Sadece İngilizlerin değil dünyanın en büyük oyun yazarı kabul edilen William Shakespeare’in oyunları birçok dile çevrildi ve defalarca sergilendi. Ünlü yazar ölmeden önce mezar taşı için de bir dörtlük kaleme aldı. Dörtlük şöyleydi:

“Güzel arkadaş, İsa aşkına dur da sakın, 

Eşmeden örtüsünü üstümdeki toprağın, 

Bu taşları koruyan her kim olursa kutsansın, 

Kemiklerimi yerinden oynatana ise lanetler yağsın…”

    O yıllar mezar hırsızları meşhurdu ve muhtemelen Shakespeare de bu yüzden böyle bir dörtlük yazmıştı. Ancak yazarın endişeleri gerçek olacak ve birileri mezarını yağmalayacaktı. Demek ki Shakespeare öyle etkileyici oyunlar yazdı ki kendi mezar taşına yazdırdıkları bile gerçekleşerek bir nevi oynanmış oldu…

**

**

Öğretmen Şansı

      İlimleri sistemleştirdiği için İslam bilginleri tarafından ‘el-muallimül evvel’ yani ‘İlk Öğretmen’ olarak anılan Aristo, çağları aşan ününü biraz da İskender’e borçludur. Makedonya Kralı II. Philip, oğlu İskender’i yetiştirsin diye Aristo’yu Pella Sarayı’na davet eder ve Aristo da 8 yıl boyunca İskender’e hocalık yapar.

     MÖ. 335 yılında İskender Asya seferine çıkınca Aristo da Atina’da kendi okulunu açar. Ve o artık ‘cihan İmparatorunu Yetiştiren Üstad’ olarak bilinir ve ünü tüm dünyaya yayılır.

   Aristo’yu Aristo yapan biraz da öğrencisi Büyük İskender olduğuna göre, galiba bir öğretmenin en büyük şansı, kabiliyetli ve de istekli öğrencilere denk gelmesidir…

**

Savaşların Kaybedeni

   Dünyadaki savaşların kazananı hep değişse de kaybedeni hiç değişmez; Çocuklar. Dünya kuruldu kurulalı savaşlar hep var oldu ve her bir savaş, korkunç yıkımlara sebebiyet verdi. Mustafa Kemal Paşa, mecburiyet dışındaki savaşları cinayet olarak nitelendirirken II. Abdülhamid Han da sonuçları itibariyle kazananların dahi kaybettiklerine vurgu yapmıştır.

   ABD Birinci Dünya Savaşı’nın kazananıydı fakat savaş sonrası büyük bir ekonomik bunalım ile karşı karşıya kaldı. İddialar doğru ise çocuklarını satılığa çıkaranlar bile oldu.

   Velhasıl savaşlarda kaybedenler hep mazlumlar ve en çok da hiçbir şeyden haberi olmayan günahsız çocuklar oluyor. İyisi mi savaşlar hiç olmasın. Amin…

***