“Sigarayı bırakmak istiyorum!” demeyin, “Bıraktım deyin!" Sizlere bu hafta ciddi bir problem haline gelen Sigara Alışkanlığı

“Sigarayı bırakmak istiyorum!” demeyin, “Bıraktım deyin!"

Sizlere bu hafta ciddi bir problem haline gelen Sigara Alışkanlığı ve Bağımlılığını konusunda nasıl mücadele etmeliyiz neler yapmalıyız ve bu büyük problemi hayatımızdan çıkarma konusunda önemli bilgiler paylaşacağız. Evet, Sigara sağlığa zararlıdır” bunu hepimiz biliyoruz. Buna rağmen hala sigara içmeye devam edilmektedir. İçilen her sigara akciğer, mesane, pankreas, ağız ve diğer kanser risklerini arttırmaktadır. Sigara kalp hastalığı, inme, yüksek tansiyon, diyabet, depresyon, alzheimer, obezite gibi birçok hastalığı, büyük ölçüde tetiklemektedir.

“Sigarayı bırakmak istiyorum” demenize rağmen, Sigaradaki nikotin vücudunuzda belli bir süre sonrasında istek duymaya başlar. Nikotin isteğiniz, son sigaranızı içtikten sonra, 30 ile 60 dakika arasında başlar. Ve birkaç hafta boyunca sürebilir. Nikotin eksikliği öfke, kaygı, sinirlilik, konsantrasyon sorunları, huzursuzluk, artan iştah, uykusuzluk, yorgunluk, yavaş kalp atışı ve baş ağrısı gibi durumları ortaya çıkarır. Bilmelisiniz ki canınız ne kadar isterse istesin bu durum geçicidir. Vücudumuzdaki Toksinler atıldığı anda semptonlar tamamen duracaklar yani toksinleri temizlemek ve bu hususa dikkat etmek sigarayla mücadelenin püf noktalarından biridir. Sigarayı bırakmanız için, nikotin yoksunluğu belirtileri ile başa çıkmak için kararlığa ve iradeye ihtiyacınız olacaktır.
 
Sigarayı bırakmak istiyorum! Yani kararlılık en önemli adımdır.
 
Sigara Bırakma Kararından sonra,
 
● Tüm kül tablası ve çakmakları evinizde bulundurmayın.
● Sigara kokan giysilerinizi yıkayın.
● Dişlerinizi temizlettirin.
● Eğer arabada sigara içiyorsanız tüm bunları arabanız için de uygulayın.
● Sigara kokusunu gidermek için sprey kullanın.
 
Daha temiz ve keyifli bir ortam, mücadelenize destek verecektir. Evinizi sigara içilmeyen bölge olarak ilan edin. Evde, arabada ya da yanınızda oturanların tütün kullanmamasını bir süreliğine rica edin.
 
Sigarayı bırakma yolundaki ikinci adım ise tetikliyicilerin ortadan kaldırılmasıdır. Bu tetikliyicilerin önüne geçmek, sigara isteğinizi önemli ölçüde keser.
 
● Kahve içmekten kaçının. Bu önemli bir tetikleyicidir. Bunun yerine su için.
● Sigara içen arkadaşlarınızla bir süreliğine görüşmeyi tercih edin, İçmeyenlerle bir süreliğine vakit geçirin.
● Rahatça sigara içebileceğiniz değil de, sigaranın yasak olduğu yerlere gidin.
● Bolca dinlenin ve uyuyun. Çok yorgun olmak sigara isteğini tetikleyebilir.
● Alkol ve sigara sürekli beraber tüketildiği için; alkolü kullanmayın.
● Yemekten sonra genellikle sigara içiyorsanız, dişlerinizi fırçalamayı ya da sakız çiğneyin.
● Sigara bırakma sürecinizi iş yerinizde geçiriyorsanız, yararlı akıllı telefon uygulamaları veya bilgisayarınıza kuracağınız programlar kurun. 
 
Üçüncü Adım: Ellerinizi ve ağzınızı meşgul edin.
 
Yıllardır sigara içen kişilerde el tiryakiliği oluşur. Bu nedenle ellerinizi ve ağzınızı meşgul edecek yollar aramanız gerekir.
Ağzınızı meşgul etmek için şekersiz sakız çiğneyebilir, şekersiz sert şeker, karanfil ve ay çiceği tohumları emebilir; ince dilimlenmiş havuç ile ağzınızı meşgul edebilirsiniz.
Ellerinizde bir sigara tutmak yerine, ellerinizin arasında bir kalem tutun veya bir kauçukla oynayın. Stres topu, örgü, bulmaca çözmek, oyun oynamak, kitap okumak gibi alternatif şeyleri deneyin.
 
Dördüncü Adım: Derin solunum uygulaması yapın.
 
