. Ve biz o şarkıyı kâle alarak cevap niteliği taşıyan bir şarkı kaydediyoruz. Saygı ciddi bir konu ve çok önemli bir unsur. Herkese bol selam.



Sizin konserlerinize gelmek isteyenler nereden öğrenebilecek etkinliklerinizi?



-Etkinlik tarihleri hem sosyal medyada hem organizasyonları düzenleyen firmaların sosyal medyalarında duyuruluyor. 



Rap Müzikte ilerlemek isteyenlere ne gibi tavsiyeler vermek istersiniz?



-Bu işin temelinde sevgi var, merak var, hırs var, yetenek var, zeka ve cesaret var. Sırf popüler olduğu için ortamlarda hava atmak adına müzik yapmak saçmalıktan başka bir şey değil. Eğer gönülden bağlılarsa yaptıkları işe, elbet gelişim olacaktır. Sözlerin önemini asla unutmasınlar. Zenginlik göstergesi bir çıta değildir bunu unutmasınlar. Astım kestim tavrıylada ağır abi olunmadığını asla unutmasınlar. Müzik faşisti olmasınlar, tarzlara düşman olmasınlar. Yeniliğe açık olsunlar her zaman. Ve dürüst olsunlar tabiî ki..



Son çalışmanızdan bize biraz bahsedermisiniz?



-Son çalışmam resmî olarak SKANDAL isimli bir single çıkardım Epidemik Yapım aracılığı ile. Tüm dijital platformlarda ve Epidemik Youtube kanalında bulabilirler çalışmayı. Onun haricinde kendi Youtube kanalımdan bir iki single çalışma yayınladım. Onlara sadece Youtube’da var. Albüm hazırladım, onla uğraşıyordum bayadır. Tüm altyapıları bana ait olan 5 şarkılık bir EP albüm oldu. Detaylarını daha sonra açıklayacağım zaten ama şimdilik iyi bir şirket ile iyi koşullarda anlaştığımızı ve albümü bitirip teslim ettiğimi bildirebilirim. Bana göre çok dinamik ve sevdiğim bi çalışma oldu açıkçası. Hem günümüz akımını iyi işledik hem benim istediğim tarzın dışına pek taşmadan rahat çalışabildiğim bir albüm oldu. Çalıştığım şirket sağolsun bir kısıtlamada koymadı bana. Özgürce istediğim şekilde yön verdim albüme. Mix aşamasındayız şuan. Bakalım neler olacak, uzun zaman sonra heyecanlıyım. Albüm ismi henüz netlik kazanmadı ama benim istediğim isimler arasında TRAPTILIAN başı çekiyor şuan. Hiçbir şey net değil ama net olan bir şey var ki o da her kesimi tatmin edecek olması.



Hiç Unutamadığınız bir anınız var mı?



-Birkaç tane var. Bunlardan bir tanesi nişanlım ile görüştüğüm ilk güne ait olan anım. Hem eğlenceli hem bana değişik hissettiren bir gündü. En nihayetinde ilişkim 6.yılına girdi. Mutluyum.



Onun dışında da Kıbrıs konserinde kumarhaneye şort terlik atlet kombini ile girmeye çalıştığımız bir andı . Düşündükçe hala gülüyorum açıkçası. Nitekim dönüp odaya üstümüzü değiştirdik ama yine pek oraya uyum sağladığımız söylenemezdi . Sanatçı kontenjanından faydalanıp bir seferliğine bu durumu kabullendirmiştik. Güzeldi.



Birde mixer’imin çalındığı bir anım var. 2007 senesiydi sanırım, oturduğum mahallede hatta komple semtte birtek bende homestudio vardı. Rap müzik benim evimde dönerdi yani . Bir gün çokta güvendiğimiz bi eleman geldi kayıt yapmaya. İşini bitirdi, mixledim vs. derken sanırım ben tuvalete falan gittim, bi şekilde ayrıldım yani odadan. Neyse döndüm bi baktım eleman yok ortalıkta. Ara tara yok. Cep telefonum varmıydı hatırlamıyorum vardı sanırım, aradım heralde. Tam hatırlamıyorumda bi şekilde aradım yani sorarakmı artık neyse, bulamadım tabi. Bir dahada ulaşamadım elemana. Döndüm baktım mixer yok tabi. Uçtu gitti



Hayatınız da Keşkeleriniz var mı?



-Her insan kadar var tabiî ki. İlişkimde yok ama müzik hayatımda bir çok keşkem var maalesef.



