ANKARA

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Marriott Otel'de düzenlenen Teknoloji Transfer Ofisleri Uluslararası Konferansı'nda yaptığı konuşmada, dünyanın her döneminde en önemli gücün bilgi olduğunu ve bilgiye odaklanan toplumların önemli farklar oluşturduğunu söyledi.

Türkiye'de son 12 yıldır bilgi temelli bir ekonomiye geçiş için önemli çalışmalar yürüttüklerini anlatan Işık, Hükümetin tüm alanlarda bilgi ekonomisine geçişi desteklediğini vurguladı.

Bugün dizel motor üretimi konusunda bir çalıştay yapacaklarını anlatan Işık, şöyle konuştu:

"Euro 6 standartı var motorlarda, geçmemiz gerekiyor. Euro 6 dediğiniz şey, mekaniğin kimya ve elektronikle birleşmesi, bir de yazılımın içine girmesi. Şimdi mekanikçiler elektronik dendiği zaman korkuyor, elektronikçiler mekanikten anlamıyor. Peki bu Euro 6'yı nasıl geliştireceğiz? İşte interdisipliner çalışmayla geliştireceğiz. Artık Türkiye'de üniversitelerin sadece eğitim misyonuyla hareket etmesi mümkün değil. Türkiye'de üniversiteler artık mutlaka araştırmaya, teknoloji geliştirmeye ve interdisipliner çalışmaya da odaklanmak zorunda. Bunu başarıyla yapan üniversiteler var ama üzülerek söylemeliyim ki hala üniversitelerimizden önemli bir kısmı sadece eğitim misyonuyla yetiniyor."

"Üniversite sanayi şbirliği kalıcı hale gelmeli"

Üniversitelerin uzun yıllar sadece bilime odaklandığını belirten Işık, bu bilimin insanlığın faydasına bir ürüne dönüştürme noktasında adım atılamadığını söyledi.

Bir tarafta üniversitelerin bilgi üretmek için uğraştığına bir tarafta da güçlü bir sanayinin olduğuna dikkati çeken Işık, şöyle konuştu:

"Türkiye artık geleneksel olarak güçlü olduğu tüm sektörlerde katma değeri yüksek ürünlere geçmek durumunda. Bunun da yolu üniversitelerle sanayinin işbirliği yapmasıyla olur. Bizde üniversitelerle sanayi birbirinden çok kopuk çalışmış ama son yıllarda sanayimiz, üniversitelerle sıkı bir işbirliğine girdi. Biz de hükümet olarak bu işbirliğini güçlendirmek ve kalıcı hale getirmek için çalışıyoruz. Benden önceki bakan arkadaşım, sanayi ile üniversite nikah kıymak durumunda demişti. Ben de dedim ki bu nikah Katolik nikahı olmalı, ömür boyu bozulmamalı."

"Hedefimiz 500 Ar-Ge merkezi"

Bakan Işık, Türkiye'de 177 Ar-Ge merkezi olduğunu, bu rakamı 500'e çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Tüm bunları bilgi ekonomisine geçmek için yaptıklarını söyleyen Işık, "Tüm bunları niye yapıyoruz? Türkiye hızla bir refah toplumu olmaya gidiyor. Bizim asgari ücretimizin bin lira olması yetmez. Asgari ücretimizi üreterek, çok daha yukarılara çıkarmak için yapıyoruz. Üretmeden refah artışı yakalayamazsınız. Her kim üretmeden refah artışı vadediyorsa, bu ülkenin geleceğine kötülük yapıyordur" ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilisim