Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya'ya Temmuz 2014’ten bu yana Ukrayna'daki uluslararası hukuka aykırı eylemleri nedeniyle uyguladığı yaptırımlar, Rus ekonomisini oldukça sarstı. 30 dolar seviyesine kadar gerileyen petrol fiyatları ve buna paralel olarak rubledeki değer kaybı, Rus ekonomisi üzerinde neredeyse bir çöküş yaşanmasına neden oldu. Rusya'daki bu durum, dış ticaretlerinin büyük kısmını Rusya ile gerçekleştiren ülkelerin ekonomilerini de olumsuz etkiledi.

Washington merkezli düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü Uzmanı ve ABD'nin eski Bakü Büyükelçisi Richard Kauzlarich AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) üyesi devletlerin Rus ekonomisinin kötü gidişatı ve rublenin değer kaybından olumsuz etkilendiğini ancak bunun her ülke için aynı oranda olmadığını söyledi.

Rusya’nın dış politikada enerjiyi bir politik silah olarak kullandığını vurgulayan Kauzlarich, bunun da Litvanya, Letonya, Estonya ve Türkiye’yi etkilediğini bildirdi.

Orta Asya Kafkasya Enstitüsü Uzmanı Gareth Jenkins de Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla bağımsızlığını kazanan birçok ülkenin Rusya’yla ekonomik bağları bulunduğunu anımsatarak, "Bağımsızlığını kazanan birçok ülke Rusya’yla ekonomik bağları nedeniyle olumsuz etkileniyor" diye konuştu.

Para birimleri dolar karşısında ezildi

Rusya’nın kendi para birimi olan ruble son bir yılda dolar karşısında yaklaşık yüzde 130’luk değer kaybı yaşadı.

Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesiyle Moskova’yla ilişkileri zayıflayan Ukrayna’nın para birimi grivnada, 2014 yılından bugüne dolar karşısında yüzde 224’lük rekor değer kaybı oldu. Kazakistan tengesi yüzde 133, Belarus rublesi yüzde 126, Azerbaycan manatı yüzde 101,2, Kırgızistan somu yüzde 51 ve Ermenistan dramı yüzde 23 değer kaybına uğradı.

Gürcistan para birimi larinin dolar karşısında değer kaybı ise yüzde 43’ü buldu, Moldova leyi yüzde 52,6, Tacikistan somonisi yüzde 65, Özbekistan somu yüzde 29 ve Türkmenistan manatı yüzde 23 değer kaybı yaşadı.

Enflasyon tavan yaptı

Ekonomik ve politik ilişkileriyle Rusya’ya yakınlığıyla bilinen bu devletlerin 2014 yılına kıyasla 2015 enflasyon oranları da arttı.

Moskova’nın enflasyonu 2014’te yüzde 7,8 iken 2015’te yüzde 15,4’e yükseldi.

Önceki yıl yüzde 12,1 olan Ukrayna’nın enflasyon oranı 2015’te yüzde 49’a yükseldi. Bu oran Türkmenistan’da yüzde 11’den yüzde 16’ya, Tacikistan’da yüzde 6,1’den yüzde 8,9’a, Ermenistan’da yüzde 3’ten yüzde 5,6’ya, Gürcistan’da yüzde 3,1’den yüzde 4,1’e ve Azerbaycan’da yüzde 1,5’ten yüzde 3,9’a çıktı.