Sen sevgili okuyucu günümüzün üzerinde durulmaya en değer konularından biri olan “özdeğer” nedir biraz bahsedelim istiyorum. Özdeğer, en kısa an

Sen sevgili okuyucu günümüzün üzerinde durulmaya en değer konularından biri olan “özdeğer” nedir biraz bahsedelim istiyorum.
Özdeğer, en kısa anlamıyla kişinin kendi içinde kendini bir bütün hissetmesidir.

Özdeğer, sağlıklı ve mutlu yaşamın ön koşuludur. Kendimizle ve diğerleriyle olan ilişkimizi belirleyen yegane unsurdur. Amaçlarımıza erişme sorumluluğumuzu öz değerimize göre taşırız. Günümüzün materyalist yaşamı dikkatimizi iç dünyamızdan çok dış dünyaya yönlendirir. Bizler öz değerimizi dışarıdaki koşullara göre belirleriz. Ne kadar sevilip beğenildiğimize, nelere sahip olduğumuza göre bir özdeğere sahibizdir. Halbuki ne kadar yanlış bir bakış açısıdır. Dışardaki koşullar sürekli değişir ama içsel koşullar değişmez. Eğer dışarıya bağımlı bir özdeğere sahipsek değişken bir denklemde yok olup gitmeye mahkumdur. Ama içselliğimizde dışarıya bağımlı olmayan bir değer yaratabilmişsek onu bizden başka kimse yok edemez. Eğer ben değerimi işimdeki ünvanımla, paramla ya da güzelliğimle özdeşleştirmişsem bu gerçek değildir. Her an değişebilir koşullara göre kendi değerimi belirlemişimdir. Ama ben içsel farkındalığımı artırıp özümü keşfetmişsem kendimle bir bütün olmu- şum demektir ve bu dışardan yansır. Bu özden gelen bir güven olduğu için gerçek bir özgüvendir, koşullara göre belirlediğim ego bilinci değil. Burda ayrılır egoist insanla özgüvenli insan. Egoist insan koşullarını kaybetmekten ölesiye korkarken özgüvenli insan başıma ne gelirse gelsin yolda çözerim bakış açısıyla bakar. Korkusuzluk ve içsel bütünlük özdeğerin yol haritasıdır. Egoist insan kendisini yapılmasını istemediğini bir başkasına yapabilir çünkü ego onu her koşulda haklı gösterebilir ama gerçek bir özdeğere sahip insan kendisine nasıl davranılmasını istiyorsa herkese öyle davranır. Bu da özdeğerin çok önemli bir kriteridir. Ayrıca değeri yüksek insanlar ışıldarlar.

Hani bazılarına sende star enerjisi var deriz, aslında o içsel uyumundan yansıyan ışıktır. İlk karekterin şekillendiği 0 – 7 yaş insan hayatının gelecekteki kararlarının belirlendiği en önemli bölümdür. Özdeğerin bu yaşta bir çocuğa verilerek yetiştirilmesi ne yazık ki bizim toplumumuzda bilinmeyen bir gerçek. Özdeğer çocukken kodlanmamışsa ileride öğrenilmesi çok zor bir değer. Sonradan öğrenilen bilgiler hiçbir zaman 0 -7 yaş aralığındaki gibi kalıcı değil. Ama kişiler belli bir yaşa geldikten sonra kendilerini içsel geliştirmeleriyle özdeğer duygusuyla stabileşeceklerdir.. Gerçek ve içten sevmeyi en başta kendisinden başlayarak bilecektir. İçindeki adaletin böylece yükseldiğini keşfedecektir. Ona değer verene değeri verip değer vermeyene kendi ölçülerinde bir değer anlayışı geliştirecektir. Zaten özdeğer yükseldikçe kişiler ona değer veren kişilere çekilir. Hayatta sanatta ve aşkta sorumluluğu eline alır.. Kendi öz değerine sahip çıkar, geleceğine doğru kişilerle yürür. İnsanıl süreci, sevgi sürecini yürürken akılsal duyarlılığın ışığında kendi yolumuzu kendi felsefemizle çizecek özgür beyinler olmayı diliyorum.