Bazı bilim adamları bu konuyu iki tarihi safhada öne sürmeyi uygun görürler.Birinci safhası 1071-1683;  ikinci  safhası 1683’ den  sonra am

Bazı bilim adamları bu konuyu iki tarihi safhada öne sürmeyi uygun görürler.Birinci safhası 1071-1683;  ikinci  safhası 1683’ den  sonra ama sanırım   üçüncü safha  olarakda cumhuriyet  dönemini  görmek  gerek  diye düşünüyorum.

1.SAFHA: 1071  Malazgirt  Meydan  Savaşından,  1683  II. Viyana kuşatmasına  kadar, HAÇLI görüşü  ile  uygulanmak  istenen  hedefler:

1- Türklerin ANADOLU’ya yerleşmesini önlemek,
2- Türklerin RUMELİ’ye geçmesini ve ilerleyişini önlemek,

3- Türklerin İSTANBUL’a sahip olmasını ve ele geçirmesini engellemek,
4- Türklerin AVRUPA içlerine ilerleme ve yerleşmesini önlemek,

 bu safhada Türkler hep Taarruz,  Avrupalılar  ise  Savunma  Stratejisi  uygulamışlardır.  Avrupa’nın bütün gayret  ve  işbirliğine  rağmen, Türklerin Avrupa’da  ilerlemesi
ve yerleşmesi  önlenememiştir.

2. SAFHA:  1683 II. Viyana kuşatmasından, 1922 Osmanlı  Devletinin sonu arasında:

1- Orta Avrupa’yı Türklerden kurtarmak,
2- Balkanları Türklerden kurtarmak,
3- Kurtarılamayan ülkeler için eşitlik adı altında reform şeklinde imtiyazlar sağlamak,

4- Türkleri Asya’ya atmak

5- İstanbul’u ve  Boğazları Türklerden almak, bu dönem çok önemlidir ki ; bütün dünyanın aklı ve fikri tam bir Haçlı seferi gibi, Haçlı kafası  ile uygulamak isteyip, bu planlarını  uygulamışlardır.

6- Asya topraklarındaki  Hristiyan  halka, eşitlik  imtiyazlarını  sağlamak,

7- Türkleri Anadolu’dan daha  doğuya atmak,   fakat bu konumda  Türkler savunmada Avrupa taarruzdadır.
Ama en zayıf dönemimizde, mesela 1914- 1919’larda bile, Avrupa’da tek başına Türklerle savaşacak devlet yoktur. Bunu kimse gözler önüne getirmez.

3.SAFHA: Cumhuriyet Dönemi:

1- Türkiye Cumhuriyetinin Sosyal ve Ekonomik bakımdan devamlı Batı’ya muhtaç bir halde devamını sağlamak,

2- Türkiye Cumhuriyetinde  ırk, din, mezhep ayrılıklarını, son olarakda ( Ermeni soykırımı iddialarını )  Kürt  problemi   diye adını çıkarttıkları,  iç problemlerin devamını tahrik etmek,  ve desteklemek,

3- İç ve dış  terörist faaliyetler  ile  huzurun bozulması,
4- Komşu Devletleri tahrik ederek,  sınır komşularımızla  devamlı anlaşmazlık  içinde olmamızı sağlamak,

Bu politikalar, tüm ayrıntıları ile bazı kişiler  ve  toplumlar tarafından başlangıçtan  beri uygulanmak istenmiş, hala da uygulama hevesleri devam eden  anlayışta politikalardır.
 O kadar ki, tarihi düşmanlarımızın tutumu bir yana 20. Yüzyılın sonuna doğru dört bir yandan ülkemizi çevreleyen kuşatma ülkeler arasında- kritik bir dönemimizde - her yönden güvenle sırtımızı dayayabileceğimiz  (K.K.T.C)  hariç  kaç ülke sayabiliriz  bugün ?

Sonuç olarak, bu uygulanan politikaların, sürekli faal ve bir ölçüde başarılı olduğunu görmemek için kör olmak gerek. Şuanda yedi sınır komşusu ile olan ilişkilerimizin açık durumu kadar, Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi, Avrupa Ekonomik Topluluğu ve Avrupa Parlementosu, komşu devletler  ve  meşhur müttefikimiz ABD kongrelerinin hemen tümünde Ermeni, Kıbrıs, Ege, azınlıklar, askeri yardımlar ve her konuda aleyhimize alınan kararlar, yukarıda yazdıklarımın en büyük delili değilmidir?





Kaynakça; Şenol Yücedağ- Şeyh Sait İsyanı