Müzik sektörüne nasıl giriş yaptınız sizi biraz tanıyalım ?



(Aslında uluslar arası yarışmalara katılma tarihim 2005, ancak yarışmalarda ödül aldığım şarkıların yer aldığı  ilk albümümü yayınlama tarihim 2012 )



Müzik yaşantınızı seçtiğinizde çevrenizden size ne gibi tepkiler geldi ?



( Ülkemizde her ailenin vereceği genel tepkiler, sen mühendissin işini yap bu işler hobi olarak kalsın



Son çalışmanızdan biraz bize bahseder misiniz ?



( Tamam Tamam şarkısı Romen besteci Bogdan Tascasu tarafından bestelendi. Kendisi ile Bükreş’te özel bir organizasyonda tanıştık ve bana şarkılarını dinletmek istediğini söyledi. Ertesi gün stüdyosunda bu şarkıyı dinlediğimde bir şeyler olacağına inanmıştım. Zaten 4 hafta sonra Bükreş’e geri dönüp şarkının Türkçe sözleriyle kaydını gerçekleştirdik. Sonraki konserlerimde Moskova ve Bükreşte şarkımı seslendirdiğimde tepkiyi görünce başarılı olacağına dair hislerim daha da pekişti



Son zamanlarda bazı sanatçılar albüm çıkarmak mı asla diyor bunu neye bağlıyorsunuz, muzık sektorumuzun içinde bulunduğu durum hakkında neler düşünüyorsunuz ?



( Artık dijital platformların etkinliği ve kolay ulaşılabilir olması ayrıca sosyal medyanın kullanımının yaygınlaşması albüm yapma fikrini bir kenara itti. Çünkü sanatçılar çok yüksek maliyetlerle 10-12 şarkı kaydedip hepsini 1 projede heba etmek yerine tek tek yayınlayıp hızlıca aldıkları geri dönüşlere göre diğer projeleri yapıp - yapmamaya karar veriyorlar. Yapımcılar yapım işlerinin çok uzağında sadece dijital haklara sahip olmak ve yatırım yapmamak konusunda ısrarlılar. Müzik piyasamız maalesef çok hareketliymiş gibi bir çok yeni isimle renkleniyor gibi görünsede alıcılar ( dinleyiciler ) talep etmediği sürece vasatlıktan ibaret kalıyor. Kaç şarkıcı sponsorlar harici bilet satarak konser verebiliyor? Ülkemizde bağımsız organizasyonlar veya menajerler aracılığı ile kaç konser yapılabiliyor? Bunlar benim için müzik sektörümüzün kalitesini gösteren kriterler..  



Youtube kanalınız da canlı performanslarınızı yayınlıyor musunuz ? Youtube dakı sahte tık olayları hakkında neler düşünüyorsunuz Youtube Album / Single satışlarınızı etkiliyor mu? 



( Evet yurt dışı konserlerimden ve bazen kendi çektiğim prova videolarından örnekleri paylaşıyorum. Elbette etkilediğini düşünüyorum ama teliflerini aldıkları sürece satışlar şu an için kimsenin umrunda değildir diye tahmin ediyorum. Single satışı yok denecek kadar az zaten.. ) 





Son zamanlarda Sanat eğitimi almayanlar da single çıkarıyor bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz ?



( Spesifik olarak çok kötü örnekler hemen aklıma geliyor çok üzücü elbette ancak o kişileri piyasaya sokan kişilerin kalitele ve itibarlarının bu işlerle orantılı derecede düşüyor olmasını beklerim. Aksine hepsi çok itibar görüyor ?! Bir yandan da :‘ her eğitim alan harika şarkıcı olur ‘ ?  teorisinide haklı göremiyorum. Çünkü gerçekten yetenekli kişilerin bu kriterlerle dışarıda kalmasını da istemiyorum. Eğitim bir yeteneğin çok üst düzeyde performansa  ulaşma süresini kısaltıyor orası kesin ancak sadece eğitimle kısıtlanabilir bir sektör değil bizimki. Eğitim sistemimizden tutunda, yetenek sınavlarında değerlendirme yapan sözde ‘ yetkin ‘ kişilere kadar yeni bir yapılanma şart diye düşünüyorum. Oralarda çok şeyler dönüyor maalesef… ) 



Fan Grubunuz var mı onlara neler söylemek istersiniz?



