Eskiden savaşlarda altın yerine ganimet olarak tercih edilen sedir ağacı, botanik biliminde Cedrus Libani olarak bilinir. Piramide benzeyen bir görüntüye sahiptir. Sedir ağacı yurdumuzda yetişen ve çok değerli olan birinci sınıf orman ağaçlarından biridir. Sürekli yeşil kalan, 30-40 metre civarında boy salabilen ve uygun ortamı bulduğu takdirde 2.500 yıl gibi uzun bir süre yaşayabilen bir ağaç türü. 

Günümüzde dünyanın en kaliteli sedir ağacı Türkiye’de yetişmekte, fakat ülkemizden çok Avrupa ve Amerika’da değeri iyi bilinen bir ağaç. Ayrıca yılbaşlarında çam ağacı olarak da süslenip hazırlanıyor.

Eski çağlarda devletler zenginliklerini ve güçlerini sedir ormanlarından alırlardı. Gılgamış Destanı’na konu olan savaşlar, sedir ormanlarına sahip olmak için yapılmış. Asurlular zamanında ise sedir tomruğu ve reçinesi, savaş ganimeti ve haraçlara konu edilmiş. Fenikeliler, sedir ağacı ticareti yaparak büyük bir deniz gücüne sahip oldular. Suya dayanıklı olması sebebiyle özellikle gemi yapımında asırlardır kullanılmakta. Mısırlılar, M.Ö. 2.600’lü yıllarda sedir tomruklarından 45 metre boyunda gemiler inşa etmişler. Fenike limanından Mısır’a altın, gümüş madeni eşya, papirüs, buğday ve zeytinyağı karşılığı sedir tomrukları getirilmiş.

Türkiye’de İstanbul Üniversitesi’nin yaptığı bir çalışma sonrasında Dibek Tabiatı Koruma Alanı’nda bulunan bir sedir ağacının 2.326 yaşında olduğu tespit edilmiş. Bu araştırma dünyanın en yaşlı sedir ağacının Türkiye’de olduğunu gösterdi.

Türkiye, Suriye, Lübnan'da doğal olarak yayılış gösteren bir tür olarak dünyadaki en geniş doğal ormanları Türkiye'de bulunuyor. Toplam büyüklüğü yaklaşık 500 bin hektara yakın.

Sedir ağacı Lübnan’da ortaya çıkar  ve dayanıklılığı nedeniyle dünya tarihine yön verir. Yani Lübnan bayrağında sedir ağacı bulunması bir rastlantı değildir. Sedir ağacının bu kadar önemli olması; yapısıyla; dayanıklılığı, yağı ve kokusuyla alakalıdır.

Çeşitli alanlarda kullanılan sedir uçucu yağı, aromaterapide yaygın olarak kullanılıyor. Bu yağ tatlıodunsu, derin ve zengin bir kokuya sahip. Sedir yağı kasları gevşetici olarak da olarak kullanılıyor. Suya damlatıp oda kokusu yapılıyor. Aynı zamanda kişinin dikkatini daha kolay toplamasını ve kolayca dağılmamasını sağlıyor.