1. YENİ YERLER VE YENİ KÜLTÜRLER KEŞFEDERSİNİZ

Seyahat etmenin en büyük kazancı yeni ülkeler görmek ve yeni kültürler keşfetmek belki de. Seyahat ettikçe öğreneceğiniz yeni bilgiler ile kültürel birikiminizi zenginleştirmenin yanı sıra, bir toplumun yaşayış tarzını yakından görerek yaşadığınız dünya ile ilgili daha sağlıklı yorum yapma şansınız olur. Ayrıca yeni yerler ve kültürler keşfetmek ufkunuzu genişleterek hem sosyal yaşamda hem de iş yaşamında çok daha başarılı olmanızı sağlar.

2. ÖZGÜVEN KAZANIRSINIZ

Kendinizi geliştirmek ve test etmek için güvenli limanınızın dışına doğru yelken açmalısınız. Bulunduğunuz yerde her şey belli bir plan ve kontrol dahilinde olduğundan sizin yapacağınız çok fazla bir şey yoktur. Ama bilmediğiniz bir coğrafyada, beklenmedik olaylar karşısında çözümler üretmek size büyük bir özgüven kazandırır. Hayatta karşılaşacağınız tüm zorluklara karşı daha sağlam ve kararlı adımlar atarsınız.

3. HAYALLERİNİZİ GERÇEKLEŞTİRİRSİNİZ

Televizyon veya internette bazı şehirleri, anıtları,müzeleri veya manzaraları görerek iç çekeriz ve keşke buraları yakından görebilsem, ölmeden önce şurayı mutlaka ziyaret etmeliyim diye içimizden geçiririz. Seyahat etmek bu türden hayallerinizi gerçeğe dönüştürme konusunda size yardımcı olur.

4. HAYATIN YÜKLEDİĞİ SORUMLULUKLARDAN UZAKLAŞIRSINIZ

Hepimiz gerek iş hayatında gerekse sosyal hayatta pek çok sorumluluk taşıyoruz ve bu sorumluluklar bir süre sonra insanın omuzlarında ciddi bir yük oluşturuyor. Bu bizi strese sokuyor. Seyahat etmek sorumluluklarınızdan bir süre de olsa uzaklaşarak kendinizi dinlendirmenizi ve mutlu olmanızı sağlar.

5. YENİ İNSANLARLA TANIŞIRSINIZ

Seyahat ettikçe farklı kültürlerden pek çok çok insanı tanırsınız. Bu da çevrenizi geliştirmenizi ve ilerde kalıcı dostluklar edinmenizi sağlar. Böylece dünyanın hemen hemen bütün kültürleriyle entegre olabilirsiniz. Sonuçta farklı dilleri konuşsak da sevgi ve dostluk evrensel kavramlar. Siz de seyahat ettikçe farklı kültürlerden insanlarla ortak bir paydada buluşabilir, sıcacık dostluklar edinip unutulmaz anılara sahip olabilirsiniz.

6. ÖN YARGILARDAN KURTULURSUNUZ

Daha önce bilmediğiniz bir coğrafya ve orada yaşayan insanlar hakkında pek çok klişe duyarsanız. Örneğin; ”İngilizler soğuktur, Fransızlar sadece kendi dilini konuşur size yardımcı olmaz” şeklinde klişeleri duymuşsunuzdur. Seyahat etmek bir kültürü daha yakından tanıyarak o kültür hakkındaki önyargılardan kurtulmanızı sağlar. Sizinle aynı kültürden olmayan, farklı inanca sahip kişilerin de yardımsever, sıcakkanlı ve iyi insanlar olabileceğini keşfedersiniz.

7. YARDIM İSTEME ALIŞKANLIĞI KAZANIRSINIZ

Seyahat esnasında hiç bilmediğiniz bir coğrafyada olduğunuzdan dolayı oranın yaşamına, düzenine hakim olmamanız çok doğal. En basitinden kaybolduğunuzda gideceğiniz bir adresi sormak buna örnek gösterilebilir. Sonuçta kimse mükemmel değildir ve her şeyi bilme, yapma yetisine sahip değildir. Yardıma ihtiyaç duyduğunuzda bunu dile getirmek için çekinmeye gerek yok. Seyahat etmek bu çekingenliğinizi yenmenize de yardımcı olur.

8. KENDİNİZİ DİNLERSİNİZ

”Günlük akış içerisinde kendi iç sesimizi unuturuz. Ben hayattan ne istiyorum? Nasıl bir geleceğim olsun istiyorum? Hedeflerime ulaşmak için neler yapmalıyım?” türden sorularınıza sakin, günlük sıkıcı rutinden uzak bir ortamda karar vermek için seyahat etmek çok mantıklı bir seçenektir. Hayatın önünüze sunduğu keskin yol ayrımlarından hangisine yöneleceğinize karar vermeden önce mutlaka bulunduğunuz yerden uzak bir ortama giderek iç muhasebenizi yapmalısınız. Seyahat ederek farklı bir yer görmek size motivasyon sağlar. Böylece daha sağlıklı karar alabilirsiniz.

AHMET SARIOĞLU