Her zaman bir seçim yapmakla burun buruna geliyoruz. Öyle mi olmalı böyle mi olmalı diye hayatımızın her anında karar vermek zorundayız.

En basiti günlük hayatta bile giydiğimiz kıyafetin renginden gün içerisinde ne yapacağımız ve hangi materyalleri kullanacağımız bile bir seçim konusu. 

Gideceğimiz yolarda hangi taraftan ulaşabileceğimiz bir seçim konusu olduğu gibi hangi aracı kullanacağımız, günümüzü nasıl değerlendireceğimize kadar her konuda seçim yapmak zorundayız. 

İnsanın seçimleri bir yerde de karakterini belirler. Zorunlu seçimler haricinde sizin kim olduğunuz seçtiklerinizle alakalıdır bir bakıma.

Seçtiklerimiz bir yerde karakterimizi belirlerken bir taraftan da geleceğimizi belirler. Seçtiğiniz yol sizi bir yere götürür ve vardığınız nokta sizin kendi seçiminizdir; bu yolda yön değiştirmediyseniz eğer. 

İnsanın seçimlerinin çoğu hayati öneme haizdir. Bir yandan hayatı yaşarken bir yanda da geleceğimizi inşa ederiz ve bu noktada sürekli bir tercih yapmamız gerekir. 

Tercih denilince sadece girilen sınavlar ve atlatılan başvurular anlaşılmamalıdır. Arkadaş seçimi de muhit seçimi de dahası yaşam biçimi tercihin de insanların hayatını ve dahası diğer insanların hayatını etkileyen unsurlardır. 

Bir de seçemediklerimiz var tabi ki. Doğduğumuz yer, ailemiz, bir bakıma çevremiz seçemediklerimiz arasındadır. Bir zaman sonra seçemediklerimizi sadece değiştirmeye çalışırız kendi seçimlerimiz doğrultusunda kan bağı olanlar haricinde.

Hayattaki seçimlerimizle var oluruz bir bakıma. Hayata bakış açımız, inançlarımız ve bunun gibi bir dolu şey de kendimize biçtiğimiz kaftanlar olarak bizim kendi seçimlerimizdir tabi ki çok etkili bir güç ile oluşmadıysa. 

Ara ara duyarsınız insanlardan “Bu hayatı ben seçmedim.” sözünü. Seçemediklerimizden dolayı evet bir şeyler yanlış gitmiş olabilir ama seçtiklerimizle yanlışları doğruya çevirme ihtimalimiz de vardır belli bir oranda. 

İnsanoğlu kaderciliğe tam manasında inandığı için her zaman olayların tersine gitmesinde suçlu bulmakta zorlanmaz ve kendi seçimi olmadığını savunur bazı şeylerde. 

Seçimlerimizde özgür olmadığımız veya çok fazla müdahale ile karşılaştığımız alanlar da var tabi ki. Mesela kimse anadilini seçemiyor ve doğduğu yere göre değişebiliyor bu. 

Tüm bunları toplayacak olursak insanlar zorunlu seçimlerin dışında aslında seçtikleridir. Hayatın size getirdikleri de seçimlerinizle doğru orantılıdır. Hayattaki en önemli kurallardan biridir seçimlerimize dikkat etmemiz gerekir. Çünkü seçimlerimiz bizim kimliğimi oluşturur.