( Fan sayfalarım ve beni buralardan takip edip konserlerime gelen dinleyicilerim elbette mevcut, onları çok seviyorum. Onların sayesinde, hayatımın yaşam kaynağı olan müziğe sımsıkı sarılma gücü buluyorum ) 



Konserlerinizi etkinliklerinizi öğrenmek isteyenler size nereden ulaşabilecek ?



www.denizcem.com , fb, isntagram : denizcemm  hesaplarımdan takip edebilirler )



Müzik dışında başka aktıvıtelerınız var mı Müzik dışında neler yaparsınız ?



( Yine sanat ve sporla bağlantılı uluslar arası bir sosyal sorumluluk projesinin Türkiye direktörlüğünüde yapıyorum. Art-Football Dünya Artistler Futbol şampiyonası ve Müzik festivali ile kimsesiz çocuklara sağlık ve finansal yardım sağlamayı amaçlayan etkinlikler yapıyoruz. ) 



Mutfakla aranız nasıl ? Dışarıda mı yemek yersiniz yoksa evinizde kendiniz mi yaparsınız ?



( Her ikisinide yapıyorum. Arkadaşlarımla fırsat buldukça değişik mutfakları denemeyi seviyoruz. Aynı zamanda uzun yıllar yalnız yaşadığım için yemek yapmayıda öğrendim ) 



Uzun soluklu bir evliliğin sırrı neler vede aşk hayatınız nasıl ?



( Çok zor bir soru, 2 defa evliliğin kıyısından dönmüş biri olarak bunu cevaplayacak kadar yetkin  olduğumu  düşünmüyorum ama tahminimce :  ‘GÜVEN  ‘ uzun bir evlilikte mutlaka olması gereken ilk kural diye düşünüyorum. Güven,  sevgi ve saygıyı besleyen, büyüten, sağlamlaştıran gıda gibi… Aşk hayatım çok karışık ilerliyor. Uzun yıllar sonra Aşk’a inancımı geri kazandığımı hissediyorum ve aşık olacak birisiyle karşılaşmayı istiyorum. ) 



Bir idolünüz var mı ? Türkiye'de ve dünyada en beğendiğiniz isimler kimler ?



( Elvis Presley, Michael Jackson, Pavarotti ve Zeki Müren .. Hepsi birbirinden farklı tarzlarda fenomen şarkıcılar. İnaılmaz performansları var. Hepsini yüzlerce defa izleyip binlerce defa dinlemişimdir. Hala dinliyorum   Türkiye’de beğenebileceğim tarzda müzik yapan ve yorumlayan şarkıcılar maalesef yok. Ama bende herkes gibi Tarkan’ı çok seviyorum .. Onun sesinin zarafetiyle büyümüş bir gençliğiz nede olsa! Başarılı ve orijinal işler yaptığını düşündüğüm şarkıcı : Ezhel ayrıca Zeynep Bastık yorumlarını  beğeniyorum .. Dünya’da ise Beyonce, Ed Sheeran, Dua Lipa, Daddy Yankee, Khalid, Halsey, Bazzi gibi sanatçıları beğeniyle dinliyorum. )



Neden dünya çapında bir star çıkaramıyoruz ve de neden yabancı şarkılarımız Avrupa'da tutmuyor bir sebebi var mı ?



