Öğrenci, her gün derslerine, geçmiş makalelerimde açıkladığım şekilde çalışmış olursa, onun için imtihana hazırlanmak, zaten öğrenilmiş kon

Öğrenci, her gün derslerine, geçmiş makalelerimde açıkladığım şekilde çalışmış olursa, onun için imtihana hazırlanmak, zaten öğrenilmiş konuları bir çeşit tekrarlamak ve hafıza tazelemek demektir. Sistemli bir çalışmada talebe, öğrendiklerinden her an faydalanmak için onları yeni bilgilerle güçlendirip konular arasında bağlantılar kurarak, öğrendiklerini kendi hayatına aktarmaya çalışır. Belirtilen çerçeve içerisinde imtihanlara hazırlanmanın en iyi yolu, talebenin günü gününe derslerine çalışmasıdır.

Ders konularını öğrenmede arkadaşlarından geri kalmayan, verilen konu ve ödevleri zamanında çalışıp hazırlayan, ders araç ve gereçlerinden çalışmalarında bol bol istifade eden ve tecrübe ederek, yaparak ve yaşayarak öğrenmeye çalışan bir talebe, imtihan hazırlığını "oldu bittiye" getirerek son güne bırakmaya lüzum hissetmez.

İmtihana hazırlanma işini, dersi ihmal edip sınavın bir gün öncesine bırakmamak lâzımdır. Gerek orta ve gerekse yüksek öğrenimde pek çok talebe doğru çalışma alışkanlıklarına sahip olmadıklarından, imtihanlara son anda çalışarak hazırlanmanın yeterli olacağı düşüncesini taşırlar. Halbuki imtihandan önceki gece yapılan çalışma, ayak üstü alelacele bir şeyler yemek ve içmek gibidir. Bu da vücuda zarar verir.

Birçok noktalar iyice öğrenilmeden, yarım yamalak bir öğrenme ile imtihana girmek demektir. Hatta o gece imtihana hazırlanmak için alelacele konuları okumak için sabahlamak verimsiz bir "imtihana hazırlanma" yoludur. Bir de kahvaltı bile yapmamış karnı aç ise başarı düşer, başarı şansı tehlikededir. İmtihana hazırlanma iki şekilde olur.


  1. İmtihana psikolojik olarak ruhen hazırlanmak.

  2. Öğrendiğini ortaya koymak için imtihana hazırlanmak.

  3. İmtihanlardan önce veya imtihanda hissedebileceğiniz sinirliliği yenmeye gayret edin. Yani imtihana psikolojik olarak hazırlanın.



İmtihandan kısa bir süre önce, son hafta, herkes için büyük önem taşır. İmtihanın kendi hayatında önemli bir rol oynayacağına inanan öğrencide, bazı psikolojik bozuklukların görülmesi normaldir.

Aşırı heyecan ve gerginliği yenmek için büyüklerinden yardım istemelidir. Heyecanlanmamak için de mutlaka derslerinizi çalışıp bulunduğunuz dönem içinde verilmiş olan ders konularını hazmetmiş olmalısınız.

Kendinizden ziyade soruların cevapları ile ilgilenin. İmtihanda muvaffak olup olmayacağınızı düşünmeyin. İmtihan başlamadan önce kendinizi heyecanlı ve fazla gergin hissediyorsanız, sınıf içinde veya koridorda yürüyüş yapın.

Çalışmanız gereken zamanda hazırlanın ve suallere cevap vermenin en iyi usullerini öğrenin. İmtihan öncesi sinirleri yatıştırmak için bundan iyi tavsiye olmaz.


  1. Ders yılı boyunca yapılacak olan imtihanlarınıza, derslerinize sistemli bir şekilde çalışarak hazırlanın.



Sistemli çalışan bir talebe, metin tipi imtihanlarda sorulan soruların neler olabileceğini genel olarak tahmin edebilme kabiliyetine sahiptir. Hangi bilgilerin çok, hangilerinin daha az önemli olduğunu kendi bilgi süzgecinden geçirerek öğrenmiş olduğu için, bunları kolaylıkla tespit edebilir. Amaçlı ve sistemli bir çalışmaya dayalı olarak yapılacak imtihan hazırlığı için dikkate alınacak hususlar aşağıda açıklanmıştır :


  1. Sene içindeki günlük imtihanlarda başarılı olmak konusunda temel şart, düzenli tekrardır. Başarmak için ölçü, kitap başında çok zaman geçirmek değil, “bilgiyi kendine mal etmek”tir. Bilgiyi kendine mal etmek demek; bilgiyi öğrenmek, anlamak ve bilgiyi kullanmak demektir. Meselâ; elektrik ile ilgili formülleri öğrenmek formüllerin mahiyetini ve ana prensipleri kavramak ve bu bilgileri kullanarak evdeki elektrik sayacını okuyup aylık elektrik sarfiyatı için ödenecek elektrik ücretini hesaplayabilmek, bilgiyi kendine mal etmek olur.

  2. Tekrarlarınızı ders çalıştığınız yerde yapın. Zihnin dağılmasını önler.

  3. Uyku ve öğrenme üzerine yapılan en son araştırmalar, rüyalı uyku sırasında, salgılanan bazı hormon benzeri maddelerin, yeni öğrenilmiş bilgileri pekiştirdiğini ortaya koymuştur. Böylece imtihandan önceki gece yatmadan önce yapılan kısa bir tekrar ile sabah kahvaltıdan sonra yapılacak kısa bir tekrar, yeni öğrenilen bilgilerin hafızada yerleşmesine yardımcı olmaktadır.