Rap sizin için ne ifade ediyor? Rap Müziğin sizce tanımı nedir?



-Rap benim için hayata bakış açımı ifade ediyor. Tüm felsefemi ifade ediyor. Tüm yaşanmışlıklarım, tüm dertlerim, tüm sevinçlerim, tüm bilgi birikimim rap müziğin damarlarına, rap müzikte benim damarlarıma işlemiş durumda. Tanımında keskin bir açıklama olmasada kökeninde blues ve soul tarz sound’lar barındıran, parti ortamlarında doğup daha sonra bir dönemin isyan müziği haline gelen, şimdilerde daha melodik bir yapıya bürünerek evrimleşmiş ama hala köklerine bağlı kalan bir müzik türü Rap. Hip Hop kültürünün bir dalıdır.



Sizin için konser mekanının önemi nedir ?



-Her sanatçı için iyi ses sistemi, geniş alan ve rahat ortam, iyi ışıklandırma gibi konular esastır aslında. Konser mekanının teknik imkanları dışında asıl önemli noktalardan bir tanesi de organizasyonu düzenleyen firmanın kalitesi. Düzenlenen organizasyonun kalitesi kadar iyi sonuç alıyorsunuz sahne yaptığınız zaman. Benim düşüncem bu şekilde.



Sanatçı ve Seyirci ile arasına Barikat konmasına neler söylemek istersiniz?



-Çoğu zaman bu durum mecbur oluyor. Seyircinin tepkisini çoğu zaman ölçemeyebiliyorsun. Aralarında ne tarz bir negatif durum oluşabiliceği konusu da muallak oluyor genelde. Ezhel mesela, bildiğim kadarıyla geçtiğimiz dönemde parmağı kırılmıştı sanırım. Bu tarz şeylerin yaşanmaması için bence gerekli bir önlem. Bu bahsettiğim reel barikat idi. Birde seyircisi ile arasına soyut barikat koyan arkadaşlar var. Onu da tamamen ego tatmini olarak görüyorum ve doğru bulmuyorum açıkçası. Seyirci varsa varsın. Yoksa eğer sadece evinde söylersin şarkını.



Rap ve Diğer Müzik türleri arasında sizce belirgin farklılıklar varmı?



-Yatsınamaz farklılıklar var tabiî ki. En önemli farklılıklardan biri de yazılan sözlerin içeriği ve cümle sayısı. Rap müzik yaparken dilediğin her hikayeyi bir süreye sıkıştırmak zorunda kalmadan 3 dakika içerisinde anlatabilirsiniz. Ama diğer müzik türlerinde bilindiği gibi 4 cümle okunur, bazen 2 bazen 4 cümlede nakarat olur sonra şarkı başa sarar. Onların çoğunda ana tema alttaki müziktir. Bizde ana tema rapçinin ne anlattığıdır. Biz matematiğinden teknik aşamasına kadar her aşamasını dikkate alarak söz yazarız ve en önemlisi biz kendi sözlerimizi kendimiz yazarız. Onlar satın alırlar..



Hataya daha önceden geldiniz mi? Geldiyseniz en çok neleri beğendiniz? Hataylı sevenlerinize neler söylemek istersiniz?



-Acemiliği Serinyol’da yaptım. 2 buçuk ayım orda geçti, Antakya’ya çıkıyorduk biz çarşı için. Güzel yer ben sevdim ama havası biraz değişikti. Sıcağı çok sıcak, soğuğu soğuk bir memleketti. İnsanlarıyla ilgili hiç sorun yaşamadım. Hatay’daki tüm dostlara selamlar olsun. Bu arada en çok sanırım değişik bi döner yemiştim, katıktı sanırım. Ona bayıldım..



Rap Pop düetlerini nasıl buluyorsunuz ? Düet yapmak istediğiniz isimler varmı ?



-Ben iş birliklerini severim. Tarz pek fark etmez, iş kaliteli sonuç veriyorsa yapılmasında hiçbir sakınca yoktur. Nitekim ben yaptım zaten Rap/Pop düeti. O dönem için hala daha yadırganan bişeydi, özellikle Auto-Tune baya yadırganır durumdaydı. Bugün kabul gören bir sistemi biz 2014’te yaptık. Severim iş birliklerini, iyidir.



Son olarak sevenlerinize söylemek istedikleriniz?



-Tüm okurlarınıza, beni dinleyen seven herkese sevgi ve saygılar. Çok daha başarılı işler için hergün çabalıyorum. Heyecan ve hırsımı hiç kaybetmedim. Onlar da kaybetmesinler.