( İşte şimdi yarama dokundunuz Elbette bir çok sebebi var. Öncelikle müzik, müzisyenlik ve şarkıcılık ülkemizde profesyonel meslekler olarak görülmüyor.  Sistemimiz piyasaya ciddi anlamda kaliteli, alt yapısı güçlü şarkıcılar yetiştirmek yerine 3 günlük popülerlikleri desteklediği için aileler yetenekli çocuklarını belli yaşlardan itibaren sahnelere hazırlayacak olan temel ve önemli eğitimleri aldırmıyor. Düşünün mikrofon tutmanın, sahnede duruşun, dans kareografisinin, konserde söylenecek şarkı repertuarının ayrı ayrı özel eğitimleri var… ayrıca kişiye özel kostüm tasarımları, imaj çalışmaları hepsi çok pahalı ve uzun süreli yatırımlar. Halkımız büyük başarıların çok çalışmak ve planlı projelerle gerçekleştiğine inanmıyor. Dünya standartlarına star olmak için ilk önce o standartlarda yetenekli şarkıcılara değer vermeliyiz. Maalesef bunlara değilde 1 gecede meşhur olma hikayelerine, kolay yoldan, tezgahtarlıktan starlığa ulaşma mucizelerine inanıyoruz. 



Teknik olaraksa son 30-40 yılda müzikalite anlamında düşük seviyede olan ‘ arabesk’ diye tarif edilen bir tarzın ısrarla tüm müzik formlarında tercih edilmesi, müzik sistemimizde yer alan şarkıların % 90 ‘ nının Pop formunda görünen ancak evrensel formların dışında bize mahsus ‘ arabesk  ‘ şarkılar olduğunu görmemiz ve bunu değiştirmemiz gerekiyor. Diğer bir sorun ise şarkıcılarımızın da bu yönde yorumlar ortaya koyup evrensel yorumlardan ve tekniklerden uzaklaşması, uluslar arası formlardan, ritimlerden uzak düzenlemeler, vizyonu geniş everensel anlamda kabul görmüş müzik türlerine, Türkiye’de dinlenmez diye yatırım yapan yapımcıların olmaması, yapımcıların manav mantığıyla hesap makinası ile iş yapması , tabiki müzik sektörümüzün lokal başarıları önemseyerek uluslar arası sistemine entegre olamayışı ve uluslar arası müzik çevrelerinde ki temsilci yetersizliği. 



Avrupa’da ve dünyada yüzlerce ses ve şarkı yarışmaları düzenleniyor. Buraya gelen yetenekler aileleri ya da sahne koçlarıyla katılıyorlar. Potansiyeli yüksek olanlar  menajerler tarafından keşfedilip önemli projelerde bu kişilere yer veriliyor. Bizde ise şarkı söylemesi teknik olarak kulak ve ruh sağlığına zararlı, yeteneği yorumuyla değil de : iyi medya ilişkileri, maddi gücü, yapımcısı veya siyasi çevresinin gücüyle piyasaya tutunmuş bir çok kişi star ,kraliçe seviyesinde isimlendirilip saygı görüyor. Bu kişiler için Türkiye sınırlarında şarkı söylemek yeterli nimet olduğu için yurt dışına açılmaları gereksiz elbette



Bu yılki projelerınızden bize biraz bahseder misiniz ?



( Romen şarkı yapımcılarıyla sürekli olarak projeler üretiyoruz. Aslında şimdiye kadar 6 şarkı kaydı gerçekleştirdik. Bir şarkımızı  dünyaca ünlü  şarkıcı Enrique Iglesias ve Mohambi’nın yapımcısı  talip olunca o şarkıyı finansal kaygılar yüzünden sattık fakat kalan 5 eserden biri son yayınladığım ‘ Tamam tamam aşkı kazandın ‘ şarkımız. Uluslar arası yarışmalarda ödül almış bir Türk bestecimizin şarkısını seslendirme konusunda kendisiyle anlaştık yakında onu kaydedeceğiz. Diğer kayıtlı şarkılarımıza da sırasıyla klip çekip yayınlamak için planlama yaptık. Romanya ve Rusya’da ki konserlerim rutin olarak devam ediyor. Yakında Almanya ve Avrupa’nın diğer ülkelerinde konserler için tarihler belli olacak. Arnavutluktan çok başarılı bir müzik yapımcısı bizimle irtibata gerçi kendisinin bir şarkısını seslendirmemi istiyor. Sanırım bunuda hayata geçireceğiz.) 



Düet projeleriniz var mı kimlerle çalıştınız bu zamana kadar ?