Sigara isteğiniz çok fazla arttığında derin bir nefes alın ve yavaş bir şekilde tekrardan bırakın. Bu, sakinleşip rahatlamanıza yardımcı olacaktır.Derin nefes almak, sigarayı bırakmak isteyenler için oldukça yararlıdır. Akciğer kapasitesinin güçlendirilmesinin yanı sıra derin nefes alma, nikotin isteğini azaltır ve kötü ruh halini iyileştirir, derin nefes almanın, sigarayı bırakma semptomlarını önemli ölçüde azalttığını bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
 
Derin nefes nasıl alma teknikleri;
● Düz bir sandalyeye oturun ve arkanıza yaslanın.
● Ellerinizi karnınıza koyun ve rahatlayın.
● Karnınızı genişletip 5 saniye boyunca derin bir nefes alın.
● Nefesinizi tutun ve 3’e kadar sayın.
● Nefesinizi 5 saniye boyunca tekrardan verin.
● Bu egzersizi 10 dakika boyunca yapın.
 
Beşinci Adım: Yeterince Bolca Su İçin;
 
Nikotin bağımlılığının üstesinden gelmek için en önemli püf noktalarından bir diğeri ise bol su içilmesidir. Vücudunuzu toksinlerden temizlemek için suya ihtiyaç duyar. Bu nedenle aralıklarla su içmeye özen göstermeniz gerekir.

Daha fazla su içerek, daha fazla idrara çıkmanız bile bu şekilde vücudunuz toksinleri daha hızlı atılmasını sağlar. Ayrıca su sigara bırakma kaynaklı baş ağrılarının tedavisine de yardımcı olur. Ciğerlerinizin temizlemesini de kolaylaştırarak, öksürüğünüzü hafifletir.

Sigarayı bırakınca kilo almaktan korkuyorsanız, su iştahınızı dengelemede önemli bir yardımcıdır. Ayrıca bir şişe su taşımak ellerinizi ve ağzınızı meşgul edecektir.
İçmeniz gereken su miktarı 8 ile 10 bardak arasıdır.
 
Altıncı Adım: Yeni bir hobi edinin;
 
Nikotinle olan mücadelenizde, yeni bir hobi çok önemlidir. Resim, çanak çömlek, yazarlık, bir enstrüman çalmak gibi hobiler sigarayı aklınızdan önemli ölçüde çıkartır; zihninizi ve bedeninizi meşgul eder. Sigara bırakma sürecinizde psikolojik olarak da size çok iyi gelecektir.
 
Yedinci Adım: Düzenli olarak egzersiz yapmayı unutmayın;
 
Koşu veya bisiklet gibi sağlıklı egzersizler yapmak sigara bırakmayı kolaylaştırırken, sağlığınıza oldukça faydalıdır. Egzersizler ayrıca baş ağrısını bastırmaya yarıyan endorfinlerin salgılanmasını sağlar. Ayrıca sigara bırakma sürecinde vücudun kendini onarma sürecini hızlandırır.Ayrıca yaktığınız kaloriler sigara bırakma sürecinde aldığını kiloların önüne geçecektir. Bilimsel olarak da yapılan araştırmalarda, egzersiz yapan ve bırakma sürecinde olan insanların egzersiz yapmasının, nikotin arzusunu bastırmaya yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.

Aşırı sigara istediğinizde açık havada 10 dakikalık bir yürüyüş yapmak, sigara bırakma konusundaki çabalarınızda gerçekten fark yaratabilir.
 
Sekizinci Adım: Meyve- sebze tüketin.
 
Sigara bırakma sürecinde diyet önemli adımlardan bir tanesidir. Vücudunuzun nikotin istemesine karşı koyabilmek için besin desteği gerekir.
Sigarayı bırakırken, Daha fazla sebze, meyve, tahıl ve yağsız proteinler tüketin.
Sigara bırakma sürecinde hoşunuza gidebileceğinizi düşündüğünüz atıştırmalıkları yanınızda bulundurun. Böylece sigara isteğiniz ortaya çıktığında ağzınıza atabileceğiniz bir şeyler olması sizi meşgul ederek isteği azaltacaktır.
 
Sigara Bırakmanızda Yapılacak Diğer Adımlar İse;
 
● Dişlerinizi fırçalamaya özen gösterin. Ağzınızdaki temiz his, sigaradan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
● Bir sigara yakmak yerine, bir mum veya tütsü yakın; iyi gelecektir.
● Rahatlatıcı sıcak bir duş alın, meditasyon yapın, kitap okuyun ve yumuşak bir müzik dinleyin.
● Bu yolda pozitif olmaya devam edin ve olumsuz düşüncelerin sizi engellemesine izin vermeyin.
● Bu yolda yakınlarınızdan yardım istemekten çekinmeyin.
● Son olarak eğer yapamıyorsanız, profesyonel yardım almaktan çekinmeyin.
 
“Sigarayı bırakmak istiyorum!” demeyin, “Bıraktım deyin! Sağlıklı, mutlu ve sigarasız Sağlıklı Günleriniz Olsun....
 
Sağlıklı Günler....
> Sağlıklı Yaşam Koçu
> Neslihan Baykal Yakışan
[email protected]
> www.nunmora.com