Yaz aylarının başlamasıyla birlikte güneşin önemi daha da artarken, vücuda yararı kadar zararı da olabilen güneşten korunma yöntemlerine dikkat etm

Yaz aylarının başlamasıyla birlikte güneşin önemi daha da artarken, vücuda yararı kadar zararı da olabilen güneşten korunma yöntemlerine dikkat etmek gerekir. Ultraviyole ışınları içeren güneş ışınlarından çocuklar ve yaşlıların korunması gerekir. 10.00-15.00 saatleri arasında güneşe çıkılmaması, açık renk ve sıkı dokulu giysiler giyilmesi, özellikle şapka, güneş kremi ve güneş gözlüğü kullanılması gerekir.
Güneşten korunmak için güneş koruyucu kremler mutlaka kullanmalıyız. Gözlerimizi korunmak için ultraviyole özelliği olan güneş gözlüğü kullanarak gözlerimizi korumalıyız.
Güneşten korunmada bazı gıdaların da etkili olabilen meyveler, karpuz, yeşil çay, balık gibi bir takım gıdalar için de bulunan antioksidan maddeler nedeni ile bizi güneşten koruyabilirler. Bu nedenle özellikle yazın vazgeçilmez meyvelerinden biri olan karpuzu bol bol tüketmemizde fayda var, aynı zamanda siyah çay yerine yeşil çayı tercih edebiliriz. Yeşil çay içerdiği birtakım antioksidan maddeler nedeniyle antiaging etki göstermektedir, Balığın içerisindeki birtakım omega 3 yağ asitleri vücudumuzun direncini artırdığı gibi bizi güneşin zararlı etkilerinden de koruyabilir.

Güneş ışığı UV-A ve UV-B denen 2 yapısal bileşim içeriyor. UV-A ışınları yeryüzüne gün boyu, UV-B ışınları ise 12:00-14:00 saatleri arasında yoğun olarak ulaşıyor. Özellikle ozon tabakasının delinmesi ve çevre kirliliği sonucu bu ışınların yeryüzüne daha fazla ulaşmaları nedeniyle cildimiz ciddi boyutlarda hasar görür. UV-A ışınları ciltte derin kırışıklar ve lekeler ile güneş ışığına bağlı alerjiler oluşabilir. Öğle saatlerinde yoğunlaşan UV-B ışını ise ani kızarma şeklinde güneş yanığına neden oluyor ve cilt kanserine zemin hazırlıyor. Aşırı güneşlenmenin yıllar içinde yaşlanmayı hızlandırdığını, ciltte kırışıklıklara ve lekelere yol açar.

Güneşe Çıkarken Yapılması Gerekenler...

Şemsiye altında veya gölgede bulunmanız sizi UV ışınlarından korumuyor. Gölgede bile güneşten koruyucu ürün kullanmayı asla ihmal etmeyin.
Yüksek faktörlü ürün cildinizi yüzde 100 oranında bile koruyamaz. Bu nedenle tüm gününüzü bir kez sürdüğünüz koruyucu bir ürünle geçirmeniz doğru değil. Güneş koruyucu ürünü her 2 saatte bir tekrar sürmeli, suyla temas ettiğiniz takdirde ise bu zamanı dikkate almadan işlemi yinelenmelidir.

Güneşe çıkarken şapka ve gözlük kullanmayı ihmal etmeyin.

Güneşte leke oluşması riskine karşı parfüm gibi alkollü ürünleri cildinize kullanmayın.

Ürünü cilt tipinize uygun olarak seçin. Vücudunuz için losyon veya sprey yüzünüz içinse kremleri uygun faktörlü ürünler kullanın. Ürünleri Dışarıya çıkmadan 20 dakika önce yedirin. Yüze ve gövdeye eşit şekilde dağıtarak bolca uygulayın.

Kozmetik ve sinek kovucu gibi başka ürünler de kullanacaksanız alta güneş koruyucu sürüp, koruyucu ürünü 10 dakika sonra uygulayın.

Güneş koruyucu ürünleri, eğer güneş altında kalmışlarsa her yıl yenileyin ve kıvamı bozulanları kullanmayın.

Hamileler çinkooksit ve titanyum dioksit içeren, en az SPF 30 ve üzeri olan fiziksel koruyucuları, Çocuklar da ise ciltleri daha hassas olduğu için SPF 50 ve üzeri ürünleri uygulayın.

10.00-16.00 saatleri arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır.
Sokağa çıkarken açık renkli, hafif, bol kıyafetler giyilmelidir.

Gün içinde sık sık duş alınabilir.
Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde denize girilmemeli ve güneşten korunulmalıdır.

Egzersiz yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmelidir.

Bol sıvı alımı ihmal edilmemelidir.

Bebekler, çocuklar, engelli bireyler ve hayvanlar kapalı, park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır.

Deniz ve Havuzdan Sonra Nelere Dikkat edilmelidir?

Deniz ve havuz suyu ile temas saç, tırnaklar ve ciltte kurumaya yol açar.

Temiz olmayan sulardan viral, bakteriyel ya da mantar enfeksiyonu bulaşabilir.

Enfeksiyonlar deride, dış kulak yolunda ve gözde oluşabilir.
Havuz dezenfektanlarına karşı ekzema gelişebilir.

Temiz plajları ve uygun şekilde dezenfekte edilen havuzları tercih edilmelidir.
Islak mayo ile uzun süre kalmak vajinal mantarları, kasık mantarlarını kolaylaştırır. Deniz ve havuzdan çıkınca kuru mayo giyin.

Havuz kenarındaki ıslak zeminlere çıplak ayakla basmak ya da başkasının terlik ve havlusunu kullanmak mantar bulaşmasını kolaylaştırır.

Deniz ve havuzdan sonra, temiz tatlı suyla, yumuşak şampuan ve sabunlarla banyo yapın.

Sağlıklı Günler