Rusya’dan - Pierre Narcisse – Russian Lovers



Macaristan’dan - Annamari Dancs – I wanna be with you



Kazakistandan - Abdulkarim Karimov – Come baby come



Romanya’dan - Silvie - Sometimes



Yunanistan’dan Eurovision da bestesi ile yarışmış bir besteci – Michalis Antoniou Konserleriniz nasıl gidiyor sahnelerinizde artış var mı Yaz Kış dönemleri etkiliyor mu konserlerinizi ?



( Şu an çeşitli şehirlerimizden ve ülkelerden son şarkımın başarısını tebrik eden geri dönüşler alıyorum. Türkiye’de birkaç ilimizden davetler geldi. Yurt dışında zaten devam eden programlarıımız dışında Almanya ve Arnavutluktan ciddi davetler aldım değerlendiriyoruz. )



Sanatçılar birbirine laf atarak gündeme gelmeye çalışıyor son zamanlarda bu sanatçının sizce popülaritesini arttırıyor mu ? Sanatcı sizce yaptığı işlemi yoksa bu sekılde mı gündeme gelmeli ?



( Kişilik olarak başkalarından ziyade kendimi çok ağır eleştiririm ve hedeflerime ulaşmak için ise sürekli bir önceki işimden daha başarılı olmayı şart koşarım kendime. Çevremde eleştirel anlamda düşüncelerimi söylüyor olsamda, projelerime odaklanacağım, hedeflerime ulaşmak için harcayacağım zamanı başklarıyla atışarak kaybetmek istemiyorum.  Yaptığımız iş elbette magazinsel anlamda da görünmeyi şart koşuyor ancak başarılarımla bu platformlarda görünmeyi  tercih ederim. yapanlar içinse düşüncem : bu şekilde gündemde kalmama yol açacak düşüşleri yaşamamayı umuyorum   ) 



Beste yapıyor musunuz kimlere yapıyorsanız Beste verdiniz bu zamana kadar ?



( Evet yapıyorum. Düetlerimin hepsi benim şarkılarımdı.  )



Müzik ile Aşk ikilemi arasında kalsanız hangısını tercih edersiniz ? Aşkın tanımı sizce nedir ?



( Benim için Aşk, müzik demek zaten! Aşk kimyasal bir bileşik. Onu kokladığınızda , tattığınızda, dokunduğunuzda, gördüğünüzde, duyduğunuzda, hatta düşündüğünüzde  ya da içinizde olduğunu hissettiğinizde size mutluluk, huzur ve anlamsız bir heyecan veren, gerçek olduğunu ispatlayamadığımız doğaüstü bir olaydır. Kısacası aynı anda 5 duyu organınızı harekete geçirip yalnızca hislerinizle haz almayı sağlayan bir düş ) 



Ekranlarda sizi görebılecek mıyız kendinize ait bir muzık programınız olacak mı ya da dizi film oyunculuğunda da görebılecek mıyız ? 



( Evet ! Aslında hayallerimden biri de televizyonda büyük bir orkestra ile çeşitli müzik türlerinde performanslar içeren canlı müzik programı yapmak. Diziler konusunda hiç umutlu değilim çünkü rol yapma yeteneğim olduğunu düşünmüyorum. Kamera karşısında utangaç ve durgunum ancak sahnede şarkı söylerken farklı birine dönüşüyorum. Dizi de baştan sona şarkı söylemem mümkün olursa deneyebilirim   ) 



Sahnede mi çok otoritersiniz yoksa evde mi ?



( Sahnede çok detaycı ve profesyonel anlamda koyduğum kurallarama uyan birisiyim. ) 



Sizin için ideal bir eş nasıl olmalı ? Hayat Arkadaşım ille de sanat camıasından yada ıs dünyası kesımınden olacak dıyen bır kıtle var bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz ?



( Bence ideal eş, hatalarım ve eksikliklerimle sorgulamadan beni karşılıksız sevebilecek, birlikte yaşamayı ve paylaşmayı samimi şekilde arzuladığı için evimizi ya da bulunduğumuz ortamları bizim için huzurlu yerlere dönüştürecek güvenilir ve güçlü biridir diye düşünüyorum. 