  4. Öğretmeniniz ders anlatırken soru olması muhtemel yerleri özel işaretlerle belirtir. Bunlar ders dinleme ile ilgili makalemde açıklanmıştı. Bunlara dikkat ederek çalışırsanız imtihanda pek çok sorunun bunlardan çıktığını göreceksiniz.

  5. İmtihanın ertesi günü, gelecek imtihana hazırlanmaya başlayın. Her konunun yeniden gözden geçirilmesi için her haftanın bir saatinizi ayırın.

  6. İmtihan olacağınız konuların toplu bir özetini çıkarın. Eğer zamanınız yoksa, kitabınızda mevcut olan konu özetlerini dikkatle okuyun. Varsa, elinizdeki muhtelif sınava hazırlama dergilerindeki özetlerden de istifade edin. Tekrarlarınızı notlarınızdan yapın.

  7. Tekrarlamalar için bir program yapın. Ara imtihanlardan önceki birkaç gün için her konuya ayırdığınız gün ve harcayacağınız saatleri belirtin. Yarıyıl sonu imtihanları için ise bu programı imtihanlardan önceki en az bir hafta için plânlayın.

  8. Önemli kanunların, prensiplerin, teorilerin, deney ve fikirlerin bir listesini yapmak suretiyle tekrarlayın. O bölümü nasıl olsa biliyorum deyip geçmeyin, orayı da tekrarlayın.

  9. Eğer öğrencinin gayesi, gelecek imtihanda azami başarı elde etmek ise -ki ekseriya öyledir- tekrarlarınızı, hemen imtihandan önce artırın. Hafızadan tekrarlanamayan bilgiler öğrenilmemiş demektir. Öğrenmek için ders başında çok vakit geçirmek değil, çok sayıda tekrar yapmak lâzımdır.

  10. Tekrarın verim derecesi, ilk öğrenme veya imtihan zamanına yakın olduğu nispette artırılmış olur. İlerde, bir imtihana girmeden önce daima çıkarmış olduğunuz özeti gözden geçiriniz. İlk yirmi dört saatte öğrendiklerinizden çoğunu unutma eğiliminde olabilirsiniz. Fakat ilk seferinde öğrenmek için bir saat harcadığınız bir konuyu birkaç dakikada yeniden öğrenebileceğinizi hatırdan çıkarmayın.

  11. "Ben öğretmen olsam, bu imtihanda nereleri sorarım?" diye düşünerek kendinize çeşitli sorular sorun. Soru bulmada sıkılırsanız önceki makalemde açıkladığım gibi kitaptaki başlıkları soru şekline çevirip cevaplarını arayın. İmtihanda kaç soruya tam hazırlanmış olduğunuzu hayretle göreceksiniz.

  12. Öğretmenden imtihanın şekli ve içine aldığı konular hakkında bilgi alın. Öğretmenin kaç soru sorduğunu ve ne tür bilgi istediğini araştırın. Bazı öğretmenler kısa, bazıları ise detaylı cevap ister. Yani imtihan hakkında önceden bilgi sahibi olmaya çalışın.

  13. Çalışmada ağırlık verilecek konuları tespit edin. Bunun için derste öğretmenin üzerinde daha çok durduğu konulara ağırlık vermek faydalıdır. Çünkü üzerinde ağırlıkla durulan konular, o dersin en can alıcı konuları ya da en azından öğretmen için bunlar önemli konulardır.

  14. Zayıf taraflarınızı bulabilmek için eski ve şimdiki imtihanlarınızın analizini yapın. Cevaplarınızın aşağıdakilerden hangisi bakımından hatalı olduğunu tayin edin:



Çok kısa cevap, yanlış cevap, sorunun bazı noktalarının anlatılışı, dikkatsizlik hatası, sorunun iyi anlaşılamaması gibi. Şayet aksaklığın nerede olduğunu anlayamazsanız öğretmeninize sorun.


  1. Talebe kendisini imtihandaymış gibi düşünerek, imtihan denemeleri yapmalı. Böylece imtihan şartlarına hazırlanmasını sağlayacaktır.



ö. İmtihana hazırlanırken konular içerisinden yeterince öğrenilmemiş ya da pekişmemiş olan konular varsa, bunları önce çalışmalı ve üzerinde daha çok durulmalıdır.


  1. Bazı talebeler, bilhassa matematikte, problem çözmeye sadece, imtihanda sorulan soruların cevaplarını yetiştirmelerine imkân olmadığını göstermek istercesine yavaş çalışırlar. Çalışırken çalar saatinizi belirli vakte ayarlayarak sınıf imtihanlarındaki şartları oluşturun.

  2. Sosyal derslerin çok sayıda tekrar yaparak ve anlatarak; fen derslerinin ve matematiğin bol problem çözerek öğrenileceğini akıldan çıkarmayın. Fen derslerinin anlatma ve kanunlara dayanan bölümünün de ancak çok sayıda tekrarla öğrenileceğini unutmayın.

  3. Bir problemin çözüm yolunu bilmek, o problemi çözebilmek anlamına gelmez. Aynı prensibin tekrarlandığı çok sayıda problem çözmek vazgeçilmez şarttır.