Tam aksine, ben camiaların değil kişilerin bireysel kalitesine ve düşüncelerine önem veriyorum. Samimi, doğal, espirili, zeki ve sadık bir kadından daha değerli daha etkileyici ne olabilir ? ) 



Son dönem de yapılan müzik yarışmaları bazı sanatçıların kendılerını gostermesı ıcın prcalısması mı yoksa yenı sesler bulmaya yönelik yarışmalar mı bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz ?



( Öncelikle bu müzik yarışmalarını hiç izlemedim ama katılan bazı adayların bu yarışmalarda ki jüri üyelerinden daha iyi şarkıcılar olduğu dedikodularından haberdarım! Zaten kişisel olarak düşüncemde belirlenen jüri üyelerinin o seviyede değerlendirme yapabilecek yeterlilikte alt yapılarının olmadığıdır. Yarışmalar, belli ölçüde şans verilen adayların kendini sunmasına hizmet ederken daha çok jüride olan kişilerin bitmiş ya da düşüşte olan kariyerlerini toparlamak için kullanılan platformlara dönüşmüş durumda… Dünyada ki örnekleriyle karşılaştırınca görüyoruz ki oralarda finallerde olan bir çok yetenek, başarılı işlerle müzik piyasalarında yerini almış durumda. Biz de bu başarıyı sağlayanlar çok az sayıda maalesef. ) 



Hayatınız da hiç pişmanlıklarınız oldu mu ?



( Olmuştur mutlaka ama hayatımın akışını belirleyen önemli kararlarımın hiç birinden pişman değilim ) 



Dizi film müzigi yapma düşünceniz var mı ?



( Neden olmasın ? Farklı ve gerçekten zor bir uzmanlık alanı. Çalışan arkadaşlarımdan biliyorum çok emek ve teknik bilgi gerektiren bir sektör aslında. Yine de bir şarkımın olmasını isterdim )



Müzik ödülleri hep aynı isimlere veriliyor bu bir pr çalışması mi sizce ?



( Elbette bu ödüllerin bazı müzik şirketlerin belirlediği, şarkı veya şarkıcılara verilmesi tesadüf olamaz. Kurumsallığını ve objektif değerlerini yitirmiş bir sektörde çok anlamı olduğunu düşünmüyorum ) 



Müzik yarışmalarının amacına gore hareket ettiğini düşünüyor musunuz yoksa bazı sanatçıları gündeme getirmek için pr çalışması mi?



( Şu an ki formatlarıyla kesinlikle bazı isimlerin yitridikleri ya da başarılarıyla gündem olamadıkları durumu düzenlemek için kullanılıyor gibi )  



Rap Müziği ülkemizde daha çok dikkat çeker hale geldi sizce bunun sebebi nedir?



(  Rap müzik şu an da tüm dünyada trend haline geldi. Hem protest bir yapısı var hem de genç jenerasyonun daha değişken olan ritm duygularını kolay yakalıyorlar. Türkiye’de de çok başarılı temsilcileri olduğunu düşünüyorum. ) 



Yeni Jenerasyondan kimleri beğeniyorsunuz ve beğendiğiniz aranjörler var mı ?



( Ezhel, Zeynep Bastık beğendiğim şarkıcılar, Türkiye’de ki aranjörlerle çalışma imkanım olmadı, takip edebildiğim kadarıyla Ozan Çolakoğlu uzun yıllardır piyasada başarılı işler yapıyor. Ancak yerel piyasa şartlarından ve kaygısından dolayı dünya standartlarında işler ortaya koyduklarını düşünmüyorum ) 



Sizce kariyerinizin en önemli yılı hangisi unutamadiginiz bir ani varmı?



( 2011 yılında tüm risklerine ve zorluğuna rağmen tamamen profesyonel olarak şarkıcı olmaya ikna olup karar verdiğim yıl çok kritik öneme sahip )



Turkiyede Sanat yapmak Sanatını icra etmek zor mu ?



( Çok zor ! Sanat kavramı temelinde : duygularımızı, tepkilerimizi, düşüncelerimizi ortaya koymanın  sıradışı ve etkileyici yollarını bulmanın kendisidir. Özellikle müzik piyasası anlamında geldiğimiz noktada bakkaldan alınabilirmiş gibi basit bir seviyeye çekildi maalesef. Halkın sanatçıya verdiği değer azaldı. Sanatçının profesyonel anlamda büyük bütçeler harcayarak yatırım yaptığı eserlerini halkın beğenisine sunması ve karşılığında finansal olarak geri dönüş sağlaması gerekiyor. Kitlelere eserinizi ya da yeteneğinizi ulaştırmak dijital ortamlar sayesinde kolay görünsede, Televizyon veya Radyolarda yayınlanma durumu halkın taleplerine göre değil genellikle birkaç kişi tarafından yapımcı ya da  menajerlerle olan ilişkiler ve farklı çıkarlar gözetilerek yapıldığı için büyük çaplı konserleri ve ekstra işleri yani büyük pastayı bu kartel kendi arasında bölüşüyor. Bu ortamda ayakta kalmak gerçekten çok güçleşti  ) 



Sosyal Medya ile aranız nasıl?



( Son zamanlarda ısınmaya başladım, sevdimde   ) 



Hataya daha önceden geldiniz mi Geldiyseniz en çok neleri sevdiniz Hatayli sevenlerinize neler söylemek istersiniz ? Hatay'dan konser için teklif geldi mi ?



( Hatay’ı ziyaret şansım olmadı maalesef ama benim tanıdığım, üniversitede öğrencilik yıllarımdan arkadaşlığımın sürdüğü kişiler ve ailemin uzun yıllardır çok yakın görüştüğü Hatay’lı dostlarımız var. Hatay hakkında güzel şeyler biliyorum. 



Henüz konser için teklif gelmedi ancak fırsat olursa gelmeyi çok isterim elbette .. Hatay’da ki sevenlerimle kısa süre içersinde buluşmayı diliyorum, bu güzel ve tarihi şehrimizin değerli insanlarıyla bir araya gelmek, güzel anılar paylaşıp,  şarkılarımı onlar için seslendirmek istiyorum.. hepsine kucak dolusu sevgilerimi ve muhabbetlerimi iletiyorum. ) 



Dergilerin popüler isimlere yer verme konusu hakkında neler söylemek istersiniz ?



 ( Biz sanatçıların en çok ihtiyaç duyduğu şey sevenlerimize ulaşmak, eserlerimizle ulaştığımız dinleyicilerimiz aramızda kalıcı bir bağın oluşmasını sağlamaktır. Bu bağı ya konserlerde ya da sizin gibi misyon edinmiş değerli yayıncıların sunumları aracılığı ile pekiştirmek fırsatımız oluyor. Bu anlamda size de çok teşekkür ederim. ) 



Son olarak sevenlerinize neler söylemek istersiniz ?



 ( Onların sevgileri ve destekleri bizleri daha iyisini yapmaya zorluyor ve heveslendiriyor. İlgilerini ve desteklerini hiç eksik etmesinler lütfen ) 



Çoklu soru köşemiz :



En sevdiğiniz renk : Mavi ve Turkuaz



En sevdiğiniz yemek : Köfte 



En sevdiğiniz şehir : İstanbul,Venedik, Budapeşte, Marmaris,



En sevdiğiniz film : Mission impossible , Sherlock Holmes



En sevdiğiniz dizi : Dizi izlemiyorum. En son ‘ Ezel ‘ ve ‘ Yalan dünya ‘ dizilerinde kaldım  



En sevdiğiniz spor : Futbol ve Basketbol 



En son gittiğiniz konser : Emir Kusturica



En son gittiğiniz film : Avengers Endgame



En sık kullandığınız kelime : Canım 



En nefret ettiğiniz şey : yalan, ikiyüzlülük



En sevdiğiniz hayvan : Köpek, kedi, at, ayı ve alpaca